Відбулася ХІ Міжнародна науково-практична конференція «Управління якістю в освіті та промисловості: досвід, проблеми та перспектив»

Lviv PolitexВ Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася ХІ Міжнародна науково-практична конференція «Управління якістю в освіті та промисловості: досвід, проблеми та перспективи». Основним її організатором був навчально-науковий інститут комп'ютерних технологій, автоматики та метрології на чолі з директором професором Миколою Микийчуком, який був головою програмного комітету.

У конференції взяли участь 256 науковців, 17 — із зарубіжних країн, а також 28 студентів.

Учасників представницького зібрання привітав ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало. Ректор зазначив, що у новій редакції Закону України «Про вищу освіту» встановлена вимога до ВНЗ щодо створення ефективної системи внутрішнього забезпечення якості освітньої діяльності та вищої освіти.

«В університеті для цього вже чимало зроблено. У Львівській політехніці розпочали запроваджувати систему запобігання та виявлення академічного плагіату, інформаційні системи для ефективного управління навчальним процесом, систему оцінювання здобувачів вищої освіти і науково-педагогічних працівників та оприлюднення їх результатів тощо», - повідомив Юрій Бобало.

За словами ректора, в університеті більшість з обов'язкових підсистем внутрішнього забезпечення якості освіти вже успішно функціонують. Йдеться, зокрема, про те, що систематичне оцінювання здобувачів вищої освіти та науково-педагогічних працівників здійснюють за допомогою відповідних систем рейтингування, котрі передбачають кожного семестра визначення рейтингу студентів та щорічне визначення рейтингу викладачів кафедр. Проте проблеми, які виникають при впровадженні підсистем внутрішнього управління якістю, потребують не лише технологічного і фінансового забезпечення, а й наукового обґрунтування. Ректор побажав учасникам конференції натхнення у подальшій роботі та якнайшвидшого втілення наукових напрацювань у практику.

З вітальним словом до учасників зібрання звернувся також директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Сергій Бондаренко. Він відзначив актуальність тематики конференції, зважаючи на прийняття нового освітнього закону та необхідність інтегрування ВНЗ у європейський освітній простір.

Робота конференції проходила у п'ятьох секціях: «Впровадження систем управління якістю: теорія. Практика, проблеми», «Організація діяльності, моніторинг та інформаційне забезпечення у сфері освіти, науки та виробництва», «Атестація, акредитація, стандарптизація, сертифікація та оцінювання якості у вищій школі та промисловості», «Метрологія та метрологічне забезпечення», «Студентська секція».

Ключові доповіді були виголошені на пленарному засіданні. Науковий керівник Лабораторії управління вищим навчальним закладом Львівської політехніки доцент Любомир Пилипенко розповів про основні класифікаційні ознаки рейтингів ВНЗ як найпоширеніших та найдоступніших для широкого загалу інструментів оцінювання якості освітніх послуг. Відповідальний секретар приймальної комісії університету доцент Роман Шуляр, використовуючи відеоматеріал, наочно продемонстрував гнучкість системи управління якістю та подолання опору змінам.

Завідувач кафедри Технічного університету м. Варна (Республіка Болгарія) доцент Христо Крачунов поділився досвідом та стратегією наукових досліджень та інновацій. Професор Мирослав Бобрек підняв питань проведення акредитації у вищій освіті зі складною структурою в країнах Європи на прикладі Боснії та Герцеговини. Завідувач сектором комп'ютерних технологій в освіті Інституту високих технологій Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Богдан Сусь розповів про свої дослідження в рамках виконання Tempus проекту LeAGUe, зокрема, про особливості організації та розробки курсів для навчання упродовж життя.

Учасники конференції схвалили резолюцію, у якій рекомендовано використати профільними кафедрами апробовані матеріали під час розробки пропозицій щодо підготовки фахівців з метрології, стандартизації, сертифікації та управління якістю в межах нового прийнятого урядом переліку галузей знань та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти.

За інформацією Національного університету «Львівська політехніка»

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Результати першої п'ятирічки

02-02-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

На V Ювілейному Московському венчурному форумі учасники оголосили про позитивні тенденції розвитку венчурного бізнесу.

Російський венчурний фонд збільшить капі…

21-09-2015 Олена - avatar Олена

Російський венчурний фонд збільшить капіталовкладення в надшвидкісний поїзд Hyperloop

Венчурний фонд Caspian VC Partners веде переговори про участь у другому раунді інвестицій у проект надшвидкісного поїзда Hyperloop. Про це повідомила прес-служба компанії. У фонді пояснили, що повідомлення ЗМІ про завершення...

У ХНЕУ ім. С. Кузнеця відбувся міжнародн…

16-04-2015 Anna - avatar Anna

9 квітня 2015 року в Центрі університетської успішності Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця відбувся міжнародний науковий семінар «Кількісні методи дослідження в соціальних та гуманітарних науках», який організовано у...