Український вчений пропонує використовувати тепло шахт для побутових потреб

teplo shahtВ Україні добуту у рудних шахтах енергію Землі можна використовувати не тільки для виконання гірничих робіт, а й для обігріву житлових будинків.

Таке відкриття зробив доцент кафедри підземної розробки родовищ Національного гірничого університету Олег Хоменко, передає Днепр Вечерний.

«Спочатку я вивчав роботу рудних шахт України і шукав спосіб максимального використання наявного на гірничих підприємствах потенціалу, - розповідає автор численних досліджень. - В результаті довів можливість використання енергії Землі не тільки для видобутку корисних копалин, а й для побутових потреб».

За словами Олега Хоменко, енергію Землі можна використовувати за допомогою теплонасосів. «На глибині 50 км тиск досягає 25 тисяч атм., що призводить до підвищення температури до 2000°С і дозволяє ядру Землі, яке складається із заліза, залишатися у розплавленому стані, - пояснює вчений. – Якщо заглибитися на 1,5 кілометра у наш Український кристалічний щит, то отримаємо до 30 градусів тепла, яке з допомогою теплового насоса збільшується більш ніж в тричі і видається на поверхню».

Використовуючи можливості шахтного фонду, Україна могла б значно зменшити споживання природного газу, наголошує Олег Хоменко.

«Під землею встановлюється теплонасосна установка, яка примножує температуру порід і по трубах видає гарячу воду або інший теплоносій, - розповідає доктор наук. – Враховуючи температуру порід, а також наявність рудних та супутніх корисних копалин, Кривий Ріг та Жовті Води можна перетворити у найтепліші і найбільш процвітаючі техно-мегаполіси країни».

У Дніпропетровську, на думку дослідника, теж можна отримувати тепло з надр землі, тільки не в промислових масштабах. «Для обігріву приватних житлових будинків необхідно бурити до 6-10 свердловин глибиною 50-200 метрів і встановлювати компактні теплонасоси, - переконаний Олег Хоменко. – В свою чергу ОСББ необхідно приватизувати прибудинкову територію та розробити проекти автономного опалення за допомогою теплових насосів».

Незабаром в Україні будуть масово встановлюватися теплонасоси, запевняє вчений. «В наших промислових регіонах дуже багато пилу, що негативно позначається на роботі сонячних батарей будь-якого типу, - зауважує Олег Хоменко. - Теплонасос коштує до 200 тисяч гривень, при цьому один метр свердловини обійдеться в 500-1000 гривень, плюс підключення та регулювання устаткування».

За словами Олега Хоменка, подібні проекти вже давно «працюють» за кордоном. «У Канаді, Японії та Китаї навіть шахти з виробленим промисловим фондом використовуються для виробництва електроенергії, тепла та інших благ цивілізації, - говорить вчений. - На жаль, Україна поки не є інвестиційно-привабливою для подібних проектів».

В Україні добуту у рудних шахтах енергію Землі можна використовувати не тільки для виконання гірничих робіт, а й для обігріву житлових будинків.

Таке відкриття зробив доцент кафедри підземної розробки родовищ Національного гірничого університету Олег Хоменко, передає Днепр Вечерний.

«Спочатку я вивчав роботу рудних шахт України і шукав спосіб максимального використання наявного на гірничих підприємствах потенціалу, - розповідає автор численних досліджень. - В результаті довів можливість використання енергії Землі не тільки для видобутку корисних копалин, а й для побутових потреб».

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

На міжнародній виставці "ATC Global…

17-03-2012 Светлана - avatar Светлана

З 6 по 8 березня тисячі фахівців організації повітряного руху зібралися в Амстердамі на найбільшій галузевій міжнародній виставці "ATC Global 2012", щоб обговорити питання новітніх технологій та глобальних зусилль по...

Розроблено матеріал з наноконусів, який …

31-03-2016 Олена - avatar Олена

Розроблено матеріал з наноконусів, який здатний підвищити ефективність сонячних батарей

Австралійські вчені з Мельбурнського королівського технологічного університету (Royal Melbourne Institute of Technology, RMIT University) оголосили про розробку інноваційного матеріалу, здатного збільшити ефективність сонячних батарей за рахунок кращого поглинання світла. В основі...

Американці створили маску для сну, що до…

07-06-2012 Светлана - avatar Светлана

КИЇВ. 5 червня. УНН. Два винахідника з Нью-Йорка - Дункан Фрейзіер і Стів МакГіган представили світу свою інновацію - маску для очей Remee Dream Mask. За допомогою неї, запевняють вчені,...