Прес-конференція: "Інноваційні технології в реабілітації потерпілих АТО"

 

19 вересня 12-00 відбулася прес-конференція на тему: «Інноваційні технології в реабілітації потерпілих АТО» (Зала 1).

Організатор: Громадська організація «Жіноча Сотня Запоріжжя».

Учасники: Ольга Богомолець - Заслужений лікар України, радник Президента України; Віталій Андронатій - полковник медичної служби, директор Військово-медичного департаменту МОУ; Анатолій Казмирчук - генерал-майор, к. м. н., лікар вищої категорії, начальник Головного військово-медичного клінічного центру "Головний Військовий Клінічний Госпіталь" МОУ; Ольга Ковальова - к.м.н., доцент, лікар вищої категорії, голова Запорізького міського осередку ВГО “Асоціація превентивної та антиейджинг медицини”; Володимир Василенко - майор медичної служби; Ірина Сисоєва - в.о. генерального директора "Приазовкурорт" санаторіїв "Бердянськ", "Лазурний".

Бійців АТО лікуватимуть в санаторіях для воїнів-інтернаціоналістів - Андронатій

Поранені в АТО військовики проходитимуть реабілітацію в санаторіях, де раніше лікували воїнів-інтернаціоналістів.
Про це повідомив на прес-конференції в Укрінформі директор Військово-медичного департаменту МОУ, полковник медичної служби Віталій Андронатій, передає кореспондент агентства.
"Відповідно до розпорядження Президента України в місячний термін ми маємо відкрити міжрегіональні реабілітаційні центри для учасників АТО. Зараз ми працюємо на тій базі, що у нас є - у Львові та Ірпені. Нещодавно створена Державна служба  з питань учасників АТО формує перелік закладів, які будуть використовуватися як реабілітаційні центри, - це санаторні комплекси всіх державних відомств, профспілок. У державну програму увійдуть також санаторні заклади Запорізької області", - зазначив Віталій Андронатій.
Він уточнив також, що в Міноборони в екстреному порядку сформували два реабілітаційних відділення. Одне на базі Львівського військово-медичного клінічного центру - на 25 ліжок, в основному для спінальних хворих. Друге - це ціла клініка, створена в Ірпінському військово-медичному клінічному центрі, призначена для загальносоматичних поранених. Вона має  два відділення: профпатології та нетрадиційних методів лікування. У планах - створити такі реабілітаційні центри при кожному військово-медичному клінічному центрі, зокрема у військовому санаторії "Хмільник" на Вінниччині та на базі відпочинку в Іллічівську на Одещині.
За словами голови Запорізького міського осередку ВГО "Асоціація превентивної та антиейджинг медицини" доцента, лікаря вищої категорії Ольги Ковальової, санаторії "Бердянськ" та "Лазурний" у Запорізькій області мають унікальні можливості для лікування пацієнтів з проблемами опорно-рухового апарату. "Тут тривалий час лікувалися воїни-інтернаціоналісти. Тут використовують природні лікувальні фактори - пілоїдну грязь, мінеральну воду, а також інноваційні технології,  зокрема, нейроадаптивного сигналу. Методики, які тут застосовують, у рази прискорюють одужання. Зокрема, в 3-4 рази швидше минає контузія", - сказала вона, додавши, зокрема, що в цих санаторіях нормалізують формулу сну, лікують так званий "афганський синдром".
"Запорізька область максимально наближена до подій АТО. Маріуполь за 88 км від Бердянська. Бійцям можна допомагати якісно і швидко, не втрачаючи дорогоцінного часу і не вивозячи за кордон. Пацієнти з проблемами неврології і психіатрії мають бути максимально наближені до середовища проживання", - наголосила Ольга Ковальова.
В.о. генерального директора "Приазовкурорту" Ірина Сисоєва додала, що санаторно-курортні заклади Запорізької області мають унікальний досвід і готові приймати на реабілітацію після стаціонарного лікування постраждалих в зоні АТО - відповідні листи керівництво області направило до "Укрпрофоздоровниці", у Міноборони та Мінсоцполітики.

Майже 80% бійців після АТО потребують психологічної реабілітації - Андронатій

Близько 80% бійців ЗСУ, що вийшли із зони АТО, потребують психологічної реабілітації.
На цьому наголосив під час прес-конференції в Укрінформі директор Військово-медичного департаменту МОУ, полковник медичної служби Віталій Андронатій, передає кореспондент агентства.
 "У ЗСУ є важлива проблема не тільки медичної реабілітації поранених, а й гострої психологічної реабілітації. Близько 80% бійців, які вийшли із зони АТО, - в короткочасні відпустки, на переформування, - мають певні ознаки психологічної дезадаптації. Це наслідки бойового стресу, бойової втоми. Якщо раніше ми серйозно не займалися проблемами психологічної реабілітації, - тому що не було війни, - тепер реабілітація має бути комплексною", - підкреслив Віталій Андронатій.
За його словами, з метою психологічної реабілітації і профілактики наслідків зараз розширюється психологічна служба ЗСУ, а також вводяться корективи в бойові статути - як рекомендація для командирів з метою профілактики бойових стресів, бойової втоми, для того, щоб боєць, який повертається із зони АТО, міг скоріше адаптуватися до умов цивільного життя без всяких наслідків для його психіки.
Як зазначив начальник Головного військово-медичного клінічного центру "Головний військовий клінічний госпіталь" МОУ, генерал-майор, лікар вищої категорії Анатолій Казмирчук, прийняте рішення про розширення психіатричної служби і в їхньому центрі.
"На сьогодні у нашому клінічному центрі знаходиться на лікуванні більше 500 хворих і поранених, які брали участь в АТО. Серед них левову частку складають пацієнти, які отримали не тільки важкі фізичні, а й психологічні травми і знаходяться на лікуванні у зв'язку з післястресовими бойовими розладами, що потребують тривалого лікування, спостереження і подальшої реабілітації", - сказав Анатолій Казмирчук.  
Він додав, що в госпіталі, зокрема, було декілька пацієнтів, які, потрапивши під обстріл "Градом", взагалі впродовж декількох тижнів не розмовляли, не виходили з кімнати, не їли, не пили воду. Вони б загинули, якби допомога не була надана вчасно.
 

