Маємо ефективніше використовувати науковий потенціал

Striha23 січня заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха та директор департаменту науково-технічного розвитку МОН Дмитро Чеберкус відвідали Національний університет біоресурсів і природокористування України.

Гості зустрілися та поспілкувалися з провідними науковцями університету щодо перспективних напрямів розвитку і фінансування наукових досліджень. За словами Максима Стріхи, сьогодні серед них пріоритетними є ті, що забезпечують обороноздатність країни. Однак не можна забувати і про фундаментальну науку. Фінансуватимуться ті науково-дослідні тематики, які будуть відібрані на конкурсній основі.

Мова йшла й про дослідження академічної та університетської спільнот. Їх зближенню сприятиме участь у грантах. Величезне значення для вишів країни матиме входження в програму «Горизонт 2020». До речі, її консультативні пункти створені і на базі університету.

Предметом обговорення стала і нова редакція Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність». Як зазначив Максим Стріха, цей законопроект має розширити права наукових установ та сприяти розвитку наукової ініціативи.

Також під час зустрічі порушили питання наукового потенціалу аграрних вишів, підпорядкованих Міністерству освіти і науки. Так, для них в структурі наукової ради Міністерства створено спеціальну секцію. Тут розглядаються наукові розробки вчених саме в галузі агропромислового комплексу із залученням вузькоспеціалізованих фахівців. До речі, перше її засідання відбулося на базі університету біоресурсів і природокористування. Як зазначив заступник Міністра, маємо налагодити комунікації з Міністерством аграрної політики та продовольства України і працювати на виконання чітких суспільних замовлень. Все це повинно координуватися, і в цьому процесі величезна роль належить НУБіП України.

У свою чергу, ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслав Ніколаєнко зазначив, що університет готовий долучитися до такої роботи.

Активну участь в обговоренні взяли директори Національного-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида, технічного ННІ – Валерій Дубровін, енергетики, автоматики та енергозбереження – Володимир Козирський, декан економічного факультету Анатолій Діброва, начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко.

Директорів ННІ цікавили підготовка майбутніх фахівців, зокрема, створення центрів з відповідним матеріально-технічним забезпеченням, які сьогодні функціонують у Європі, оптимізація переліку напрямів і спеціальностей, акредитація українських університетів у європейських асоціаціях, принципи формування державного замовлення, система організації науки у ВНЗ.

Заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха і директор департаменту науково-технічного розвитку МОН Дмитро Чеберкус оглянули спорудження даху на 3-му корпусі та ознайомились з науковими доробками Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК.

За інформацією Національного університету біоресурсів і природокористування України

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

В Донецьку підбито підсумки обласного ко…

16-12-2013 Anna - avatar Anna

В Донецьку підбито підсумки обласного конкурсу «Кращий молодий учений»

В Донецьку підбито підсумки обласного конкурсу «Кращий молодий учений». Сьогодні, 16 грудня 2013 року, керівники Донецької області  вручили переможцям нагороди. Цього року на конкурс представлено 42 наукові роботи, що вдвічі більше,...

Міжнародний молодіжний фестиваль науки …

22-11-2013 Anna - avatar Anna

Вчора, 21 листопада 2013 року у Національному університеті "Львівська політехніка" розпочав роботу IV Міжнародний молодіжний фестиваль науки "Litteris et Artibus", який триватиме впродовж трьох днів, до 23 листопада. Фестиваль на сьогодні...

Який строк служби сонячних панелей?

22-10-2015 Олена - avatar Олена

Який строк служби сонячних панелей?

Дерек Маркхем із CleanTechnica дає відповідь на питання, котре цікавить переважну більшість тих, хто думає встановити власну сонячну систему — який цикл життя сонячних панелей? Якщо простіше – скільки вони...