Інноваційний підхід в організації роботи військово-мобільних госпіталів в зоні АТО

NAMNНа черговому засіданні 9 липня 2015 року Президія Національної академії медичних наук постановила: висунути роботу «Інноваційний підхід з організації надання медичної допомоги у гібридній війні» (автори: В.І. Цимбалюк, В.В. Лазоришинець, О.Ю. Усенко, А.В. Верба, О.М. Власенко, А.П. Казмірчук, І.А. Лурін, В.Л. Савицький, І.П. Хоменко, А.М. Галушка) на здобуття премії Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій.

Заслухавши і обговоривши доповідь головного хірурга Міністерства оборони України полковника медичної служби професора І.П. Хоменка «Інноваційний підхід в організації роботи військово-мобільних госпіталів в зоні АТО» стосовно впровадження інноваційного підходу в організацію роботи військових мобільних госпіталів в зоні проведення антитерористичної операції, Президія НАМН відзначає, що сучасний стан організації надання медичної допомоги військовослужбовцям і цивільному населенню у гібридній війні поки що не відповідає вимогам сьогодення і не має необхідної теоретичної основи.

В умовах гібридної війни на Сході України завдання медичного забезпечення військовослужбовців та населення неможливо було вирішувати лише силами та засобами цивільної охорони здоров’я, що знаходились у зоні конфлікту.

Тому, створюючи систему надання медичної допомоги в зоні проведення антитерористичної операції для вирішення задач медичного забезпечення військовослужбовців та цивільного населення необхідно було розробити і впровадити нові інноваційні підходи, що враховували б ступінь готовності та реальні можливості системи охорони здоров’я регіону, та території, що знаходиться поблизу зони конфлікту.

Для наближення медичної допомоги до військ і вимушених переселенців у кожному місці слід було відновити роботу міських та районних лікарень, робота яких була припинена у зв’язку з веденням бойових дій.

В зв’язку з цим органами управління охорони здоров’я та медичної служби ЗС України було організовано медичне забезпечення військовослужбовців та населення у гібридній війні (у тяжких та не прогнозованих умовах військових конфліктів) в скорочені терміни.

Для надання кваліфікованої допомоги в місцях найбільшого скупчення військ і вимушених переселенців були розгорнуті військові мобільні госпіталі.

Вперше у світовій практиці на військовий мобільний госпіталь були покладені завдання не тільки по прийому, сортуванню поранених та хворих, наданню кваліфікованої медичної допомоги та евакуації, а й функції медичного постачання військових підрозділів в зоні проведення АТО, підсилення лікувальних закладів МОЗ групами спеціалістів для надання медичної допомоги військовослужбовцям та цивільному населенню.

Застосування інноваційного підходу в роботі військових мобільних госпіталів, впровадження удосконаленої нормативно-правової бази та методичного матеріалу дозволило:

- зменшити затрати часу на вирішення питання щодо застосування військових мобільних госпіталів для забезпечення різних оперативних завдань ЗС України в середньому на 14,5%;

- оптимізувати роботу госпіталю на 14 % ;

- прискорити час на прийняття управлінського рішення в умовах екстремальної ситуації на 16,2%.

Президія Національної академії медичних наук постановила:

1. Організація надання медичної допомоги військовослужбовцям і цивільному населенню у гібридній війні є проблемою надзвичайної важливості і потребує для її вирішення поєднаних зусиль науковців і практичних лікарів.

2. Підтримати вибраний напрямок роботи щодо розроблення і впровадження інноваційних підходів в роботу військових мобільних госпіталів та вважати за необхідне продовження роботи у даному напрямку спільно з науковими установами НАМН.

3. Вважати за доцільне доручити віце-президенту НАМН академіку Цимбалюку В.І. та начальнику лікувально-організаційного управління чл.- кор. НАМН Лазоришинцю В.В. здійснити узагальнення відповідних напрацювань за даним напрямком за весь період проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Енергоатом впроваджує інноваційні технол…

08-11-2013 Anna - avatar Anna

Кабінет Міністрів на засіданні 7 листопада затвердив Проект будівництва комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів (РАВ) на Рівненській АЕС. Метою Проекту є підвищення рівня безпеки експлуатації Рівненської АЕС шляхом впровадження передових...

Носители нового типа смогут хранить инфо…

21-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Компания Hitachi предложила новую технологию записи информации, обеспечивающую сохранность данных практически неограниченное время — сотни миллионов лет.

Знайдено заміну платині для водневого дв…

14-10-2013 Anna - avatar Anna

Фахівці невеличкої венчурної фірми Acal Energy з міста Ранкорн у британському графстві Чешир стверджують, що знайшли спосіб радикально знизити вартість експлуатації автомобільних двигунів, які працюють на водні. Про це повідомляє Бі-бі-сі. "Ми...