Міжпланетний зонд “Філи” здійснив історичний спуск на ядро комети

Philae12 листопада 2014 року автоматизований спускний модуль “Філи” («Philae») з міжпланетного зонду “Розетта”(«Rosetta») здійснив успішний спуск на ядро комети 67Р/Чурюмова — Герасименко і розпочав його дослідження.

Команді спеціалістів Центру управління польотами Європейського космічного агентства у Дармштаті вдалося зробити те, що ще нещодавно здавалося неможливим — вперше в історії людства здійснити посадку автоматизованого космічного апарату на поверхню комети.

Цю комету в 1969 році відкрили молоді астрономи - наші співвітчизники Клим Чурюмов (нині член-кореспондент Національної академії наук України, професор, директор Київського планетарію) і Світлана Герасименко (тепер науковий співробітник Інституту астрофізики Республіки Таджикистан)

Подія залишилася в полі уваги не лише вузького кола фахівців, за нею стежили і в НТУУ “КПІ”, де було організовано трансляцію діяльності Центру управління польотом Німецького аерокосмічного центру DLR (Deutsches Zentrum fur Luft - und Raumfahrt). Перед початком трансляції усіх присутніх привітала заступник Глави дипломатичної місії ФРН в Україні Анке Фельдгузен, яка відзначила, що факт відкриття комети українцями - "нагадування про Україну як космічну державу". Ректор НТУУ «КПІ» академік НАН України Михайло Згуровський розповів про значення події для сучасної науки і для всього людства. Крім того, проректор НТУУ «КПІ» з наукової роботи академік НАН України Михайло Ільченко розповів про науково-технічну космічну програму НТУУ «КПІ» на наступні 5 років, а заступник декана факультету авіакосмічних систем Валерій Зінченко – про внесок КПІ в розвиток авіаційно-технічних технологій.

Радник Голови ДКА України Едуард Кузнєцов відзначив внесок, який здійснює Київська політехніка в освоєння космічного простору та нагородив викладачів вузу пам’ятними медалями.

Під час трансляції з DLR фахівці Центру розповідали про хід зближення спускного модуля з ядром комети, а Клим Чурюмов та Світлана Герасименко, які запрошені на цю подію до Німеччини, поділилися спогадами про обставини відкриття комети.

Міжпланетний зонд «Розетта» був запущений більше ніж 10 років тому із космодрому Куру у Французькій Гвіані. Після старту у березні 2004 року, «Розетта» разом з модулем «Філи» подолала близько 6 млрд. км до зустрічі з кометою, яка обертається навколо Сонця зі швидкістю понад 135000 км за годину. Назва зонда походить від знаменитого Розеттського каменя, за допомогою якого вчені змогли розшифрувати давньоєгипетські ієрогліфи; назва ж посадкового модуля – від назви острова Філи на річці Ніл, де був знайдений обеліск з написами, що допомогли розібрати письмена Розеттського каменю. Тож назви обох апаратів символічні – місія «Розетта» має наблизити людство до розгадки, але вже не ієрогліфів, а таємниць формування Сонячної системи і утворення планет. Відповідно до плану польоту, «Розетта» здійснила низку гравітаційних маневрів поблизу Марса та Землі й вийшла на орбіту комети. З 8 червня 2011 р. по 20 січня 2014 р. станція перебувала у «сплячому» режимі. У серпні 2014 р. почала зближуватися з кометою. Перед спуском “Філи” науковці створили мапу поверхні комети, що дозволило обрати найкраще місце для посадки.

12 листопада космічний зонд вийшов на відстань 22,5 кілометри від ядра комети та здійснив маневри, необхідні для успішної посадки модулю «Філи». Його відділення від зонду розпочалося близько одинадцятої години за київським часом. За допомогою апаратури, встановленої на борту модулю, хід його посадки на ядро комети постійно контролювався Центром управління польотом. Останні хвилини перед посадкою напруження зростало не лише в Дормштаті, а й в Києві. Всі чекали даних телеметрії. Нарешті, о 18 год. 02 хв. за київським часом в Центрі управління польотом отримали перший сигнал з поверхні комети, який засвідчив, що апарат “Філи” здійснив м’яку посадку.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Відбулося розширене засідання Координаці…

25-10-2013 Anna - avatar Anna

Відбулося розширене засідання Координаційної ради з організації спільних робіт ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» і наукових установ НАН України

22 жовтня 2013 року відбулося розширене засідання Координаційної ради з організації спільних робіт Державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» і наукових установ Національної академії наук України, присвячене 90-річчю...

«Космическая связь»: новый интерактивный…

15-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Крупнейшая в Восточной Европе выставка достижений в сфере связи и телекоммуникационных технологий «Связь-Экспокомм-2011» прошла с 10-13 мая в Москве в ЦВК «Экспоцентр».

Минулий рік став визначальним для сегмен…

12-11-2013 Anna - avatar Anna

Минулий рік став визначальним для сегменту стартапів, поточний - продовжує цю тенденцію

    Тема стартапів набуває дедалі більшої актуальності в Україні. Для нашої країни це порівняно нове поняття, але вже зараз українці все частіше виходять на глобальний ринок інноваційних технологій із успішними проектами....