У зону АТО після поранення повернулись близько 30% бійців ЗСУ - Андронатій

Майже 30 відсотків військовиків ЗСУ після поранення вже повернулись у зону АТО.
Про це поінформував на прес-конференції в Укрінформі директор Військово-медичного департаменту МОУ, полковник медичної служби Віталій Андронатій, передає кореспондент агентства.
"З початку АТО кількість поранених в ЗСУ становить 2425 чоловік. Це близько 70% від усіх поранених в зоні АТО. Зараз в госпіталях - близько 950 поранених. Решта уже видужали, дехто у відпустках по хворобі, 9 чоловік, які  пройшли кінцеву лікарську комісію, визнані непридатними до військової служби. Близько 30% повернулись у стрій", - повідомив Віталій Андронатій.
Він зазначив, що всі поранені були розподілені по військово-медичних клінічних центрах, військових гарнізонних госпіталях. Найтяжчі знаходяться у високоспеціалізованих закладах.

Протезування і нейрореабілітації наразі потребують 49 поранених у зоні АТО - Богомолець

Близько півсотні тяжко поранених у зоні АТО бійців потребують протезування і тривалої нейрореабілітації.
Про це на прес-конференції в Укрінформі у п'ятницю заявила  заслужений лікар України, радник Президента України Ольга Богомолець.
"Загалом на сьогоднішній день 49 людей потребують нейрореабілітації і протезування", - сказала вона.
Богомолець уточнила, що протезування нижніх кінцівок потребує 21 пацієнт, верхніх - 4, верхніх і нижніх - 3, протезування ока - 4. Окрім того,  травми хребта мають 11 людей, а поєднані травми хребта і черепно-мозкові - 4 людини.
Радник Президента також поінформувала, що на лікуванні за кордоном наразі перебуває 38 поранених у зоні АТО, зокрема, 1 лікується в США, 7 - в Ізраїлі, 10 - у Литві і 19 - у Німеччині.
У цьому контексті Богомолець зазначила, що гучні звинувачення у ЗМІ, що німецькі лікарі не забрали на лікуванння тяжких поранених, насправді були безпідставними. Вона пояснила, що у системі військово-медичних закладів Німеччини не існує відділень нейрореабілітації, бо це дуже тривалий процес, яким займається цивільна медицина. Тому німецькі військові лікарі, які прибули літаком бундесверу за нашими пораненими, не змогли взяти на лікування поранених зі спінальними травмами (ураженнями спинного мозку. - Ред.)
Радник Президента нагадала, що за допомогою зарубіжних країн на базі військово-медичних госпіталів Львова та Ірпеня планується  створити два сучасних реабілітаційних центри. Це дасть змогу тим пацієнтам, реабілітація яких триватиме роками, перебувати на Батьківщині поряд із своїми родинами і отримувати медичну допомогу не гіршої якості, ніж у Німеччині або Ізраїлі.

У зоні АТО загинуло 5 військових медиків і 4 зникли безвісти - Богомолець

За час бойових дій на сході країни загинуло п'ять військових медиків і четверо зникли безвісти.
Про це на прес-конференції в Укрінформі у п'ятницю заявила  заслужений лікар України, радник Президента України Ольга Богомолець.
"За останні місяці серед військовослужбовців медичної служби України і військовослужбовців військово-медичних закладів Міністерства оборони України на сьогоднішній день є п'ятеро загиблих медиків, четверо пропали безвісти і 39 отримали поранення", - сказала вона.
Богомолець наголосила, що військові медики демонструють героїзм і на полі бою, і у військово-медичних закладах, працюючи практично у цілодобовому режимі без вихідних.
"Я обіцяю всім нашим медикам, що після нашої перемоги на наступному параді окремою колоною буде йти колона військових медиків, чого ніколи не було, але це буде", - пообіцяла радник Президента.

 

Відео http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TwmUyfZiKWM

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Ірина Макієва: «Тольятті дуже пощастило,…

05-03-2012 Светлана - avatar Светлана

Глава робочої групи по модернізації мономіст при урядовій комісії з економічного розвитку та інтеграції, заступник голови Зовнішеконом-банку - Ірина Макієва відповідає на запитання.

3D-принтери навчили друкувати вуглеволок…

03-02-2014 Anna - avatar Anna

3D-принтери навчили друкувати вуглеволокном

      Американська компанія Mark Forged представила 3D-принтер, здатний друкувати об'єкти з вуглецевого волокна - міцного і легкого матеріалу, який використовується, зокрема, в авіабудуванні.        Принтер отримав назву Mark One. Розробники стверджують, що...

Алтай: инновационные разработки в сфере …

21-10-2012 Олена - avatar Олена

 21.10.2012 Губернатор края Александр Карлин утвердил постановление «Об утверждении порядка предоставления грантов для реализации мероприятий в сфере научного обеспечения сельского хозяйства Алтайского края».