Проведено круглий стіл «Електронні послуги як «ключ» до ефективного реформування системи надання адміністративних послуг в Україні»

USAID29 липня Програма USAID «Лідерство в економічному врядуванні» та Державне агентство з питань електронного урядування України провели круглий стіл «Електронні послуги як «ключ» до ефективного реформування системи надання адміністративних послуг в Україні». Спрощення найбільш «популярних» адмінпослуг для МСБ та переведення їх у цифровий формат – одне з завдань,над якими працює Програма ЛЕВ. Круглий стіл, який зібрав представників бізнесу, профільних міністерств та установ, представників районних у місті Києві адміністрацій,міжнародних та вітчизняних експертів, мав на меті окреслити ситуацію у сфері надання адмін послуг е-каналами та перспектив розвитку цієї сфери та започаткувати відкритий діалог влади і бізнесу з цієї болючої теми. Як зазначив заступник Голови Державного агентства з питань електронного врядування України Олексій Вискуб, головне, щоб від моменту проектуванння е-послуг до моменту впровадження був постійний діалог між усіма зацікавленими сторонами. Такий підхід дасть найкращий результат.

Міжнародний досвід представляли наші сусіди – Естонія та Молдова. Зокрема, на урядовому естонському порталі www.eesti.eeузагальнено всі послуги, які надаються громадянам та бізнесу е-каналами. Наприклад, заповнення податкової декларації в е-формі зараз займає у громадян усього 3 хвилини.

Всі, хто працює в цій сфері, знає, що Естонія – один з лідерів у сфері е-врядування, проте досвід колег із Молдови виявився не менш цікавим. У Молдові є спеціальне агентство, E-Government Center, відповідальне за розробку, впровадження та координацію всіх технічних рішень для всіх міністерств розробки. І вже зараз у Молдові кожна нова послуга від держави обов‘язково розробляється і в е-вигляді.

Віктор Тимощук, заступник Голови Центру політико-правових реформ, розповів про те, що успіх впровадження адмінпослуг е-каналами зараз залежатиме і від процесів децентралізації та бажання, а головне – можливості - органів місцевої влади брати на себе повноваження по наданню таких послуг на місцях. Одним з першочергових завдань експерт вважає наведення порядку з оплатою адмінпослуг (зведення до мінімуму кількості платежів за послугу та впорядкування ціноутворення).

На завершення Олексій Вискуб представив Концепцію розвитку системи надання електронних послуг в Україні, зупинившись на основних бар’єрах. Зокрема, одна з найбільших перешкод - несформованість нормативно-правової бази, що регулює сферу надання е-послуг. Адже впровадження кожної послуги вимагає перегляду і внесення змін до нормативно-правових актів. Тому розробка технічного рішення може зайняти кілька тижнів, а впровадження самої послуги може затягнутися більше як на півроку.

Програма USAID ЛЕВ протягом наступних днів познайомить вас з презентаціями всіх учасників дискусії, поки ми готуємо для вас основні висновки круглого столу.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Винахід науковців черкаського інституту …

26-04-2016 Олена - avatar Олена

Винахід науковців черкаського інституту отримав перемогу у Всеукраїнському конкурсі

22 квітня під час урочистостей з нагоди святкування Міжнародного дня інтелектуальної власності у Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України в місті Києві відбулося нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу «Винахід року –...

Результати конкурсу на кращу науково-дос…

10-07-2015 Anna - avatar Anna

Результати конкурсу на кращу науково-дослідну роботу

На засіданні Президії, що відбулось 09.07.2015 р., одним з питань порядку денного йшлося про результати конкурсу на кращу науково-дослідну роботу, виконану у 2014 р. за бюджетом НАМН. Доповідав голова комісії...

Сергій Квіт: Реформи в освіті направлені…

12-03-2015 Anna - avatar Anna

Сергій Квіт: Реформи в освіті направлені на дерегуляцію та децентралізацію

На цьому наголосив Міністр освіти і науки України Сергій Квіт під час публічного звіту Кабінету Міністрів України про сто днів діяльності 12 березня 2015 року. «Нам необхідно створити нову ситуацію в...