Вже через п'ять років Україна зможе замістити 10 млрд. куб. м газу відновлюваними джерелами енергії

agenstvo ergenergoefektВже через п’ять років Україна зможе замістити 10 млрд. куб. м газу відновлюваними джерелами енергії.

Досягненню такого результату сприятиме реалізація Національного плану дій з відновлюваної енергетики до 2020 року. Про це повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час зустрічі-дискусії "Світові тенденції розвитку альтернативної енергетики. Досвід ЄС та Китаю. Стратегічний потенціал України".

За словами Сергія Савчука, план дій охоплює розвиток усіх відновлюваних джерел енергії, але особлива увага приділяється біоенергетиці. Наприклад, у 2020 році потужність біоелектростанцій для виробництва електроенергії повинна складати 950 МВт. За переконанням Голови Агентства, ресурси для розвитку цього напрямку є практично в кожній області України. Також структура земельних угідь країни дозволяє використати, без будь-якого ризику для сільського господарства, близько 4 млн. га сільськогосподарських земель для вирощування енергетичних культур.

"Сьогодні сектор біоенергетики фактично заміщує близько 3 млрд. куб. м газу в рік. Експлуатується понад 3650 МВт теплової потужності на біомасі, - зауважив С.Савчук. – Відповідно до плану у 2020 році передбачається заміщення до 7,2 млрд. куб. м газу в рік завдяки реалізації потенціалу лише біоенергетики".

Обсяг інвестицій, необхідний для виконання плану, складає близько 17 млрд. євро. Серед запланованих пріоритетних завдань – будівництво заводів з виробництва пелет та котлів, що працюють на біопаливі, співпраця щодо виробництва біоетанолу другого покоління, вирощування енергетичних культур.

У свою чергу Олександр Домбровський, народний депутат України, Перший заступник Голови комітету ВРУ з питань ПЕК, відзначив, що прийнятий Національний план дій з відновлюваної енергетики отримав високу оцінку від Секретаріату Енергетичного Співтовариства. Сьогодні документ відіграє ключову роль у стратегії розвитку відновлюваної енергетики в Україні.

Закликав Україну пришвидшити розвиток відновлюваної енергетики, особливо біоенергетики, і Ханс-Йозеф Фелл, видатний німецький фізик, розробник моделі "зеленого тарифу" у Європі. Під час виступу він презентував сучасну світову тенденцію: обсяг використання відновлюваних джерел енергії швидко росте, а корисних копалин та атомної енергії – знижується. Одні з причин такого тренду - зростаюча ціна на традиційні енергоресурси та потреби охорони навколишнього середовища. Країни ЄС все більше інвестують в альтернативну енергетику.

"Україна не матиме жодного шансу знизити енергетичну залежність, якщо не створюватиме умови для диверсифікації джерел отримання енергії, – зауважив Ханс-Йозеф Фелл. – Тільки перехід до відновлюваної енергетики допоможе здобути політичну та енергетичну незалежність".

За словами експерта, розвитку цієї сфери сприятимуть відповідне законодавче підґрунтя для запровадження "зеленого тарифу", податкові пільги, податок на викиди вуглекислого газу, відміна субсидіювання в традиційній та атомній енергетиці, зняття бюрократичних перепон, інформаційно-роз'яснювальна робота щодо переваг використання відновлюваної джерел енергії.

Прес-служба Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Уряд Москви обговорить питання організац…

23-03-2012 Светлана - avatar Светлана

Уряд Москви і Мінекономрозвитку РФ пропонують організувати в столиці щорічний міжнародний форум інноваційного розвитку, випливає з матеріалів до засідання уряду РФ, яке відбулося 22 березня п.р.

Семінар на тему «Взаємодія водосховищ і …

15-07-2015 Anna - avatar Anna

Семінар на тему «Взаємодія водосховищ і навколишнього середовища»

22 вересня 2015 року о 15.00 відбудеться семінар Державного фонду фундаментальних досліджень на тему «Взаємодія водосховищ і навколишнього середовища». Доповідач: Стародубцев В. М., доктор біологічних наук, професор, Національний університет біоресурсів і...

Алтай: инновационные разработки в сфере …

21-10-2012 Олена - avatar Олена

 21.10.2012 Губернатор края Александр Карлин утвердил постановление «Об утверждении порядка предоставления грантов для реализации мероприятий в сфере научного обеспечения сельского хозяйства Алтайского края».