Росія, США і Китай не підписали "кодекс поведінки" в космосі

 

      Відмова провідних космічних держав прийняти кодекс поведінки в космосі означає, що в найближчі роки навколоземний простір залишається вільним від суворих правил і обмежень.

В ЄС працювали над добровільним кодексом поведінки декілька років. В цьому документі викладені «правила дорожнього руху» для діючих супутників та інших космічних апаратів.

     За задумом творців кодексу, він повинен вирішити проблему перевантаженості космічного простору та звести до мінімуму ризик зіткнень або інших надзвичайних пригод. Документ також враховує заходи з попередження забруднення простору космічним сміттям. Зокрема, маються на увазі такі пригоди, як випробування протисупутникової зброї Китаєм в 2007 році.

      Не дивлячись на актуальність документу і зростаючу проблему космічного сміття, провідні держави не планують його підписувати. В основному це пов’язано з воєнною частиною їх космічної програми.

     Так, в США підкреслили, що публікація параметрів орбіт супутників та інших космічних апаратів загрожує секретним розвідувальним операціям. Таким чином, США офіційно оголосили про те, що не збираються відмовлятися від своєї технологічної переваги в космосі і надавати дані про своє космічне угрупування.

     Тем не менш, робота над відкинутим у теперішньому вигляді проектом кодексу буде продовжена.   Є надія, що в решті-решт буде створено прийнятний для всіх учасників документ, який зупинить неконтрольоване забруднення космосу.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Розроблено Концептуальні засади розвитку…

24-12-2015 Олена - avatar Олена

Розроблено Концептуальні засади розвитку сфери інтелектуальної власності України

18 серпня 2015 року під час наради з питань реформування державної системи правової охорони інтелектуальної власності (Системи), яка відбулась під головуванням Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, було доручено розробити пропозиції стосовно...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

31-03-2015 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 27.03.-31.03.2015 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

Зустріч українських науковців за участю …

03-03-2012 Светлана - avatar Светлана

Нещодавно в Президії НАН України відбулася нарада українських науковців  з представниками Донбаської паливно-енергетичної компанії (ДПЕК), на якій було прийнято рішення про розробку «Програми виконання технологічних проектів для компанії ДПЕК».