У найбільших містах України пройшли «Дні науки»

Dni nauki

14-15 листопада 2015 року відбулися «Дні науки» – проект популяризації науки, організований молодими вченими Національної академії наук України.

Головною метою проекту є налагодження тісного діалогу між науковцями та широкою громадськістю, формування позитивного ставлення до науки, усвідомлення в суспільстві того, що наука справді цікава, а її розвиток необхідний для майбутнього нашої держави.

Вже традиційно в рамках заходу у найбільших містах України – Києві, Львові, Харкові, а цього разу ще й у Дніпропетровську – було проведено низку науково-популярних лекцій, демонстрацій, екскурсій та майстер-класів. Усі охочі мали можливість відвідати наукові установи та музеї НАН України, на власні очі побачити роботу вчених у лабораторіях та дізнатися багато цікавого з точних, природничих і гуманітарних наук.

У Києві на дітей і дорослих чекало понад півсотні демонстрацій та майстер-класів, кілька десятків захоплюючих лекцій, а також екскурсії музеями та астрономічною обсерваторією, організовані науковцями близько двадцяти установ НАН України.

Так, під час заходів, проведених в Інституті молекулярної біології і генетики за участі Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, Інституту загальної та неорганічної хімії, Інституту біохімії ім. О.В. Палладіна, Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка, Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона, Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, всі охочі мали змогу розглянути під мікроскопом препарати крові людини, клітинні лінії людини, миші та щура, бактерії та гриби, дізналися як виглядає світ бактерій, навчилися виділяти ДНК «у домашніх умовах» та на власні очі побачили результат зміни геному миші.

Надзвичайний інтерес у всіх гостей заходу викликали наукові досліди з хімії: полум’я на руці, вулкан, йодний годинник, коливальні реакції, безбарвні чорнила, різнокольорове полум’я, отримання віскози, полум’я без сірників, зубна паста для слона, джин із пляшки, хімічна веселка тощо.

А цікаві майстер-класи з написання перами та чорнилом давньоруської абетки, вивчення матеріалів, з яких виготовляли книги та чорнило за часі Київської Русі та оволодіння навичками складання віршів зібрали не лише тих, хто цікавиться літературою та писемністю.

З пізнавальних лекцій, які протягом двох днів провели науковці Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця, Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена, Інституту еволюційної екології, Інституту фізики, Інституту фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова, Інституту металофізики ім. Г.В. Курдюмова, Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України відвідувачі мали змогу дізнатися цікаві факти щодо фізичної та хімічної будови організму людини, причини виникнення та методи лікування найпоширеніших хвороб, фармакологічні властивості різних медичних препаратів, особливості будови Всесвіту, дослідження характеристик нових матеріалів і структур.

Інститут математики НАН України провів пізнавальні лекції з різних розділів математики, а також математичні ігри та головоломки для студентів та школярів.

У Львові свої двері для відвідувачів гостинно відкрив Державний природознавчий музей НАН України. За участі науковців Інституту екології Карпат та Інституту фізики конденсованих систем НАН України було проведено низку науково-популярних лекцій з проблем охорони навколишнього середовища, захисту флори та фауни. А співробітники Інституту біології клітини НАН України організували демонстрації живих клітин, молекул ДНК, світу мікробів під мікроскопом, а також показали як працюють м’язи людини, функціонує дихальна система, побудована травна система, розповіли цікаві факти про властивості слини та клітин крові.

У Харкові всім, хто цікавиться наукою було запропоновано відвідати науково-технічну виставку в НТК «Інститут монокристалів» НАН України. Відвідувачі мали змогу побачити наукові розробки та матеріали, які виробляються на базі інституту, «потримати» в руках різноманітні сапфіри, рубіни та інші штучні кристали, побачити діючі макети приладів для медицини та контролю безпеки. Також було проведено екскурсію науково-дослідними лабораторіями інституту, зокрема лабораторією контролю безпеки хімічної продукції та лабораторією сучасного мікрохвильового органічного синтезу.

У Дніпропетровську відбулися лекції та демонстрації за участі науковців Інституту фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України.

Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України           Фото - www.facebook.com/dni.nauky

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

ІX МІЖНАРОДНИЙ БІЗНЕС-ФОРУМ «ПРОБЛЕМИ ТА…

24-02-2016 Олена - avatar Олена

ІX МІЖНАРОДНИЙ БІЗНЕС-ФОРУМ «ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ»

Запрошуємо Вас взяти участь у ІX МІЖНАРОДНОМУ БІЗНЕС-ФОРУМІ «ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ», який відбудеться 17 березня 2016 року. Місце проведення: м. Київ, вул. Кіото, 21, Київський національний...

Молодь обговорила в ТПУ сучасні інформац…

18-11-2013 Anna - avatar Anna

Молодь обговорила в ТПУ сучасні інформаційні технології

        14 листопада 2013 року в Томському політехнічному університеті відбулась XI Міжнародна науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих вчених «Молодь і сучасні інформаційні технології». На дев'яти секціях конференції заявлено було...

Джон Теффт: «Моя дипломатична місія – ро…

20-10-2012 Олена - avatar Олена

19 жовтня У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара Посол Сполучених Штатів Америки Джон Теффт зустрівся з ректором Миколою Поляковим та спілкувався з учасниками американських урядових програм з наукового й академічного...