Президія НААН ухвалила постанову щодо формування генетичних ресурсів вітчизняних порід сільськогосподарських тварин

 

NAANНа черговому засіданні Президії НААН 30 червня 2015 року члени Президії та запрошені заслухали та й обговорили доповідь заступника директора з наукової роботи Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН члена-кореспондента НААН Рубана С.Ю. про формування генетичних ресурсів вітчизняних порід сільськогосподарських тварин у контексті продовольчої безпеки держави.

 

У виступах з обговорення доповіді взяли участь генеральний директор Української корпорації з виробництва м’яса на промисловій основі «Тваринпром» С.А.Гнатюк, директор Інституту рибного господарства НААН академік НААН І.І.Грициняк, голова Української асоціації з племінної справи у тваринництві Е.С.Бабуш, директор Державної дослідної станції птахівництва НААН кандидат біологічних наук О.В.Терещенко, головний спеціаліст центру інформаційних технологій ПП «Браво» С.М.Бриль, директор Асканійської державної дослідної сільськогосподарської станції Інституту зрошуваного землеробства НААН В.О.Найдьонова, в.о.академіка-секретаря Відділення зоотехнії НААН доктор сільськогосподарських наук, професор О.М.Жукорський.

Президія НААН відзначила, що у доповіді та її обговоренні було висвітлено великомасштабне перетворення вітчизняних порід тварин комбінованого напряму продуктивності на спеціалізований. Виведено чотири спеціалізованих породи молочної і чотири м’ясної худоби, три м’ясних свиней, три породи овець та яєчну породу курей, які займають провідне місце серед основних комерційних порід. Зазвичай, у більшості випадків вони створені методом комбінаційного та відтворного схрещування з кращими представниками імпортних порід. Поголів’я тварин порід вітчизняної селекції в сільськогосподарських підприємствах та господарствах населення на даний час становить основу тваринництва: 60% молочної худоби, 56% м’ясної, 75% свиней, 95% овець.

Все це стало можливим завдяки функціонуванню вітчизняної системи селекції у тваринництві, державній фінансовій підтримці, реалізації програм селекції та інтенсивному використання плідників-поліпшувачів, що забезпечувало генетичний прогрес продуктивності сільськогосподарських тварин.

Проте сьогодні зменшено поголів’я племінних сільськогосподарських тварин і обсяги виробництва племінних (генетичних) ресурсів - у 2-3 рази, за всіма підгалузями, крім промислового птахівництва. Існуюча в правовому полі система селекції у тваринництві за окремими параметрами (система збору інформації, випробування та методологія оцінки племінної цінності тварин, ведення обліку продуктивності тварин, механізмів управління і підтримки з боку держави тощо) не відповідає міжнародним стандартам; практично не діє Закон України «Про племінну справу у тваринництві», зокрема в частині функціонування Загальнодержавної програми селекції у тваринництві, контролю за веденням племінної справи в країн; не застосовується основний селекційний інструмент генетичного вдосконалення порід – оцінка і відбір плідників за якістю потомства.

Зазначалось, що зважаючи на потреби виробництва, існує необхідність суттєвого поліпшення стану з формування генетичних ресурсів вітчизняних порід сільськогосподарських тварин. Також було наголошено, що слід приділити увагу покращенню координації досліджень та об’єднанню зусиль вчених усіх наукових установ Відділення зоотехнії.

За підсумками засідання Президія НААН ухвалила відповідну постанову.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Завтра у столиці пройде Фінал перегонів …

22-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

КИЇВ. 22 травня. УНН. Фінальний тур міжнародного змагання з перегонів роботів “Roborace” 2011/2012 відбудеться 23 травня 2012 р. у місті Києві.

В Уманському педагогічному університеті …

29-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

29 травня 2012 У рамках реалізації домовленостей між Україною та Державою Ізраїль про розширення співробітництва у науково-технічній та освітній сферах в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини створено Українсько-Ізраїльський центр...

У Львівській політехніці розпочався Фору…

07-11-2014 Anna - avatar Anna

У Львівській політехніці розпочався Форум ректорів технічних університетів України і Республіки Польща

У Національному університеті «Львівська політехніка» розпочався представницький українсько-польський Форуму ректорів технічних університетів. У ньому беруть участь понад 70 очільників технічних вищих навчальних закладів обох країн. Тема заходу: «Технічна освіта —...