"Розетта" вийшла на орбіту комети Чурюмова-Герасименко

Зонд "Розетта" Європейського космічного агентства вдало вийшов на орбіту комети Чурюмова-Герасименко.

Це перший космічний апарат, який зумів вийти на орбіту комети, - раніше зонди отримували дані про ці об'єкти, коли наближались до них на короткий час і на великій швидкості.

Шлях зонда до комети тривав 10 років. Передбачається, що "Розетта" висадить на поверхню космічного тіла модуль, який його досліджуватиме.

Зараз комета Чурюмова-Герасименко перебуває на відстані 400 мільйонів кілометрів від Землі.

Двигуни "Розетти" протягом шести з половиною хвилин коригували траєкторію її руху, аби вивести апарат на орбіту комети. Через 22 хвилини після завершення маневру інженери Європейського космічного агентства отримали дані, що апарату вдалося успішно зблизитися з кометою.

"Це фантастика. Здається, що легке завдання, але тільки тому, що за ним стоїть фантастичний обсяг досліджень", - заявив генеральний директор ЄКА Жан-Жак Дорден.

"Розетта" вийшла на фінальну частину шляху до комети Чурюмова-Герасименко в січні 2014 року. Останні два місяці зонд робив маневри для зближення з кометою і зниження своєї швидкості.

Перед цим "Розетта" більше двох з половиною років була в режимі економії ресурсів.

Загалом шлях зонда до об'єкта дослідження тривав 10 років.

"Розетту" запустили в березні 2004 року. Дорогою до комети 67P/Чурюмова-Герасименко, зонд одного разу зблизився з Марсом і тричі - з Землею, а також пролетів повз астероїди Штейнс і Лютеція.

Завдяки маневру, здійсненому 6 серпня, "Розетта" наблизилася до комети на відстань у 100 кілометрів.

У найближчі шість тижнів зонд двічі облетить навколо комети, спочатку на відстані в 100 кілометрів, а потім - в 50.

Передбачається, що "Розетта" вийде на відстань в 30 кілометрів від комети.

Зонд досліджуватиме астрономічний об'єкт, а в листопаді 2014 року на його поверхню висадить модуль "Філи".

Модуль зачепиться на кометі за допомогою гарпунів і почне детально вивчати її поверхню.

Зонд вже передав перші наукові дані про комету - температура крижаного тіла становить приблизно -70 градусів за Цельсієм, що на 20 градусів вище, ніж передбачалося.

Зараз комета Чурюмова-Герасименко перебуває на відстані 400 мільйонів кілометрів від Землі, вона рухається зі швидкістю приблизно 55 тисяч кілометрів на годину.

Загальна вартість місії "Розетти" оцінюється в 1,3 млрд євро.

Робота зонда завершиться в грудні 2015 року.

Цю комету відкрив Клим Чурюмов у 1969 році у Києві після вивчення фотопластинок комети 32P/Комас Сола, які зробила Світлана Герасименко в Алматинській обсерваторії. Вважалось, що це фрагмент комети Комас Сола, однак наступні фотознімки показали, що це самостійна комета.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Олексій Павленко: Плануємо залучити ізра…

24-03-2016 Олена - avatar Олена

Олексій Павленко: Плануємо залучити ізраїльських науковців до інноваційних проектів у сільському господарстві

У рамках робочого візиту до Держави Ізраїль Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко зустрівся з головним науковцем Міністерства сільського господарства та розвитку сільських територій Ізраїлю доктором Аві Перлом,...

VІІІ Международная научно-практическая к…

06-11-2013 director - avatar director

VІІІ Международная научно-практическая конференция  «Актуальные вопросы и организационно-правовые основы международного сотрудничества в сфере высоких технологий»

ИНФОРМАЦИОННОЕ ПИСЬМО Государственное предприятие «Центр научно-технической информации и содействия инновационному развитию Украины» (ГП «Укртехинформ») приглашает Вас принять участие в VІІІМеждународной научно-практической конференции «Актуальные вопросы и организационно-правовые основы международного сотрудничества в сфере...

Міжнародна науково-практична конференція…

17-12-2015 Олена - avatar Олена

Міжнародна науково-практична конференція з проблем права інтелектуальної власності в Україні та Європі

10 грудня 2015 року у Київському університеті права (КУП) НАН України відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні виклики і актуальні проблеми права інтелектуальної власності в Україні та Європі», співорганізаторами якої...