Завершила роботу наукова конференція «Біологічні ресурси і новітні біотехнології виробництва біопалив»

bio-palyva 9-10 вересня 2014 р. у рамках цільової комплексної програми наукових досліджень НАН України “Біологічні ресурси і новітні технології біоенергоконверсії” в м. Києві на базі Національного ботанічного саду (НБС) ім. М.М. Гришка НАН України пройшла наукова конференція «БІОЛОГІЧНІ РЕСУРСИ І НОВІТНІ БІОТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА БІОПАЛИВ». Організатори конференції – ДУ «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України», Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка НАН України та Українське товариство клітинних біологів і біотехнологів НАН України. Головою оргкомітету конференції був академік НАН України Я.Б.Блюм – керівник програми, директор ДУ «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України», його заступником – д.с.-.г.н. Д.Б.Рахметов – завідувач відділу нових культур НБС ім. М.М. Гришка НАН України.

Відкриття конференції розпочалося з вступного слова академіка НАН України Я.Б.Блюма – керівника цільової комплексної програми наукових досліджень НАН України “Біологічні ресурси і новітні технології біоенергоконверсії”. Привітальне слово виголосили академік НАН України В.П.Кухар – голова Державного фонду фундаментальних досліджень України, почесний директор Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України і д.б.н. Н.В.Заіменко – директор Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України.

На пленарних засіданнях та круглому столі провідними фахівцями з 23 науково-дослідних установ Національної академії наук України, Національної академії аграрних наук України та провідних університетів України були оприлюднені результати багаторічних досліджень з наступних питань:

1. Біологічні ресурси та селекційно-генетичні основи створення рослин для виробництва біопалив.

2. Генно-інженерні шляхи створення нових рослин для виробництва біопалив.

3. Біотехнологічні основи біоенергоконверсії. Технологічні аспекти трансформації енергетичної сировини.

4. Перспективи новітніх технологій виробництва і використання біопалив.

Загалом у роботі конференції взяли участь понад 100 осіб, були заслухані 45 наукових доповідей.

На виставці, присвяченій конференції, були представлені окремі досягнення з вирощування високоефективних біологічних ресурсів для виробництва біопалив. Серед експонатів на особливу увагу заслуговували зразки понад 20 видів енергетичних рослин різного напряму використання (тверде біопаливо, біоетанол, біодизель, біогаз). Учасники заходу ознайомились також з продукцією (пелетами, брикетами, олією), виробленої з рослинної сировини нових високопродуктивних культур, сорти яких створені в установах НАН України.

Під час роботи конференції заступником голови оргкомітету д.с.-.г.н. Д.Б.Рахметовим була проведена екскурсія по колекційним ділянкам енергетичних рослин відділу нових культур, яка є однією з найбагатшою в Європі і нараховує близько 460 таксонів. Значущим є і те, що ця колекція включає близько 40 сортів власної селекції НБС ім. М.М. Гришка НАН України, на які отримано авторські свідоцтва та патенти.

Учасники конференції були ознайомлені з роботою НБС ім. М.М. Гришка НАН України щодо використання біопалива в альтернативній опалювальній системі установи. Директор НБС ім. М.М. Гришка НАН України Н.В.Заіменко зазначила, що у 2012-2013 рр. оранжерейний комплекс, будівлі та споруди установи повністю переведено на альтернативне опалення за рахунок твердопаливних котлів вітчизняного виробництва. Відповідно до укладеного науково-технічного проекту з ТОВ «Наукове виробниче об’єднання «ЕКОТЕХ» у НБС ім. М.М. Гришка НАН України за кошти інвестора введено в дію дві котельні потужністю 1,5 та 3,0 МВТ, які забезпечують щорічну потребу установи в тепловій енергії. Робота котелень повністю автоматизована. Паливні котли, все обладнання та комплектуючі виготовлені в Україні і працюють на твердому паливі вітчизняного виробництва.

У резолюції конференції, крім важливих питань щодо розвитку біологічних ресурсів і новітніх біотехнологій виробництва біопалив було зазначено про необхідність поглиблення наукового співробітництва та посилення співпраці з виробничниками й інвесторами. Було прийнято рішення про проведення конференції з виробництва біопалив з міжнародною участю на базі НБС ім. М.М. Гришка НАН України у наступному році.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

XІІІ Всеукраїнська конференція молодих в…

15-04-2015 Anna - avatar Anna

XІІІ Всеукраїнська конференція молодих вчених та аспірантів «Актуальні дослідження з проблем розведення та генетики у тваринництві»

28 травня в Інституті розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН відбудеться XІІІ Всеукраїнська конференція молодих вчених та аспірантів «Актуальні дослідження з проблем розведення та генетики у тваринництві». Конференція присвячена...

Вчені створили "батарейку", як…

20-06-2012 Светлана - avatar Светлана

Нейроінженери створили спеціальний елемент живлення, здатний генерувати електрику з глюкози в організмі людини. Така "батарейка" потенційно може забезпечувати напругою високотехнологічні протези, передають закордонні ЗМІ.

Украино-казахский стартап Robo привлек и…

01-09-2014 Anna - avatar Anna

Украино-казахский стартап Robo привлек инвестиции

 Украино-казахский стартап, который разрабатывает детских образовательных роботов Robo, получил $200 000 инвестиций от американского венчурного фонда SOS Ventures (ранее инвестировал в Guitar Hero, Netflix, Leap Motion и Khan Academy) и...