Інженери створили тверде та пружне металічне скло

sklo pruzhneІнженери Університету Південної Каліфорнії отримали новий вид металічного скла, що відрізняється підвищеною пружністю. Матеріал поєднує в собі, здавалося б, непоєднувані властивості – твердість, міцність та еластичність. Матеріал, що отримав технологічну назву SAM2X5–630, має найвище ударну міцність з усіх відомих металічних стекол.

Металічні стекла, або аморфні метали – клас металічних твердих тіл з аморфною структурою. На відміну від металів з їх кристалічною структурою – у аморфних металів вона аналогічна атомній структурі переохолоджёних розплавів.

Відео https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iVUygQforFI (ліворуч стрибає кулька з нового металічного скла, праворуч – зі звичайної сталі).

Матеріал здатний витримувати сильні удари, при цьому він не кришиться і не ламається, а повертає первинну форму. Потенціал його застосування практично безмежний – починаючи від свердел і бронежилетів і закінчуючи імплантатами для зміцнення кісток та захистом космічних супутників.

Зазвичай аморфні метали отримують нагріванням до 630°C, а потім дуже швидким (близько градуса в секунду) охолодженням. Матеріал SAM2X5–630 був отриманий нагріванням порошкоподібного складу на основі заліза (Fe49.7Cr17.7Mn1.9Mo7.4W1.6B15.2C3.8Si2.4).

Унікальні властивості металу отримані завдяки вдалому поєднанню температури нагрівання та швидкості охолодження – саме такі умови, які випробував отриманий склад, призводять до утворення локальних осередків слабко вираженої кристалічної структури. Інші умови нагріву або охолодження призводять до отримання повністю аморфних металів з випадковим розташуванням атомів.

«У нього майже відсутня внутрішня структура, і в цьому він схожий на скло, але при цьому зустрічаються ділянки з кристалізацією,– говорить Вероніка Ельясон [Veronica Eliasson], асистент-професор Інженерної школи ім. Вітербі при університеті, і провідний автор роботи. – Ми поки що не розуміємо, чому невелика кількість кристалізованих ділянок в металічних стеклах призводять к таких сильних відмінностей в реакціях на удар».

Динамічна межа пружності Гюгоніо (максимальна дія, яку матеріал витримує без незворотної деформації), була визначена для SAM2X5–630 близько 12 ГПа. У нержавіючої сталі цей показник дорівнює 0,2 ГПа, у карбіду вольфрама (використовуваного для створення твердих інструментів і сердечників бронебійних куль) – 4,5 ГПа, у алмазів – до 60 ГПа.

Вивчення аморфних металів розпочалось в 1960 році в Каліфорнійському технологічному інституті – групою вчених було отримано перше металічне скло Au75Si25. З тих пір було отримано велику кількість подібних матеріалів з цікавими властивостями, але поки що область їх практичного застосування неможна назвати широкою із-за їх високої вартості.

Наприклад, отриманий нещодавно в Японії Ti40Cu36Pd14Zr10 — неканцерогенний, в тричі міцніший за титан, мало зношується, при терті не утворює порошок, а по модулю поздовжньої пружності практично співпадає з людськими кістками – потенційно його можна буде використовувати як чудову штучну заміну суглобам.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Чіп прискорить вибір роботом шляху руху …

29-06-2016 Олена - avatar Олена

Чіп прискорить вибір роботом шляху руху в 10 тис. разів

В заздалегідь відомих умовах, наприклад, на виробничому конвеєрі, роботи здатні рухатися набагато швидше людей, але там, де кожен рух вимагає зондування навколишнього простору та вибору траєкторії в обхід перешкод, машини...

Иркутск: предложено создать программу по…

25-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Инновационное развитие Иркутской области обсуждали в Законодательном Собрании Иркутской области на слушаниях. Участие в мероприятии приняли представители регионального правительства и администрации Иркутска, представители муниципальных образований, общественности, научных институтов и высших...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

24-03-2016 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 22.03.-25.03.2016 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...