Європейські вчені виступили проти зменшення фінансування науково-технічних досліджень

ES logo WEB«Вони обрали незнання» – саме таку красномовну назву має відкритий лист колективу вчених до урядів європейських країн з вимогою змінити своє ставлення до ролі наукової та інноваційної діяльності у забезпеченні стабільності, розвитку, процвітання держави (текст листа).

Це послання було опубліковано на спеціальному Інтернет-сайті та в ряді європейських газет, журналів і вже зібрало майже 16 000 підписів науковців.

Авторами колективного листа виступили дев’ять вчених з найбільших дослідницьких центрів Європи: іспансько-американський астрофізик Амая Моро-Мартін, португальський соціолог Розаріо Маурітті, німецький фізик Себастьян Раупах, британський біолог, фахівець у дослідженні ракових клітин Дженніфер Рон, італійський фізик Франческо Силос Лабіні, грецький біолог Варвара Трачана, французький імунолог Алан Траутманн, вірусолог, експерт ВІЛ-досліджень Жиль Мірабо та ембріолог Патрік Лемар.

Вчені висловили свою незгоду та рішучий протест проти зменшення фінансування наукових, науково-технічних досліджень та загрози закриття багатьох наукових програм через економічну кризу.

За оцінкою європейських дослідників наука, особливо фундаментальна, серйозно постраждала від режиму жорсткої економії, введеного Європейським Союзом для виходу з кризи. Натомість вчені зазначають, що підтримка наукових досліджень приносить економічні вигоди, особливо в сфері розробок та інновацій, покращує інвестиційний клімат держави.

Сьогодні лідери європейських держав зробили ставку на прикладні дослідження, які, на їх думку, здатні окупити себе у короткостроковій перспективі. Але автори відкритого листа зазначають, що такі розробки – зазвичай є результатом саме фундаментальних досліджень. Науковці переконані, що такий антикризовий захід, як економія на фундаментальних дослідженнях, абсолютно не має сенсу. Навпаки, це робить економіку держави вразливою перед майбутніми кризами й може залишити наступні покоління без інструментарію для відповіді на нові виклики. Іншими словами, якщо не займатися глобальними проблемами заздалегідь в критичний момент працювати над ними буде вже пізно.

Лісабонські угоди вимагають від членів ЄС досягти рівня фінансування науки 3% від ВВП, але одночасно діє європейська директива, що передбачає мінімізацію числа працівників, зайнятих у державному секторі. Як наслідок, держави ЄС скорочують бюджетне фінансування дослідницьких проектів, розраховуючи на приватні інвестиції. Автори листа впевнені, що в цьому випадку досягти рівня фінансування 3% ВВП неможливо.

Крім того, урізання фінансування наукової сфери завдає шкоди й кадровій структурі. Інститути та лабораторії переходять на термінові контракти. Гранти надаються лише окремим науково-дослідним інститутам, які мають стабільні практичні результати. Європейські вчені відзначають так званий «відтік мізків» – науковці виїжджають до інших країн за межі ЄС. А деякі просто змінюють професію, а це, як зазначають автори, квиток в один кінець. Все це призводить до пошкодження наукової інфраструктури, лабораторного обладнання.

Група французьких вчених перед початком маршу. Фото: sciencesenmarche.org

Європейські вчені обурені тим, що їх думка абсолютно не враховується та ігнорується лідерами ЄС. Відкритий лист став лише початком протесту. Наступний крок – демонстрації, на які вийшли науковці з вимогами не скорочувати фінансування і робочі місця, не перетворювати Європу в спільноту неосвічених людей. Так, у Франції провели марш «Sciences en Marche» – тисячі дослідників з усіх куточків країни пішки або на велосипедах попрямували до столиці. Майже одночасно в Іспанії та Італії пройшли вуличні марші вчених «За науку та культуру». Науковці вимагали не лише зупинити скорочення фінансування, але й проведення реформ.

Підписавши відкритого листа та виступивши на вуличних демонстраціях, вчені сподіваються привернути увагу всіх європейців і вирішити проблеми, що існують у науковій сфері, інакше це може коштувати людству майбутнього.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Сергій Квіт: ВНЗ самі повинні проявляти …

12-08-2015 Олена - avatar Олена

Сергій Квіт: ВНЗ самі повинні проявляти ініціативу у боротьбі з плагіатом

Брифінг  на  тему  «Боротьба  з  плагіатом і академічна  чесність  в Україні» відбувся 11 серпня 2015 року в Українському кризовому медіа-центрі за участю Міністра освіти і науки України Сергія Квіта. У заході...

Компании «БАЙНД (РУС)» и «Селекта (РУС)»…

14-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

15–16 мая 2012 года в Московском физико-техническом институте (МФТИ) в г. Долгопрудном проходит II-ая международная конференция «Модели инновационного развития фармацевтической и медицинской промышленности на базе университетов, как интеграторов науки и...

Представники Ради молодих учених при Дер…

26-11-2013 Anna - avatar Anna

     20 листопада у Верховній Раді України відбулись парламентські слухання про становище молоді в Україні на тему: «Участь молоді в суспільному житті: економічна активність», в яких взяли безпосередню участь представники...