27-ма сесія Міжнародної координаційної ради програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера»

Sesia Unesko8-12 червня 2015 року в Парижі відбулася 27-ма сесія Міжнародної координаційної ради програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» (МКР-МАБ). У заході взяли участь понад 250 представників країн-членів ЮНЕСКО, в тому числі 34 країн-членів Ради, а також 32 країн-спостерігачів Ради.

Від України, яка була обрана членом Ради у 2007 році, участь у роботі сесії взяв віце-президент МКР-МАБ, заступник голови Національного комітету України з програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» П.М. Черінько.

Під час роботи сесії були розглянуті питання функціонування Всесвітньої мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО (ВМБР) та їх використання як навчальних платформ для сталого розвитку, проект Стратегії розвитку Програми МАБ на 2016-2025 рр. та Плану дій щодо її впровадження на період 2016-2025 рр., номінаційні форми на створення нових біосферних резерватів ЮНЕСКО, номінаційні форми періодичного огляду біосферних резерватів ЮНЕСКО, а також заходи і програми зі зміцнення потенціалу у сфері наукових досліджень, навчальних програм та міжнародного співробітництва.

Головна увага на сесії була приділена проекту Стратегії розвитку Програми МАБ на 2016-2025 рр., розробленого стратегічною групою програми. Після обговорення Стратегія була схвалена та передана для подальшого затвердження на 38-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка відбудеться у листопаді 2015 року в Парижі. Також було прийнято рішення про початок розроблення проекту відповідного Плану дій щодо реалізації зазначеної Стратегії.

Під час сесії було затверджено 20 нових біосферних резерватів із включенням їх до ВМБР. Таким чином, сьогодні ВМБР нараховує 651 біосферний резерват ЮНЕСКО в 120 країнах світу, включаючи 15 транскордонних.

Ще одне питання на порядку денному сесії – розгляд номінаційних форм періодичного огляду біосферних резерватів ЮНЕСКО, зокрема і транскордонного румунсько-українського біосферного резервату «Дельта Дунаю». Було висловлено деякі зауваження, зокрема про необхідність підготовки та подання до кінця вересня 2015 року до Секретаріату програми МАБ карти спільного зонування та плану спільного управління резерватом.

Також учасники сесії затвердили 6 кандидатур переможців премії програми МАБ для молодих вчених. Серед них – представник України, науковий співробітник Шацького біосферного резервату ЮНЕСКО – української частини транскордонного біосферного резервату ЮНЕСКО «Західне Полісся» (Білорусь-Польща-Україна) – Віталій Турич. Лауреатом премії програми МАБ імені Мішеля Батісса було обрано директора Монгольського біосферного резервату ЮНЕСКО «Хустайн-Нуруу» професора Хамхайна Банді.

Учасники сесії заслухали та схвалили пропозицію щодо проведення ІV Всесвітнього конгресу з біосферних резерватів ЮНЕСКО в м. Ліма (Перу) в березні 2016 року. Були затверджені склади почесного, організаційного та технічного комітетів конгресу, а також попередній порядок денний його роботи.

Наступна 28-ма сесія МКР-МАБ відбудеться в м. Ліма (Перу) у 2016 році.

Документи, прийняті на 27-й сесії МКР-МАБ, розміщені за посиланням:

http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/about-mab/icc/icc/27th-session/.

За інформацією СПНС НОВ Президії НАН України

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Україна і Туреччина домовилися про багат…

26-03-2015 Anna - avatar Anna

Україна і Туреччина домовилися про багатомільярдну космічну програму

Україна і Туреччина домовилися про багатомільярдну космічну програму, яка сприятиме завантаженню українських профільних підприємств. Про це повідомив президент Петро Порошенко на брифінгу в Дніпропетровську. "Тільки поїхала турецька делегація. Ми домовилися...

«Інновації в епідеміології, діагностиці…

01-04-2015 Anna - avatar Anna

 «Інновації в епідеміології, діагностиці та лікуванні інфекційних хвороб»

17 квітня 2015 року у ВЦ «КиївЕкспоПлаза», у рамках VI Міжнародного Медичного Форуму відбудеться науково-практична конференція «Інновації в епідеміології, діагностиці та лікуванні інфекційних хвороб», організатором якої виступить ДУ «Інститут епідеміології...

Startup Weekend - шанс попасть на рассмо…

25-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

25-27 мая 2012 года в Москве будет проходить очередной Startup Weekend, финалисты которого будут представлены на рассмотрение в инвестиционный Синдикат.