ЮНЕСКО - українцям: допоможете науці - допоможете економіці

UNESCO

Впровадження Україною ефективної політики заохочення наукових розробок та переорієнтація на технології інтенсивного розвитку у перспективі дозволить їй суттєво поліпшити соціально-економічну модель.

Такого висновку дійшли автори аналітичної доповіді ЮНЕСКО з науки до 2030 року, яка є у розпорядженні Укрінформу.

«За умови впровадження ефективної політики заохочення наукових розробок, переорієнтація країн Чорноморського басейну (у т.ч. України) на технології інтенсивного розвитку буде набагато легшою у перспективі, ніж для інших країн, що дотримуються своїх традиційних аграрних соціально-економічних моделей розвитку», - зазначили науковці ЮНЕСКО.

Упорядники доповіді, що разом з Україною досліджували можливості Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови та Туреччини, відзначили, що ці країни мають унікальну можливість вчитися одна в одної веденню розвинутої економіки. На їхню думку, більшість країн (крім Туреччини – Ред.) може використати національну спадщину народного господарства, раніше сильно орієнтовану на науку і технології в системі освіти та економічних структурах. Автори доповіді згадали поширену тенденцію підготовки фахівців з технічною кваліфікацією, достатньою кількістю випускників факультетів точних наук та інженерів.

«Для ефективного переходу до інноваційної економіки всі пострадянські країни регіону не мають іншого вибору, ніж здійснювати фундаментальні реформи, у тому числі різке збільшення фінансування науково-дослідницьких та дослідно-конструкторських розробок (НДДКР) за рахунок бізнес-сектору», - підкреслюється у документі. Для цього національним урядам потрібно заохочувати створення сприятливого бізнес-середовища для розвитку НДДКР, зміцнювати ринкову економіку, і не в останню чергу ефективно боротися з корупцією та усуненням олігархічних форм власності та контролю.

«Усі країни лише б виграли від запровадження критеріїв високої культури до національної політики у галузі науки, технології та інновацій (НТІ)», - йдеться у доповіді. У цьому контексті країнам належить докладати більше зусиль для наближення до кращих світових практик НТІ, у тому числі «поліпшення якості та своєчасності». Хоча країни регіону активно співпрацюють зі своїми традиційними партнерами Євросоюзом та РФ, їм доцільно вийти за ці географічні межі, щоб отримати краще уявлення про НТІ та її продуктивність у інших країнах, що розвиваються, досвід деяких з них, може стати ключовим. «Країнам варто вивчати досвід успішних міжнародних гравців і політичних новаторів, коли йдеться про використання можливостей для наукового співробітництва та освіти, при цьому ділитися один з одним як успіхами, так і невдачами», - зазначають автори документа.

У доповіді також відзначено успіхи України у галузі науки та освіти. Зокрема, йдеться про один із найвищих у світі темпів її охоплення. «Освіта є одним з сильних сторін цього регіону. Рівень освіти у Білорусі й Україні не поступається розвиненим країнам, які характеризує високий валовий показник охоплення освіти: більше 9-ти на кожні 10 осіб (у віці 19-25 років) у Білорусі та 8 на кожні 10 осіб в Україні», - зазначається у доповіді.

Україна, попри наявні економічні труднощі інвестує у вищу освіту 2,2% ВВП, що є найвищим показником регіону. Зокрема, Молдова витрачає 1,5% ВВП на вищу освіту, Білорусь - 0,92%, Туреччина - 0,91%, Грузія - 0,38%, Азербайджан - 0,36%, Вірменія - 0,20%. Загалом же за витратами на освіту Україна займає друге після Молдови (8,4%) місце з показником 6,6% ВВП.

Гендерна рівність більшості країн Чорноморського басейну також є характерною особливістю регіону. Зокрема, у Грузії, Молдові та Україні більшість докторантів наук (PhD) становлять жінки. У природничих науках жінки становлять половину аспірантів у Білорусі, Грузії, Туреччині та Україні.

Україна залишається одним із лідерів експорту високотехнологічної продукції країн Чорноморського басейну.

Про це йдеться у Спеціальній доповіді ЮНЕСКО з науки до 2030 року, яка є у розпорядженні Укрінформу.

Упорядники доповіді, які включили Україну до групи країн Чорноморського басейну разом з Азербайджаном, Білоруссю, Вірменією, Грузією, Молдовою та Туреччиною, відзначили, що Україна впевнено посідає друге місце за цим показником. Зокрема, експорт високотехнологічних товарів країн Чорноморського басейну у 2008-2013 роках з України відзначається суттєвим зростанням - з 1,6 млрд. дол. до 2,2 млрд. дол., або з 33,5 до 49,3 дол. на душу населення. Україна за загальними обсягами експорту серед країн регіону поступається лише Туреччині (зростання з 1,9 млрд. дол. до 2,6 млрд. дол.), а за обсягами на душу населення – Білорусі (зростання за період склало з 44,1 до 82,2 дол. на душу населення).

Для порівняння: у Бразилії (населення - 200 млн. осіб) цей показник на вказаний період знизився з 10,8 млрд. дол. до 9 млрд. дол., або з 56 до 45 дол. на душу населення. У Росії (населення - понад 143 млн. осіб) він зріс з 5,2 млрд. дол. до 9,1 млрд. дол., або з 36,2 до 63,7 дол. на душу населення.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Запрошуємо на семінар!

14-03-2016 Олена - avatar Олена

Запрошуємо на семінар!

31 березня 2016 року Державна служба інтелектуальної власності України спільно з Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) проводить семінар на тему «Особливості проведення експертизи заявок на винаходи, корисні моделі...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

29-09-2015 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 25.09.-29.09.2015 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

21-11-2014 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 18.11.-21.11.2014 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...