Уроки «Фукусіми-1» враховано під час модернізації Хмельницької АЕС

 Уроки аварії на японській атомній електростанції «Фукусіма-1» враховано у програмі модернізації систем безпеки, яку реалізовує персонал Хмельницької АЕС.

Про це, а також про сучасні підходи до модернізації ХАЕС, які гарантують надійність за світовими стандартами, розповів УКРІНФОРМУ генеральний директор станції Микола Панащенко.

- Недавно Ви приймали японських журналістів, які цікавилися, чи врахували на ХАЕС уроки «Фукусіми».

- Так. Ми врахували. Деталізуючи, скажу, що проведено велику роботу, пов’язану з оцінкою стану наших енергоблоків. Рада Національної безпеки і оборони України, Держкоатомрегулювання поставили перед атомниками завдання провести позачергову цільову переоцінку безпеки (на Заході це називають «стрес-тести»). Цю роботу на Хмельницькій АЕС, як і на інших атомних електростанціях України, виконали в листопаді 2011 року. Були розглянуті ймовірні природні впливи на атомну станцію - виключно екстремальні: вітрові навантаження і смерчі, температури, опади, зокрема сніг, лісові пожежі, зовнішня ударна хвиля, землетрус. Ми встановили, що такі обставини радикально не можуть впливати на безпеку станції, тому тут не вимагається якихось додаткових значних переробок.

За результатами аналізу з’ясували, що необхідно, зокрема, додатково оснастити енергоблоки мобільними дизельними електростанціями з метою відновлення живлення на важливих системах і обладнанні, мобільними насосними установками для того, щоб виконувати підживлення парогенераторів, охолоджувати перший контур і підживлювати системи охолодження басейну витримки з відпрацьованим ядерним паливом.

Зараз у нас настав етап впровадження заходів, які випливають із результатів аналізу. Вони увійшли в Комплексну (зведену) програму підвищення безпеки атомних електростанцій, схвалену Кабінетом Міністрів України. Ми склали відповідні графіки і вже почали їх виконувати, а закінчимо до 2017 року. У нас заплановано однакові заходи з іншими АЕС України, тому що маємо такі ж енергоблоки. Проте для ХАЕС необхідно розробити ще додаткові заходи проти ймовірного виносу смерчем води із бризкальних басейнів.

- Ви сподіваєтеся на вітчизняні технології?

- Звичайно. Адже ми вже маємо, наприклад, на енергоблоці №2 антисейсмічну апаратуру для попередження про землетрус – вона виготовлена на кіровоградському підприємстві «Радій» і здатна оперативно видавати сигнал про коливання земної кори, викликане наближенням хвилі землетрусу чи цунамі, та при підвищенні амплітуди таких коливань до небезпечної величини приводити в дію автоматизований аварійний захист реактора.

У нас значна частина експлуатованого обладнання автоматизованої системи управління технологічними процесами випущена вітчизняними підприємствами. Воно створене за найновішими технологіями на сучасних елементних базах, має високу точність регулювання і не тільки не поступаються зарубіжним зразкам, а за багатьма властивостями навіть перевершує їх.

- Минулої суботи колектив ХАЕС відзначив 25-річчя пуску Хмельницької АЕС. На нинішньому тижні минає 8 років, відколи Ви стали її генеральним директором. Саме під Вашим керівництвом було втілено низку програм з модернізації. Які, зокрема, дефіцити безпеки за «Зеленою книгою» МАГАТЕ ліквідовано впродовж останнього часу?

- Виконано роботи, пов’язані з підвищенням безпеки, модернізацією, реконструкцією - в цілому реалізували, починаючи із 2005 року, 343 проекти. На це витрачено 1, 143 мільярда гривень. Найбільші об’єми здійснено за програмою підвищення безпеки після пуску другого енергоблока. Це 80 заходів, які охоплювали всі напрямки, всі дефіцити безпеки, що витікають із «Зеленої книги» МАГАТЕ для реакторів В 320. За 4 роки крок за кроком, поетапно під час планових попереджувальних ремонтів реалізували програму у повному обсязі, надали звіти регулюючому органу.

Ми відзвітували і перед відповідними структурами Європейського союзу, адже це були в основному кошти Євробанку, Єврокомісії. Загальновизнано, що втілений у нас проект є найвдалішим проектом Єврокомісії в Україні.

Реалізовано заходи, які впливають найбільше на безпеку. Наприклад, замінили такі важливі вузли, як запобіжні клапани компенсатора тиску і атестували їх на здатність пропуску пароводяної суміші. Отже, зараз стало можливим управляти ймовірною важкою аварією з реалізацією функції «скидання-підживлення». Замінено запобіжні клапани парогенераторів новими - це достатньо стійкі системи і вони зарекомендували себе як надійні механізми.

Виконано великий проект, що стосується оцінки крихкої міцності корпусів реакторів. У нас зараз є системи, що дозволяють вести контроль металу корпусу реактора зсередини мачтовими маніпуляторами, застосовувати вихорострумові методи контролю. Ми виконали також комплексну програму атестації цієї системи і готові її застосувати.

Важливо, що при цьому головним пріоритетом є безпека людей. У нас діє принцип ALARA (скорочено від англійського «As Low As Reasonably Achievable»), який передбачає створення таких умов на об’єкті з ядерного виробництва електроенергії, щоб доза опромінення персоналу була настільки низькою, наскільки максимально можливо.

