Енергоатом впроваджує інноваційні технології переробки радіоактивних відходів

Кабінет Міністрів на засіданні 7 листопада затвердив Проект будівництва комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів (РАВ) на Рівненській АЕС.

Метою Проекту є підвищення рівня безпеки експлуатації Рівненської АЕС шляхом впровадження передових інноваційних технологій з переробки РАВ, що дозволить вивести систему поводження з радіоактивними відходами на РАЕС на міжнародний рівень. Впровадження комплексів із переробки радіоактивних відходів є загальноприйнятою світовою практикою. Сьогодні вони працюють практично у всіх країнах, що експлуатують атомні електростанції, — в Росії, США, країнах Європи.

Проект зі створення комплексу переробки РАВ було розпочато у 2007 році спільно із Єврокомісією в рамках програми «Інструмент співробітництва у галузі ядерної безпеки». Активна фаза робіт на РАЕС вже почалася. Наразі останні технічні характеристики будівництва погоджуються з представниками Єврокомісії, а також із експертами німецької RWE.

Комплекс складається з ряду установок, які дозволять переробляти відходи, накопичені за час експлуатації енергоблоків Рівненської АЕС, а також поточні відходи атомно-енергетичної індустрії. Крім Рівненської АЕС, такий комплекс паралельно впроваджується на Запорізькій АЕС.

До складу комплексу, який впроваджується на РАЕС, входять: установка з вилучення відходів із вічок сховищ твердих РАВ, установка фрагментації та сортування, установка суперпресування і системи виміру активності та дезактивації.

На майданчики Рівненської та Запорізької АЕС має надійти вісім установок — по чотири на кожну станцію. Загальна вартість поставленого обладнання становить близько 22 млн. євро. Вартість спорудження одного комплексу  оцінюється в 250-300 млн. грн.

Варто зауважити, що завод дозволить переробляти РАВ, що утворюються не лише в процесі експлуатації енергоблоків, але й при знятті їх з експлуатації. Кінцевий продукт переробки буде готовий до довготривалого зберігання та захоронення на спецпідприємствах комплексу.

Як зазначають урядові аналітики, необхідність такого комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів складно переоцінити. Особливо після продовження терміну експлуатації енергоблоків №1 і №2, оскільки існуючі сховища РАВ передбачені тільки на проектний термін експлуатації.

Для України продовження термінів експлуатації АЕС є стратегічно важливим завданням, яке забезпечує виробництво електроенергії на досягнутому рівні до введення нових потужностей на теплових і атомних станціях при істотно менших витратах.

Слід зазначити, що саме на Рівненській АЕС у 2010 році вперше в Україні була отримана ліцензія на надпроектну експлуатацію енергоблоків №1 та №2 на 20 років. Цей досвід сьогодні використовується для продовження терміну експлуатації енергоблоку №3.

Експерти атомної галузі констатують, що Рівненська АЕС виробляє понад 17 млрд. кВт-год. електроенергії — 9% від загального обсягу виробництва електроенергії в Україні і 20% виробництва електроенергії атомними електростанціями. На підприємстві працює 8 тис. висококласних фахівців.

На станції експлуатуються чотири енергоблоки сумарною потужністю 2 835 МВт. У грудні 2010 року Державна інспекція ядерного регулювання України дала дозвіл на продовження терміну експлуатації енергоблоків №1 і №2 РАЕС ще на 20 років: до 2030 і 2031 років відповідно.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Фізики: на базі ІТЕФ слід створити центр…

23-02-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

На базі Інституту теоретичної та експериментальної фізики (ІТЕФ), який зараз знаходиться в процесі переходу до складу Національного дослідницького центру "Курчатовський інститут", слід створити центр перспективних досліджень, що дозволить повною мірою...

Российский стартап Jelastic получил приз…

04-10-2012 Олена - avatar Олена

 Отечественный стартап Jelastic, разрабатывающий облачный сервис нового поколения, был объявлен командой Oracle победителем в номинации "Технологический лидер" на прошедшей премии Duke´s Choice Award 2012.

Українські та польські технічні універси…

25-04-2014 Anna - avatar Anna

Сьогодні у Міністерстві освіти і науки України відбулося підписання Загального порозуміння між Асоціацією ректорів вищих технічних навчальних закладів України та Конференцією ректорів технічних університетів Республіки Польща. Міністр освіти і науки України...