Стан та перспективи розвитку досліджень у галузі наносистем і наноматеріалів в Україні

NAN 114 січня 2015 р. відбулося засідання Президії НАН України, під час якого було розглянуто питання щодо стану та перспектив розвитку досліджень у галузі наносистем і наноматеріалів в Україні.

Головна увага на засіданні була приділена результатам виконання Державної цільової науково-технічної програми «Нанотехнології та наноматеріали» та цільової комплексної програми фундаментальних досліджень НАН України «Фундаментальні проблеми наноструктурних систем, наноматеріалів, нанотехнологій», які є основою для розроблення нових наноматеріалів, наноприладів та нанотехнологій.

У своїй доповіді віце-президент НАН України академік НАН України А.Г. Наумовець зазначив, що завдяки виконанню програм отримано вагомі результати, які сприяли реалізації таких пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки, як «Фундаментальні наукові дослідження з найбільш важливих проблем розвитку науково-технічного, соціально-економічного, суспільно-політичного, людського потенціалу для забезпечення конкурентоспроможності України у світі та сталого розвитку суспільства і держави», «Енергетика та енергоефективність», «Науки про життя, нові технології профілактики та лікування найпоширеніших захворювань», «Нові речовини і матеріали».

Загалом протягом 2010-2014 рр. в рамках обох програм було виконано 240 проектів за такими напрямами як фізика наноструктур, технології напівпровідникових наноструктур, матеріалознавство, діагностика наноструктур, забезпечення розвитку наноіндустрії, біотехнології та біонаносистеми.

Отримано важливі результати для застосування в різних сферах. Так, досягнуто підвищення характеристик металів та різних видів покриття для застосування в аерокосмічній, машинобудівній, оборонній та інших галузях.

Важливими є нанорозробки для енергетики – одержано вагомі результати для застосування у виробництві літієвих акумуляторів нового покоління, в пристроях для зберігання енергії, охорони довкілля та систем перетворення сонячної енергії. Розроблено ефективну технологію одержання графену з різним ступенем окиснення за відсутності агресивних середовищ.

Нові нанобіотехнологічні розробки закладають основи для лікування серцево-судинних, інфекційних захворювань, злоякісних пухлин, діабету та автоімунних захворювань, порушень мінерального обміну, хвороб опорно-рухового апарату та створення ефективних і дешевих профілактичних препаратів, діагностикумів і ліків. Так, розроблено новий препарат нанодисперсного кремнезему для лікування різних захворювань «Силікс», технологія одержання композиту нанозаліза з аскорбіновою кислотою, що забезпечує протианемічний ефект сильніший, порівняно з нанозалізом, впроваджено в медичну практику нанопрепарат «Ліпін» В. Вперше в Україні розроблена технологія отримання високобілкового харчового продукту спеціального дієтичного призначення для застосування при важких формах захворювань, пов’язаних з білково-енергетичною нестачею. Його ефективність підтвердили клінічні дослідження у Київському дитячому гастроентерологічного центрі та у військовому госпіталі в/ч А2923.

В інститутах НАН України синтезовано та досліджено наноматеріали для використання у сільському господарстві і екології. Наприклад, використання ліпосомальної форми препаратів для захисту і регуляторів росту рослин скорочує їх витрати на 25-70%, знижує вартість обробки та підвищує врожайність на 10%.

В галузі діагностики наноматеріалів розроблено та розвинуто методи діагностики структурно-морфологічних, фрактальних, динамічних та фізико-хімічних властивостей наносистем різного рівня топологічного упорядкування, створено технологічні та діагностичні бази даних, розвинуто прецизійні фізичні, хімічні та біологічні методи дослідження наносистем і наноматеріалів.

Разом з тим було відзначено, що рівень впровадження одержаних результатів далеко не відповідає їх інноваційному потенціалу та потребам економіки України. Причинами цього є як відсутність сприятливого інноваційного клімату в країні, так і недостатньо активна робота Президії та установ НАН України у сфері комерціалізації виконаних розробок, налагодження співпраці з виробничими структурами. Це вимагає подальших зусиль, спрямованих на ширше інформування урядових структур, представників бізнесу, виробничої сфери та широкої громадськості про результати виконання Програми. Тому є необхідним прискорити реалізацію Концепції розвитку НАН України на 2014–2023 рр. в частині удосконалення інноваційної діяльності та комерціалізації розробок. Слід також активізувати участь НАН України в удосконаленні законодавства України у сфері науково-технічної діяльності, державно-приватного партнерства та міжнародного наукового співробітництва.

За результатами засідання прийнято відповідні постанови Президії НАН України.

Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Українські НДІ сприяють світовому прогре…

16-08-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Вітчизняні НДІ сьогодні працюють на росіян, китайців або німців - країна, не зацікавлена ​​у власних інноваціях, сприяє світовому прогресу, - пише Кароліна Тимків у № 30 журналу “Кореспондент” від 3...

Російські компанії на виставці CeBIT-2…

08-03-2012 Светлана - avatar Светлана

Компанії-учасниці найбільшої в світі щорічної виставки досягнень IT-індустрії CeBIT намагалися знайти для себе клієнтів, розширити партнерську мережу або залучити інвестиції. Обличчям Росії на CeBIT були програми, ГЛОНАСС, наукові розробки і...

НААН та американська компанія Ukraine Ag…

28-07-2015 Anna - avatar Anna

НААН та американська компанія Ukraine Agro Valley Association розпочинають спільний проект з біоенергетики

«Сьогодні ми стоїмо перед реалізацією проекту, загальна оцінка якого близько 350 мільйонів доларів США. Цей проект розписаний на три етапи. Перший етап плануємо розпочати вже восени цього року. Ми врахували...