За двадцятип’ятирічну історію експлуатації Хмельницької АЕС не зафіксовано перевищення встановленого ліміту опромінення людей, випадків професійних захворювань, викликаних опроміненням, а фактичні газо-аерозольні викиди в атмосферу не перевищують 0,1 відсотка від встановлених допустимих значень.

Загалом, кожний період історії Хмельницької АЕС позначений творчим підходом до удосконалення, переживанням людей за справу. Тому і є плоди - надійність, висока культура експлуатації. Це відзначено міжнародними експертами - місіями МАГАТЕ, Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій.

- Із вступом у дію закону про будівництво двох енергоблоків ХАЕС розпочалися роботи, пов’язані з виготовленням проекту. Чи будуть враховані у ньому всі модернізаційні поліпшення, реалізовані раніше на енергоблоках?

- Технічне завдання на проект вже створюється і в ньому закладена вимога, щоб всі заходи, які ми впроваджували, ввійшли у проектне рішення. Цим проектом передбачено додаткові системи безпеки, які збільшують, так би мовити, живучість енергоблоків. Тут буде система пасивного відведення тепла чотирма каналами. Взагалі достатньо два, наявність ще двох означає, що буде стовідсоткове резервування цієї функції. Дієздатність такої схеми вже випробувано на атомній станції Кадам-Кулам в Індії. Якби такі системи були на «Фукусімі», там би не сталося катастрофи. Навіть якщо немає управляючих сигналів, електропостачання, відсутній вплив персоналу, то ці системи здатні відводити тепло стільки часу, скільки потрібно - і за умов, коли перший контур цілий, і коли він зруйнований.

Вихідною базою для проектування третього і четвертого енергоблоків ХАЕС будуть також результати обстежень їх існуючих конструкцій і дані про вже виконані відновлювально-консерваційні роботи.

- Обладнання яких виробників буде встановлене на третьому і четвертому енергоблоках?

- Досягнуто домовленості, що у Російській Федерації Україна замовлятиме лише те обладнання, яке в нас не випускають. Все інше, зокрема насоси, арматуру, системи управління, турбіну виготовлятимуть українські підприємства. Турбіна буде харківська, тихохідна, вона дає 1500 обертів за хвилину, має запас потужності 1200 мегават.

- Через п’ять років нинішній перший енергоблок вичерпає, згідно з проектом, свій ресурс. Якою буде його доля?

- Продовження ресурсу - це завдання державного рівня. Воно випливає із вітчизняної стратегії розвитку паливно-енергетичного комплексу, якою передбачено продовження строків експлуатації діючих енергоблоків ще мінімум на 15 років. НАЕК «Енергоатом» реалізовує відповідну програму, за якою ведуться роботи і в нас.

Ми, зокрема, склали графік підготовчих робіт, пов’язаних із обстеженням корпусу реактора, поступово замінюємо обладнання. Будуть встановлені нові приводи виробництва чеської фірми «Шкода» в органах регулювання (мають ресурс 30 років). Оцінюємо залишковий ресурс тих вузлів механізмів, замінити які неможливо - корпус реактора, головний циркуляційний насос. Стосовно парогенераторів, то проблем немає. Завдяки тому, що ХАЕС працює у сприятливих умовах водно-хімічного режиму, наші парогенератори перебувають у хорошому стані - в них мала кількість заглушених трубок. Для їх діагностики застосуємо вихорострумовий метод контролю. В подальшому використаємо досвід ЗАЕС, ЮУАЕС, які раніше за нас продовжуватимуть ресурс.

Знаю, що і на цьому напрямку колектив досягне успіху. Адже за 25 років сформовано культуру безпеки, запроваджено передові технологічні методики виробництва на обох енергоблоках, посилено ефективні модернізаційні впливи. Це передумови майбутньої досконалості. А ще її запорукою є те, що в нас якісні кадри, що наша молодь - з блиском в очах, вона хоче працювати і випробувати себе, оберігати експлуатаційні професійні цінності Хмельницької АЕС. Я переконаний: надійність станції вони забезпечуватимуть так само талановито, як і їх попередники, котрі створили наш подільський енерговелет.

Віктор Мазаний, НЕТІШИН. 26 грудня 2012 року.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Новый маркер для электронной микроскопии

02-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Опубликовано 31 октября, 2012 - 12:50 Светящаяся зеленая молекула, известная как зеленый флуоресцентный белок (GFP) произвела революцию в молекулярной биологии. 

Інженери навчилися виготовляти сонячні б…

26-02-2016 Олена - avatar Олена

Інженери навчилися виготовляти сонячні батареї за допомогою іржі

Енергія сонця, незважаючи на свою безмежність, кидає серйозний виклик вченим, адже, якщо сонце не світить на Землю, необхідно придумати спосіб зберігання і транспортації цього виду енергії. Команда вчених Стенфордського університету нещодавно...

Lego відкрила потужний вітропарк у Півні…

26-10-2015 Олена - avatar Олена

Lego відкрила потужний вітропарк у Північному морі

На початку жовтня данська компанія Lego Group відкрила вітропарк у Північному морі за 54 кілометри від узбережжя Німеччини. Реалізований разом з двома партнерами проект дозволив всесвітньовідомому виробнику іграшкових цеглинок долучитися...