Вчені НТУ «ХПІ» та фахівці АТ «ХТЗ» створили нову безступінчасту трансмісію для вітчизняних тракторів

XPIВчені Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» спільно з Харківським тракторним заводом розробили інноваційну двопоточну безступінчасту гідрооб'ємно-механічну трансмісію для колісних тракторів, яка підвищує їх продуктивність, економить паливо і одночасно з цим суттєво зменшує психо-фізичні навантаження на тракториста. При цьому нова трансмісія значно дешевша закордонних аналогів і дозволяє тракторам виробництва ХТЗ залишатися в бюджетному сегменті ринку.

Нова безступінчаста трансмісія дає такі переваги:

-    забезпечує плавне безступінчасте регулювання швидкості сили тяги трактора;

-     підвищує продуктивність праці;

-    полегшує працю тракториста і покращує ергономіку трактора в цілому;

-    сприяє підвищенню надійності роботи двигуна;

  знижує витрату палива;

-    дозволяє розвантажити штатну гальмівну систему трактора.

         «Нова розробка дозволить замінити ступінчасті механічні коробки передач, які вже десятиліттями використовуються у вітчизняних тракторах, постійно модернізуються, але все ж мають свою межу. Створена безступінчаста гідрооб'ємно-механічна трансмісія відповідає сучасним тенденціям світового тракторобудування і дозволяє Харківському тракторному заводу значно підвищити споживчі якості вітчизняних тракторів і зміцнити свою конкурентоспроможність на світовому ринку. Важливою перевагою нової трансмісії є те, що вона орієнтована не тільки на установку в нові трактори серії ХТЗ-170/240, але може використовуватися на вторинному ринку для тракторів серій ХТЗ-150К, 170 і 172», – коментує заступник директора технічного АТ «ХТЗ», завідувач кафедрою «Автомобіле- і тракторобудування» НТУ «ХПІ», д.т.н., професор Вадим Самородов.

transmisia

Протягом останніх 15 років команда вчених НТУ «ХПІ» займається проблемами вдосконалення конструкцій і підвищенням показників тракторів виробництва ХТЗ. На профільній кафедрі «Автомобіле- і тракторобудування» створені і розвиваються два новітніх наукових напрями – це структурний та параметричний синтез безступінчастих трансмісій транспортних засобів і просторово-топологічний підхід щодо визначення і прогнозування основних техніко-економічних показників тракторів.

Створення наукоємної і високо уніфікованої безступінчастої гідрооб'ємно-механічної трансмісії для вітчизняних тракторів стало результатом тісної співпраці вчених кафедри «Автомобіле- і тракторобудування» університету та фахівців АТ «ХТЗ».

Нова трансмісія захищена 3 патентами України, особливості її роботи викладені в ряді статей в авторитетних наукових виданнях. Творчі ініціативи вчених, конструкторів і виробничників, а головне – їх злагоджену спільну роботу постійно підтримують ректор НТУ «ХПІ» професор Леонід Товажнянський та Генеральний директор АТ «ХТЗ» Владислав Губін.

На даному етапі дослідні зразки трансмісії вже виготовлені, проведені заводські стендові випробування. В даний час нова безступінчаста трансмісія встановлюється на трактор ХТЗ-240, на якому буде відпрацьовуватися її електронна система управління і робота в складі трактора при виконанні сільськогосподарських технологій.

Розроблена трансмісія викликала великий інтерес серед фермерів і фахівців в області сільгоспмашинобудування на міжнародній виставці «Агросалон-2014» і на міжнародному форумі з відродження фермерських господарств в Україні «Агропорт-2014».

За інформацією НТУ «Харківський політехнічний інститут»

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Урожайність можна підвищити і без хімії

02-10-2012 Олена - avatar Олена

02 жовтня 2012 ДОСЯГНЕННЯ. Вітчизняні вчені винайшли нові сучасні біопрепарати і біотехнології, а також створили понад 70 сортів бобових культур нового покоління. У сучасному світі стрімко зростає попит на екологічно чисту сільгосппродукцію,...

Парагвай цікавиться науково-технічним по…

03-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

26 квітня ц.р. у ході першого офіційного візиту Міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка до Республіки Парагвай відбулася  його зустріч з Президентом держави Фернандо Луго.

Ростовский строительный университет наме…

07-06-2012 Светлана - avatar Светлана

В Ростовском строительном университете, победившем в прошлом году в конкурсе программ стратегического развития вузов, собираются строить технопарк. Одна из основных его «фишек» – использование на всех объектах новейших энергосберегающих технологий....