У НТУУ «КПІ» відбулася нарада з питань виконання науково-технічних розробок

  KPI 1   11 лютого у Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут» відбулася нарада, на порядок денний якої були винесені питання виконання науково-технічних розробок за комплексною програмою університету «Системи спеціального та подвійного призначення».

У заході взяли участь заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха, перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України Олександр Співаковський, радник Глави Адміністрації Президента України голова Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю Олег Гладковський, ректор НТУУ «КПІ» академік НАН України Михайло Згуровський, проректор з наукової роботи академік НАН України Михайло Ільченко, директор з питань інтелектуальної власності Наукового парку «Київська політехніка» Ярослав Кологривов, генеральний директор Державного концерну «Укроборонпром» Роман Романов, декани факультетів і керівники університетських науково-конструкторських груп, які працюють над розробками виробів і систем спеціального і подвійного призначення, та інші.

«Ми сьогодні представляємо розробки, виконані нашим університетом спільно з Науковим парком «Київська політехніка» та високотехнологічним бізнесом, які вже частково підготовлені до виробництва і передачі на озброєння, – наголосив Михайло Згуровський, відкриваючи засідання. – Нині, в умовах браку бюджетного фінансування наукової діяльності у вищій школі, у нас вибудовується нова архітектура організації досліджень: наука, яка може бути комерціалізована і цікава бізнесу; освіта, що може готувати кваліфікований персонал для бізнесу; венчурні фонди, що можуть інвестувати той чи інший проект, і високотехнологічні підприємства, які разом з нами можуть потім серійно випускати готові вироби… Ми маємо певний прогрес у розвитку цієї моделі, свідченням чого є й проекти, презентації яких ви сьогодні побачите».

Короткий огляд комплексної програми КПІ «Системи спеціального та подвійного призначення» представив Михайло Ільченко. Він, зокрема, наголосив, що програма реалізується за трьома основними напрямами: «Зброя та захист від неї», «Системи зв’язку та інформаційної безпеки», «Системи забезпечення військової діяльності».

Представники науково-конструкторських груп, які працюють в університеті над створенням нових систем і виробів військово-оборонного призначення, зробили презентації низки проектів, спрямованих на вирішення найактуальніших задач забезпечення Збройних сил України. Це сучасні, потужніші за традиційні, боєприпаси; ефективні протикумулятивні екрани та надміцна броня для бронежилетів і захисту бойової техніки; нові малогабаритні засоби зв’язку з підвищеним захистом; безпілотні літальні апарати та інше.

Під час обговорення побаченого всі учасники наради наголошували на важливості представлених розробок і необхідності створення дієвої системи координації діяльності державних органів, освітян, науковців, представників промисловості та бізнесу в напрямі створення нової техніки для потреб оборони. Крім того, були висловлені побажання щодо включення в університетську програму розробки деяких радіоелектронних засобів, яких потребують сьогодні українські військові.

«Сьогодні я отримав чергове підтвердження того, що наша наука – це серйозна сила, що ми маємо чудові колективи», – наголосив, підводячи підсумки обговорення проектів, Роман Романов. А задля забезпечення оперативного узгодження діяльності науковців-освітян з роботою Укроборонпрому він запропонував ректору визначити співробітника КПІ, який міг би виконувати в очолюваному ним концерні обов’язки радника генерального директора.

Розмова на нараді охопила дещо ширше коло питань, ніж ті, що були визначені в її порядку денному. Мова йшла і про необхідність прийняття нового законодавства, яке відрегулювало б відносини у сфері інтелектуальної власності, і про фінансування наукових та конструкторських робіт. Найоптимальнішою моделлю такого фінансування сьогодні, з точки зору учасників, є державно-приватне партнерство науки і високотехнологічного бізнесу, коли промисловість у легальний спосіб купує і впроваджує у виробництво нові ноу-хау і технології, розроблені в університетах.

За інформацією НТУУ «КПІ»

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Школяр з Іспанії одержав престижну премі…

14-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Іспанський школяр Едуальд Веї з міста Жирона одержав одну з чотирьох премій, що присуджуються найбільш іменитим винахідникам у світі, повідомляє інформаційний ресурс Mignews. Лауреатові – 11 років.

Построена модель графеновой гиперлинзы

14-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Трое физиков из Дании и Германии составили теоретическое описание графеновой гиперлинзы, которая будет действовать в терагерцевой области спектра.

Через два роки в Україні буде повноцінне…

30-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

П'ятниця, 30 листопада 2012, 12:53 Найближчим часом на засіданні Кабінету Міністрів України буде розглянуто Проект Плану заходів щодо створення та забезпечення функціонування системи електронного урядування, головним розробником якого є Державне...