Миколаївські науковці отримали відразу «три енергії»

 Група молодих вчених Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова вперше в Україні провела успішні дослідження з тригенерації - отриманню відразу трьох видів енергії - електричної, механічної і теплової. Їх наукова робота називається «тригенераційні технології для стаціонарної та суднової енергетики».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми провели успішні дослідження з тригенерації - отриманню відразу трьох видів енергії - електричної, механічної і теплової. Вони спрямовані на розвиток енергозберігаючих та енергоефективних технологій, як у суднобудуванні, так і в стаціонарній енергетиці ", - розповідає один з авторів, кандидат технічних наук, доцент Дмитро Коновалов.

За його словами, вчені ставили завдання збільшити ефект від використання первинного палива як в двигунах внутрішнього згоряння, так і газових турбінах шляхом трансформації отриманої енергії в інші її види.

Дана розробка буде цікава всім, хто, експлуатуючи двигун великої і середньої потужності, прагне максимально скоротити витрати палива і отримати попутно додаткові джерела тепла, холоду та електроенергії. Спектр її застосування величезний: від великих промислових підприємств, які виробляють енергію для своїх потреб, теплоелектростанцій і газотранспортних систем, до супермаркетів і підприємств бюджетної сфери.

"Ми працювали над цим проектом впродовж 5-6 років. Це дослідження дозволяє отримувати енергію в трьох видах - електричну, механічну і холодильну для систем кондиціонування повітря, або теплову - для систем теплофікації та теплопостачання", - стверджує Д. Коновалов.

Тригенераційною технологією миколаївських авторів вже зацікавилися підприємства, які спеціалізуються на використанні систем теплопостачання, кондиціонування повітря. Серед них - миколаївська компанія «Сандора», що належить американській «PepsiСо». Тут вперше не тільки в Україні, а й країнах СНД ця технологія впроваджена в установці автономного електро-, тепло- та холодопостачання. Економічний ефект від її використання склав 6 млн. грн.

Також ці технології знайшли застосування в енергоустановках таких підприємств як ДП НВКГ «Зоря»-Машпроект», ВАТ «Завод «Екватор» (Миколаїв), ВАТ ЦКБ «Корал», ДП ЦКБ «Чорноморець» (Севастополь). Сумарний економічний ефект від впровадження цих інновацій на даних заводах склав більше 1 млн. грн.

Слід зазначити, що до цієї роботи миколаївців почали проявляти інтерес і за кордоном. Зокрема, нею зацікавилися в Китаї.

Автори розробки - кандидати технічних наук, доценти Дмитро Коновалов, Андрій і Роман Радченко, аспірант Ростислав Рижков стали володарями премії Верховної Ради України за вагомі досягнення при проведенні фундаментальних і прикладних наукових досліджень.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Физики создали всеразмерный микроволновы…

22-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Опубликовано 22 ноября, 2012 - 00:16 Корейские и американские физики создали особый метаматериал, способный скрыть объект любой формы и размеров от взгляда в микроволновом диапазоне электромагнитного излучения, и опубликовали инструкцию по...

Українські інженери представили систему …

25-02-2016 Олена - avatar Олена

Українські інженери представили систему кондиціонування/опалення без фреону

Харківський інженерний центр повітряних турботехнологій Індустріальної групи «УПЭК» представив у США безфреонові стаціонарні кліматичні системи повітряного циклу. Презентація відбулася на найбільшій міжнародній виставці обладнання і технологій для кондиціонування і підготовки...

В Японії розроблено метод, за допомогою …

03-09-2014 Anna - avatar Anna

В Японії розроблено метод, за допомогою якого за 30 хвилин визначається вірус Ебола

     Вчені з Японії розробили метод, завдяки якому можна визначити наявність вірусу Ебола в організмі людини за 30 хвилин, повідомляє Франс Прес.      Розробка належить професору Дзіро Ясуда (Дзіро Ясуда)...