У столиці урочисто проводжали 20-ту Українську антарктичну експедицію на Українську антарктичну станцію «Академік Вернадський»

Antarkt eksped30 березня 2015 року в Національному антарктичному науковому центрі МОН України за участю заступника Міністра освіти і науки Максима Стріхи відбулася церемонія урочистого відрядження ювілейної, 20-ї Української антарктичної експедиції на Українську антарктичну станцію «Академік Вернадський».

У заході взяли участь перший віце-президент Національної академії наук України Артем Наумовець, доктор геолого-мінералогічних наук НАН України Петро Гожик, академік НАН України Віталій Старостенко, директор Авіакосмічного інституту Національного авіаційного університету Віталій Шмаров, доктор географічних наук, контр-адмірал ВМС України Олександр Щипцов, члени команди антарктичної експедиції , представники громадськості та ЗМІ.

Під час проводів українських полярників заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха повідомив, що 19 років тому, на колишній Британській станції «Фарадей» було піднято прапор України. Сьогодні відбуваються проводи уже двадцятої антарктичної експедиції.

За словами заступника Міністра, діяльність українців на Антарктичному континенті почалася задовго до того, як станція «Фарадей» стала станцією «Академік Вернадський», бо українці зробили великий внесок у здійснення радянських програм. «Наші вчені, інженери доклали досвіду, свої серця, для того, щоб ці програми були успішними», - підкреслив Максим Стріха.

Як розповів заступник Міністра, академік Петро Гожик домігся створення Національного антарктичного науково центру, а академік Сергій Комісаренко переконав Британський уряд безкоштовно передати Україні британську колишню станцію. Так, Україна стала антарктичною державою.

За словами Максима Стріхи, завтра о сьомій ранку 20 антарктична експедиція вирушить на Льодовий континент. У складі експедиції – 12 фахівців з Києва, Житомира, Львова, Одеси, Харкова та Полтавщини, які за традицією поєднують молоду енергію й досвід, а також сповнені бажання розв'язати, доручені їм науково-технічні завдання.

Командир загону - Віктор Лук´ященко – колишній військовий, науковий співробітник відділу геофізичних і геологічних досліджень НАНЦ. Це вже п'ята його експедиція. Двічі він обіймав посаду начальника станції, а тому немає сумніву, що впорається.

Серед складу команди зимувальників – біологи, метеорологи, геофізики та інженери-механіки, лікар та повар.

Валерій Литвинов, керівник Національного антарктичного наукового центру МОН України зазначив, що у 2004 році Україна одержала високий статус, підписавши Договір про Антарктику. «Завтра авіарейсом Київ (Бориспіль) – Буенос-Айрес наша експедиція вирушить на антарктичну станцію. Склад, який пройшов медичну перевірку та підготовку в Макарові на військовій базі досить підготовлений та впорається з завданням. 18 квітня 2015 року ми вже будемо зустрічати 19-ту антарктичну експедицію, що повернеться додому.», - повідомив Валерій Литвинов.

Керівник Національного антарктичного наукового центру наголосив, що середній вік наукового складу команди двадцятої експедиції становить 30 років, а технічного персоналу станції – 37.

Наступна зимівля - особливо відповідальна. Як і попередній, їй притаманні висока технічна складність наукових проектів, вимогливість до виконавців. Адже успішне здійснення ювілейної, двадцятої, до якої старанно готувались протягом року, підсумує комплексні дослідження у прибережних зонах станції Вернадський (щодо створення екологічного охоронюваного морського району), підготувати науково-технічні обґрунтування випробувань безпілотних літальних апаратів для моніторингу навколишнього середовища, використання сучасного багатопроменевого високочастотного ехолота при вивченні рельєфу океанського дна, що було розпочато минулої зимівлі.

Під час заходу віце-президент Національної академії наук України Артем Наумовець звернувся до полярників всіх поколінь та підкреслив важливість проекту для нашої держави. «На льоду Антарктики записана історія не лише цього континенту, а всієї Землі. Ви виконуєте не лише важливу наукову місію, а й цивілізаційну», - наголосив академік Артем Наумовець.

Під час церемонії проводів учасники експедиції поклали квіти до пам'ятника Михайлові Грушевському. Українським полярникам представники Національної спілки журналістів України передали подарунок – фотоальбом «Майдан гідності», що відтепер буде на станції, яку протягом короткого антарктичного літа відвідують громадяни багатьох країн світу. А український письменник Сергій Пономаренко передав до бібліотеки зимовників свої книжки.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Допомагати в лікуванні людей будуть чіпи…

28-09-2012 Олена - avatar Олена

Вчені США розробили ультратонкі електронні пристрої, здатні розчинятися в тілі людини, які можна використовувати в медичних цілях, наприклад, для моніторингу стану хворого. Про це повідомляє сайт infuture.ru з посиланням на видання...

Павло Шеремета провів зустріч із предста…

03-04-2014 Anna - avatar Anna

Міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета зустрівся із представниками компаній – лідерів української IT-галузі. Ініціатором зустрічі виступила Асоціація «Інформаційні технології України», яка запропонувала та презентувала для обговорення можливі шляхи...

У СумДУ відбулася міжнародна конференція…

26-10-2015 Олена - avatar Олена

У СумДУ відбулася міжнародна конференція з промислової гідравліки та пневматики

15-17 жовтня 2015 року Сумський державний університет зібрав науковців, промисловців і студентів на ХVI Міжнародній науково-технічній конференції «Промислова гідравліка та пневматика». Захід проходить на базі кафедри прикладної гідроаеромеханіки. За 50-річну історію...