Колегія ДКА підвела підсумки космічної діяльності за І півріччя та визначила завдання на ІІІ квартал 2015 року

DKA30 липня 2015 року під головуванням Голови ДКА України Олега Уруського відбулося засідання Колегії, на якому було підведено підсумки космічної діяльності за перше півріччя 2015 року, а також визначені завдання на третій квартал. Засідання відбулося на базі ДП "КБ "Південне" ім. М.К.Янгеля".

Голова ДКА розповів про основні досягнення галузі за 6 місяців, відзначивши, що за звітний період ДКА затвердило Стратегію космічної діяльності України на період до 2022 року, підготувало пропозиції щодо внесення зміни до діючої Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України та розпочало роботу з розробки Стратегії наступної програми.

"Розробляючи Стратегію космічної діяльності 2022, ми намагалися зробити цей процес максимально відкритим, залучаючи до роботи над документом фахівців, науковців та широку громадськість. Ми не можемо продовжувати розподіляти досить скромне бюджетне фінансування на десятки проектів, тому концентруємо ресурси на двох визначених пріоритетах – дистанційне зондування Землі та наукові космічні дослідження. Всі інші проекти будуть виконуватися на комерційних засадах.

З цією метою ДКА підготувало проект закону «Про внесення змін до закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2013-2017 роки», який вже погоджений рядом міністерств, очікуємо, що Верховна Рада прийме його на осінній сесії.

Також ми розпочали роботу з розробки Концепції наступної космічної програми на 2018-2022 роки, яку повинні внести на розгляд Кабінету Міністрів України в листопаді п. р." - наголосив Олег Уруський.

Також Голова ДКА доповів про виконання Указу Президента України щодо створення та забезпечення діяльності Головного ситуаційного центру України, куди вже найближчим часом буде надаватися інформація з іноземних супутників ДЗЗ надвисокого просторового розрізнення в оптичному діапазоні; про реалізацію Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2013-2017 роки та програми утилізації твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22 та ін.

Олег Уруський звернув увагу, що на виконання рішень, прийнятих на Колегії ДКА за підсумками роботи у 2014 році, було продовжено роботу з розробки заходів щодо реформування (реструктуризації) підприємств.

«Основою для здійснення заходів щодо реформування (реструктуризації) підприємств є відповідні положення Коаліційної угоди та Програми діяльності Кабінету Міністрів, якими передбачається перетворення державних підприємств в акціонерні товариства з метою подальшого створення холдингових компаній європейського типу» - зазначив керівник космічного агентства.

Олег Уруський відзначив, що з метою підвищення ефективності космічної діяльності ДКА започаткувало процес налагодження більш тісного співробітництва з головними користувачами космічних технологій.

"Вже укладені угоди та меморандуми про співробітництво з НАН України, Мінприроди, Мінагрополітики, на стадії погодження – з іншими міністерствами. Вважаю, що цей процес потрібно продовжувати, як на галузевому так і на регіональному рівнях" - зазначив Голова ДКА.

За підсумками роботи в 1-му півріччі 2015 року підприємствами галузі вироблено і реалізовано товарної продукції на суму близько 980 млн. грн. В порівнянні з 1-м півріччям минулого року обсяги виробництва товарної продукції зменшились на 23 %, обсяги реалізації продукції – на 18 %.

Основною причиною падіння галузевих показників виробництва та реалізації продукції є критична ситуація на Південному машинобудівному заводі, який фактично з минулого року знаходиться в режимі простою. За звітний період обсяги реалізації продукції на Південмаші зменшилися на 70 %.

Експорт продукції в 1-му півріччі зменшився на 36 % – частка експортованої продукції складає 53 % (в 1-му півріччі 2014 року 69 %). Без урахування Південмашу обсяги експорту збереглися на рівні минулого року.

Змінилася географічна структура експорту: зросли обсяги експорту до країн ЄС (втричі), США (на 20 %) та інших країн світу (вдвічі). Обсяги імпортних поставок зменшилися на 59 %, в тому числі майже в 10 разів зменшилися обсяги імпорту з РФ. Наразі експорт в 4,8 рази перевищує імпорт.

Прес-служба ДКА

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Российские учёные создали термостойкие д…

15-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Полученные структуры позволяют проводить синтез наночастиц сульфида кадмия при высоких температурах

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

14-05-2014 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 07.05.-14.05.2014 СКАЧАТИ Inform_letter_ АВ10.doc Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні...

У ВНТУ відбулася конференція «Інноваційн…

04-03-2014 Anna - avatar Anna

У Вінницькому національному технічному університеті відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція молодих вчених, аспірантів і студентів на тему: «Інноваційне забезпечення сталого розвитку України в контексті інтеграції до Європейського Співтовариства».