Науковці ІФНТУНГ працюють над розвитком енергетичного сектору

IFINGНауковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу продовжують активно працювати у напрямку ефективного розвитку енергетичного сектору Івано-Франківської області та України.

24 лютого 2015 року в ІФНТУНГ відбувся круглий стіл за участю керівництва Івано-Франківської обласної державної адміністрації та обласної ради з науковцями університету. Делегацію представляли голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук і перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради Олександр Левицький. У заході також взяли участь ректор професор Євстахій Крижанівський, представники адміністрації університету, директори інститутів і завідувачі профільних кафедр.

Тема круглого столу була зумовлена актуальними проблемами в енергетичному секторі держави. Україна займає одне з перших місць за обсягами споживання енергоресурсів на один долар внутрішнього валового продукту. Виклики, що повстали на сьогодні перед Україною, включають у себе темпи економічного зростання, енергетичну (національну) безпеку держави та інвестиційну привабливість. Існують два способи вирішення вищезгаданих проблем – це збільшення власного видобутку вуглеводневих ресурсів і запровадження політики енергозаощадження та енергоефективності.

Щодо Івано-Франківської області, то тут наявні великі обсяги видобування нафти і газу (і, як наслідок, екологічні проблеми), значні запаси вуглеводневої сировини, у тому числі і сланцевого походження (на 52 об’єкти видано ліцензії, окремі до 2031 року), транспортні потоки.

В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу є потужний науковий і кадровий потенціал, здатний вирішувати складні завдання в нафтогазовому комплексі.

На початку зими область сколихнула також новина про те, що американська нафтогазова компанія Chevron, яка 2 роки тому підписала з Україною угоду про розподіл продукції з розробки вуглеводнів (сланцевого газу) на Олеській площі, офіційно повідомила уряд про намір вийти з цього проекту. Співпраця з компанією Chevron повинна була принести 350 000 000$ інвестицій в Івано-Франківську та Львівську області. Національний технічний університет нафти і газу налагодив тісну співпрацю з компанією, було заплановано брати участь у спільних проектах, готувати затребуваних спеціалістів. Зокрема, планувалося відкрити на території університету наукове містечко «Нова енергія» – навчально-пізнавальний центр для ознайомлення з наукою і технологіями про енергію в дії. Усі бажаючі (від 3 до 103) могли б долучитися до науки через наочне та інтерактивне навчання й експерименти. Компанія Chevron була головним спонсором проекту. Проте, вихід компанії з проекту із видобутку сланцевого газу на Олеській площі призупинив усі починання, а суспільство, насамперед громадськість Івано-Франківщини, жодних коментарів від урядовців не почули.

На круглому столі обговорено питання енергетичної безпеки Івано-Франківщини, енергозаощадження і термомодернізації в комунальному, державному секторах області.

На зустрічі з керівництвом області науковці ІФНТУНГ запропонували організувати моніторинг ресурсних і фінансових потоків від видобування традиційних і нетрадиційних вуглеводнів в області, у тому числі з залученням фахівців університету. Під час заходу також запропоновано Івано-Франківській ОДА та обласній раді сприяти у створенні на базі ІФНТУНГ Інноваційного центру з видобування вуглеводнів із позабалансових свердловин і неглибоких горизонтів (до 1500 м) нафтогазоносних ділянок (із залученням профільних виробничих структур з навколоуніверситетського підприємницького середовища (компаній «ІНТЕКС», «НАДРА» та інше), в організації поставок видобутої нафти як альтернативного джерела енергії на місцеві підприємства, що працюють за новими технологіями; у впровадженні розроблених в університеті енергоощадних заходів, засобів і технологій, які забезпечують ефективне використання традиційних та альтернативних енергоносіїв.

На зустрічі керівники області висловили свою підтримку ініціатив, запропонованих науковцями університету. Голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук запропонував створити робочу групу в складі науковців Національного технічного університету нафти і газу та працівників обласної державної адміністрації, яку він особисто очолить.

«Ми спробуємо зробити все можливе, щоб напрацювання, які є в науковців університету, мали практичне застосування. Вірю і буду докладати зусиль, щоб співпраця технічного університету з обласною державною адміністрацією та обласною радою вже найближчим часом дала перші плоди,» – заявив голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук.

За інформацією Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

«IT-Перспектива»

22-04-2015 Anna - avatar Anna

«IT-Перспектива»

Нещодавно у Кременчуцькому національному університеті імені Михайла Остроградського відбулася ІІ науково-практична конференція «IT-Перспектива». Її організаторами виступила кафедра інформаційно-управляючих систем факультету електроніки та комп`ютерної інженерії (ФЕКІ) та Міжнародна компанія Altexsoft. Про її...

журнал НАУКА СЬОГОДНІ №45-46 (2012)

12-12-2012 Олена - avatar Олена

журнал НАУКА СЬОГОДНІ №45-46 (2012)

Наука сьогодні №45-46 (2012) скачати Видання «Наука сьогодні». Періодичність: двічі на місяць. Метою журналу є забезпечення оперативною інформацією про події, здобутки, досягнення у сфері фундаментальних і прикладних наук, високих технологій як управлінських...

Анонс. Круглий стіл «Розвиток зовнішньое…

07-11-2013 Anna - avatar Anna

       13 листопада 2013 року в Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» НААН відбудеться  круглий стіл на тему: «Розвиток зовнішньоекономічної діяльності в аграрному секторі та координація наукових досліджень в умовах...