Опубліковано рейтинг найбільш швидкозростаючих і високотехнологічних компаній Росії

     Підсумки другого національного рейтингу російських високотехнологічних швидкозростаючих компаній були озвучені сьогодні в ході круглого столу «ТехУспех - 2013: російський потенціал в дії» на форумі «Відкриті інновації». Рейтинг був організований ВАТ «РВК» у партнерстві з Асоціацією інноваційних регіонів Росії (АІРР), Зовнішекономбанком і аудиторсько-консалтинговою мережею PricewaterhouseCoopers.   

     Рейтинг вперше був організований в минулому році. Його основна мета - представити компанії Росії, орієнтовані на інновації та розвиток технологій, зробити їх відомими не тільки професіоналам і експертам, представити їх на зовнішньому ринку. Такі компанії, на думку організаторів, мають особливий потенціал зростання як у Росії, так в глобальній економіці.

      Цього року до розробки методології в якості партнера приєдналася PwC. Компанія розробила методологію спеціально для рейтингу Техуспех, грунтуючись на своєму міжнародному досвіді і, в тому числі, вивчивши найбільш авторитетні міжнародні рішення, такі як: Найінноваційніші компанії світу (Forbes), Топ-100 глобальних інноваторів 2012 (Thompson Reuters), Global Innovation 1000 Вивчення R & D витрати (Booz & Co). Для оцінки були відібрані компанії,  що відповідають кваліфікаційним вимогам, граничні значення яких були розраховані виходячи з середньогалузевих показників:

· За виручкою: не менше 100 млн. руб., але не більше 10 млрд. руб.

· За середньорічним темпом зростання виручки не менше 15%

· За часткою середніх витрат на НДДКР і технологічні інновації (для різних галузей від 2% до 10% від виручки)

     Таким чином, до рейтингу увійшли тільки підприємства та організації,  які стабільно протягом останніх трьох років демонструють показники вищі за середні по своїй галузі.

   Важливим  критерієм оцінки була вимога успішного виведення на ринок як мінімум одного нового продукту або послуги, заснованого на власних інтелектуальних розробках компанії. Частка виручки від продажів такої інноваційної продукції повинна становити в середньому не менше 30%, залежно від галузі.

     «На тлі гальмування економічного зростання в традиційних секторах економіки особливо помітно, що технологічні компанії, які зробили ставку на інновації, розвиваються зовсім іншими темпами. У рейтингу ТехУспех 2013 року, в який потрапили кращі технологічні компанії, середній приріст досягає 40%-50% на рік. Цілком очевидно, що єдиною альтернативою розвитку в Росії є ставка на технології і компанії, які навчилися перетворювати їх на стійкий розвиток і створювати робочі місця в економіці нового технологічного укладу. Такі компанії в Росії є і саме їм мають бути створені умови найбільшого сприяння», - вважає Ігор Агамирзян, генеральний директор РВК.

     Всього були зібрані дані про більш ніж сотні вітчизняних технологічних компаній.

    Найуспішніші компанії були виділені в трьох категоріях: ТОП-10 найбільших компаній ( за розміром виручки), ТОП -10 швидкозростаючих компаній (за темпами зростання виручки) і ТОП-10 інноваційних компаній - (технологічний рівень своєї продукції, її новизна, інтелектуальна власність компаній, а також витрати на НДДКР і технологічні інновації).

     «Компанії, що увійшли до нашого рейтингу, - це висхідні зірки не тільки російського, а й міжнародного бізнесу. Такі компанії заслуговують, щоб про них говорили. Вони зробили те, що в Росії не всім вдається: перетворення нових знань в гроші. А зростання доходів від інноваційної діяльності - це основний індикатор розвитку інноваційної галузі як в цілому по країні, так і в окремих регіонах», - коментує підсумки Іван Бортник, виконавчий директор Асоціації інноваційних регіонів Росії (АІРР).

     Галузева структура учасників рейтингу в цілому відповідає тенденціям російської економіки в частині технологічного розвитку: 36% компаній представляють ринок інформаційних і комунікаційних технологій. 32% компаній-учасників рейтингу - зі сфери машинобудування, приладобудування та електротехніки. В області фармацевтики і медичної техніки задіяні 18,0% компаній. 8,0% працюють у сфері хімії іекологіі і 6,0% - у сфері будівництва і матеріалів.

    «Основна мета участі Зовнішекономбанку в рейтингу «ТехУспех - 2013» - пошук потенційних клієнтів для Зовнішекономбанку з числа перспективних російських високотехнологічних компаній - учасників рейтингу - для фінансування в рамках механізмів групи Зовнішекономбанку з підтримки середнього бізнесу. Рейтинг «ТехУспех - 2013» - це прекрасний інструмент для популяризації історій успіху російських інноваційних компаній і демонстрації успішної моделі взаємодії бізнесу з інститутами розвитку» - коментує Михайло Копєйкін, Заступник Голови Зовнішекономбанку - член Правління.

    Очікуваною виявилась і регіональна структура учасників рейтингу: найбільша кількість учасників працюють в Санкт -Петербурзі та Москві (відповідно 21 і 18%). Всього було представлено 20 російських регіонів , у тому числі Новосибірська область, Пермський край, Республіка Татарстан, Нижегородська і Калузька області, Красноярський край.

