НАСА починає випробування системи дозаправки супутників на борту космічної станції

  NASA  Запуск супутника є вельми дорогою операцією. А запуск іншого супутника, який виходить на заміну першого, що вийшов з ладу або вичерпав запаси палива, робить завдання,  що виконуються цими супутниками, ще більш дороговартісними. Було б повним божевіллям викидати автомобіль кожен раз, коли він потребує наповнення баком палива, але саме так марнотратно люди зараз поводяться з дорогими супутниками. Для вирішення проблеми повторної заправки супутника паливом НАСА вже досить давно почало реалізацію програми Satellite Servicing Capabilities Office (SSCO), і на минулому тижні нові автоматизовані пристрої, призначені для дозаправки і ремонту супутників прямо в космосі, почали проходити перші випробування на борту Міжнародної космічної станції .
    Ще в 2013 році фахівці НАСА розробили і провели перші випробування технологій переміщення рідин в космосі, які дозволять за допомогою дистанційного керування здійснювати дозаправку супутників, навіть тих, в конструкції яких спочатку не було передбачено такої можливості.
Після деякого простою роботи були знову відновлені в цьому році, результатом чого стала розробка інструменту під назвою VIPIR (Visual Inspection Poseable Invertebrate Robot).
    VIPIR - це модульна система, що складається з камер і місць кріплень інструменту, яка встановлюється на кінці автоматизованої руки-маніпулятора DEXTRE.
   «Ми припускаємо, що в майбутньому роботи, обладнані досить обширним набором інструментів, зможуть проводити діагностику, ремонт або дозаправку супутників, значно збільшуючи тим самим термін служби дорогої космічної техніки» - розповідає Франк Цепольліна (Frank Cepollina), ветеран НАСА, який керував п'ятьма місіями з обслуговування космічного телескопа Hubble Space Telescope, - «Зараз ми вже розробили цілий ряд реальних технологій, які потребують остаточної перевірки, за допомогою яких супутники наступного покоління зможуть отримувати необхідне їм технічне обслуговування. І це стане реальністю найближчим часом».
    В даний час випробування апаратних засобів системи VIPIR проводяться на Землі і в космосі, поруч з космічною станцією, де використовуються макети супутників, виготовлені за допомогою технологій тривимірного друку.
   Основною технологією, випробування якої проводяться найбільш інтенсивно, є проведення ретельного огляду обладнання супутників, який дозволяє виявити місця виникнення несправностей, трубопроводи, через які можна провести процедуру дозаправки і т.п. Крім цього, випробовуються спеціалізовані інструменти для виконання різних робіт, які увійдуть в остаточний набір інструментів робота VIPIR.
    Пізніше в цьому році на Міжнародній космічній станції будуть проведені перші реальні випробування системи дозаправки супутників Robotic Refueling Mission.
    Ці випробування повинні показати наскільки ефективними є розроблені інструменти та пристрої для перекачування кріогенних рідин в умовах невагомості.
   Також випробування повинні показати необхідність модернізації електричних і електронних компонентів розроблених систем і це все разом дозволить зробити модернізацію обладнання системи VIPIR, надавши їй остаточний працездатний вигляд.

Відео https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=O9bmZJATnJs

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Підсумки прес-конференції: «Теплові насо…

04-07-2014 Anna - avatar Anna

3 липня, о 10.00 у прес-центрі Українського національного інформаційного агентства Укрінформ (зал на 2 поверсі) відбулася прес-конференція на тему: «Теплові насоси та енергоефективна вентиляція - альтернатива російському газу». Організатор: представництво...

Інженери створили новий біосенсор для ви…

15-06-2016 Олена - avatar Олена

Інженери створили новий біосенсор для виявлення мутацій ДНК

Біоінженери з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго розробили електричний графеновий чіп, здатний виявляти мутації в ДНК. В першу чергу технологія призначена для застосування в медичній сфері для скринінгу онкологічних захворювань, а...

Радіоастрономічний інститут НАН України …

09-07-2014 Anna - avatar Anna

Радіоастрономічний інститут НАН України і Центр космічних досліджень Польської академії наук підписали довгострокову Угоду про науково-технічну співпрацю, спрямовану на розвиток наукової, інноваційної і технологічної діяльності обох сторін у галузі наукового...