Учені НАНУ – про співпрацю між наукою, бізнесом і владою

24 лютого 2016 року відбулося чергове засідання дискусійного клубу «Елітарна світлиця» з теми: «Пошуки співпраці у трикутнику «Наука – бізнес – влада»».

elitarna svitlytsya

Участь у заході взяли директор Головної астрономічної обсерваторії НАН України, голова Науково-видавничої ради НАН України, член Президії НАН України академік Я.С. Яцків, голова Північно-східного наукового центру НАН України та МОН України, голова ради директорів ДНУ «НТК «Інститут монокристалів» НАН України», член Президії НАН України академік В.П. Семиноженко, директор Інституту економіки та прогнозування НАН України, член Президії НАН України академік В.М. Геєць, заступник Міністра освіти і науки України М.В. Стріха й багато інших.

Присутні активно долучилися до дискусії з актуальних проблем, які гальмують розвиток науки та впровадження її результатів у виробництво.

За підсумками обговорення учасники зібрання одностайно ухвалили заяву щодо стану фінансування науки в Україні, в якій, зокрема, підкреслили, що суттєве скорочення державного фінансування вітчизняної наукової сфери (в тому числі й діяльності установ Академії), закріплене в положеннях Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», є надзвичайно прикрим для вчених, які активно та плідно працюють.

Присутні погодилися з обґрунтуванням обмеженого фінансування науки як наслідку економічної стагнації та необхідності надання додаткової підтримки оборонній галузі України, однак запропоновані керівництвом держави підходи (на кшталт скорочення чисельності співробітників) вважають неприйнятними: процеси реорганізації структури Академії на основі відповідного оцінювання діяльності її установ і апарату Президії НАН України мають відбуватися в умовах надання достатніх обсягів бюджетних коштів.

Як ідеться в тексті заяви, співробітники установ Академії вкрай стурбовані запланованим скороченням наукових кадрів і проблемами подальшого розвитку досліджень, які не допускають перерв у роботі.

Наостанок учасники зібрання наголосили на тому, що заощадження коштів на науці й освіті – це шлях в нікуди, який згубно позначиться на розвитку цих галузей в Україні, а також на майбутньому нашої держави в цілому.

За інформацією Головної астрономічної обсерваторії НАН України

Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Максим Стріха: Українська наука перед ви…

28-02-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Україна у спадок від колишнього СРСР зберегла потужну науку світового рівня, яка після 1991 року, однак, ніколи не належала де-факто до державних пріоритетів і виживала насамперед завдяки ентузіазмові й заповзятливості...

Оголошується конкурс на здобуття щорічно…

01-06-2013 Anna - avatar Anna

З 1 червня 2013 року оголошується проведення конкурсу на здобуття щорічної Премії Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 серпня...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

01-12-2015 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 27.11.-01.12.2015 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...