    Сумарна виручка компаній, що увійшли до ТОП - 50 «ТехУспех - 2013» - 67,131 мільярдів рублів. Середні темпи зростання Топ-50 компаній - 71,9%. Сумарні витрати на НДДКР склали 5,644 млрд. рублів (8,4% від сумарного обсягу виручки). Сумарні витрати на технологічні інновації склали 11,472 млрд. рублів (17,1% від сумарного обсягу виручки).

     «Рейтинг високотехнологічних швидкозростаючих компаній "ТехУспех" , на наш погляд, буде дуже цінним для російського і глобального ринку, оскільки виявить кращі в Росії малі та середні технологічні компанії. Ми з задоволенням стали партнером рейтингу цього року і з великим інтересом очікуємо його офіційних результатів. У ролі партнера рейтингу PwC допомогла розробити нову методологію рейтингу, що відповідає сучасним реаліям бізнесу, і ми впевнені, що фіналістами "ТехУспеха" стануть найуспішніші і високотехнологічні компанії Росії»- каже Аліна Лаврентьєва, партнер, керівник практики з надання консультаційних послуг приватним компаніям в PwC Росії.

    На основі отриманих даних було визначено переможців рейтингу «ТехУспех -2013».

У ТОП -10 найбільших компаній увійшли:

· ЗАТ «ІНТЕРСКОЛ», машинобудування, приладобудування і електротехніка, Москва

· Група компаній "Айті", інформаційні та комунікаційні технології, Москва

· ВАТ «Армада», інформаційні та комунікаційні технології, Москва

· ЗАТ «Науково -дослідна виробнича компанія «Електрон», фармацевтика та медична техніка, Санкт-Петербург

· ЗАТ "Промислова група " Метран ", машинобудування, приладобудування і електротехніка, Санкт-Петербург

· ЗАТ «ПРОГНОЗ», інформаційні та комунікаційні технології, Пермський край

· ЗАТ «Біокад», фармацевтика та медична техніка, Республіка Татарстан

· ЗАТ "Елар", Інформаційні та комунікаційні технології, Челябінська область

· Група компаній "Герофарм", фармацевтика та медична техніка, Санкт -Петербург

· ЗАТ «МЕДИЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ Лтд», фармацевтика та медична техніка, Москва

ТОП -10 швидкозростаючих компаній:

· ТОВ «Центр автоматизації енергозбереження», інформаційні та комунікаційні технології, Новосибірська область

· ЗАТ «Інститут екологічного проектування та вишукувань», хімія та екологія, Санкт -Петербург

· Група компаній «Тіоне», хімія та екологія, Саратовська область

· ТОВ "Данафлекс -Нано", Будівництво та матеріали, Республіка Татарстан

· ТОВ «НВК «Розумні рішення», інформаційні та комунікаційні технології, Самарська область

· ТОВ НВО «НІІПАВ», хімія та екологія, Ростовська область

· ЗАТ «БАРС Груп», інформаційні та комунікаційні технології, Москва

· ТОВ «Т8 », інформаційні та комунікаційні технології, Москва

· ТОВ «Науково -впроваджувальне підприємство «Астрафарм», фармацевтика та медична техніка, Москва

· ТОВ «Відкритий код», інформаційні та комунікаційні технології, Самарська область

ТОП - 10 інноваційних компаній

· ТОВ «Алавар.ру», інформаційні та комунікаційні технології, Новосибірська область

· ТОВ «НВК «Розумні рішення», інформаційні та комунікаційні технології, Самарська область

· ТОВ НВП «ПРИМА», інформаційні та комунікаційні технології, Нижньогородська область

· ТОВ «Науково -впроваджувальне підприємство «Астрафарм», фармацевтика та медична техніка, Москва

· ВАТ «Інститут стовбурових клітин людини», фармацевтика та медична техніка, Москва

· ТОВ «НВП «Лазерні системи», машинобудування, приладобудування і електротехніка, Санкт-Петербург

· ТОВ Центр мовних технологій, інформаційні та комунікаційні технології, Санкт -Петербург

· ЗАТ «Діаконт», машинобудування, приладобудування, електротехніка МО

· ЗАТ «Науково -дослідна виробнича компанія «Електрон», фармацевтика, медична техніка, Санкт -Петербург

· ЗАТ «ОбнінскЕнергоТех», машинобудування, приладобудування і електротехніка, Калузька область.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Современные вакцины: поражение или полна…

25-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Современные вакцины шагнули далеко вперед и способны помочь организму и справиться с болезнями, и отказаться от многих вредных привычек. Однако все ли "угрозы здоровью" подвластны им?

16-та Українська конференція з космічних…

04-04-2016 Олена - avatar Олена

16-та Українська конференція з космічних досліджень

22-26 серпня 2016 року в Одеському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України відбудеться 16-та Українська конференція з космічних досліджень. Організаторами заходу виступили Національна академія наук...

"Роснано" оформил соглашение п…

19-10-2012 Олена - avatar Олена

 18.10.2012 Участники создания в городе Гатчина (Ленинградская область) Северо-Западного нанотехнологического центра, который будет специализироваться на трех направлениях - радиационных технологиях, наноэлектронике и наноматериалах, подписали инвестиционное соглашение по этому проекту, сообщается на...