Відбулася конференція «Нанотехнології та наноматеріали» (NANO-2014)

Переглянути відеосюжет про роботу конференції можна за е-адресою http://youtu.be/GJWF06fLpK4 ... докладніше >>>

27-30 серпня 2014 у м. Львові у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася 2-а Міжнародна науково-практична конференція «Нанотехнології та наноматеріали» (NANO-2014) в рамках виконання проекту «Нанотвінінг» Сьомої Рамкової Програми ЄС.

Науковці з університетів і науково-дослідних інститутів з понад 20 країн (Естонія, Італія, Франція, Туреччина, Польща, Україна та ін.) поділилися своїми знаннями та досягненнями в галузі нанонауки і нанотехнологій. Також було виділено окрему секцію, присвячену можливостям участі українських науковців у програмі ЄС Horizon 2020.

В конференції взяли участь більше 350 науковців, серед яких проф. Жанмаріо Мартра з Туринського університету (Італія), проф. Франческо Бонакорсо з Інституту хімічних та фізичних процесів (Італія), проф. Леонід А. Чорнозатонський з Інституту загальної фізики ім. Прохорова (Російська Федерація), др. Леонід Долгов з Тартуського університету (Естонія), проф. Роберто Капуто з Університету П'єра і Марії Кюрі (Франція), др. Влодіміж Мішта та Роман Клімкєвич з Інституту низьких температур та структурних досліджень (Польща), Емір Туркоглу з Агрі-Ібрагім Університету (Туреччина) та інші. Усього організатори конференції отримали близько 500 заявок з понад 27 країн світу.

Організатори міжнародної конференції: Інститут фізики НАН України та партнери: Львівський національний університет імені Івана Франка, Тартуський Університет (Естонія), компанія European Profiles A.E. (Греція), Туринський Університет (Італія), Університет П’єра і Марії Кюрі (Франція).

Конференція розпочалась гімном України, який виконала хорова капела університету та стоячи підспівували усі учасники заходу. (Відеозапис урочистого відкриття конференції можна переглянути за посиланням http://youtu.be/GJWF06fLpK4)

Від імені організаторів конференції зі вступним словом звернувся до присутніх директор Інституту фізики НАН України, координатор проекту «Нанотвінінг», професор Леонід Петрович Яценко. Він відзначив значне зростання чисельності учасників, які у важкий для України час усе ж відважилися на участь у науковому обговоренні, а відтак представили всі регіони нашої держави, навіть ті, де зараз тривають бойові дії.

Також був зачитаний привітальний адрес віце-президента Національної академії наук України Антона Григоровича Наумовця до учасників конференції: «…Ми зараз маємо важку політичну ситуацію в Україні й інших частинах світу. Тому плідна міжнародна співпраця між науковцями є дуже важливою не лише для науки. Міжнародна співпраця повинна допомогти вирішити політичні конфлікти і нерозуміння та допомогти знайти шляхи до нашого мирного майбутнього. Я бажаю учасникам школи та конференції успішно освоїти та поділитися фундаментальними та прикладними знаннями в галузі нанонауки і нанотехнологій, налагодити зв’язки та співпрацю між різними провідними науковими та дослідницькими організаціями в цій області і, таким чином, створити хорошу основу для подальших практичних досягнень.»

Професор Леонід Яценко наголосив на важливості залучення молоді до наукових досліджень у галузі нанотехнологій, зокрема, зосередив увагу на ініціативі організації літніх шкіл, одна з яких відбулася нещодавно в м. Яремче (website www.iop.kiev.ua/~nanotwinning/iss3/). Координатор проекту висловив сподівання, що проект «Нанотвінінг» і надалі сприятиме інтеграції українських учених у європейське наукове й інноваційне середовище шляхом формування стратегічних альянсів науково-дослідницьких інститутів та університетів на національному та міжнародному рівнях. Це стимулюватиме розвиток нанотехнологій в Україні, активізувавши взаємодію творців інноваційних нанотехнологій із бізнес-структурами задля здійснення трансферу технологій і залучення інвестицій у наукову сферу.

З вітальним словом звернувся до учасників пленарного засідання Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, професор Володимир Петрович Мельник: «Наш Університет відкритий до наукового пошуку, до українських та іноземних дослідників, яких завжди радо зустрічає. Своєю участю у конференції Ви надаєте особливу моральну підтримку нашій державі, яка зараз переживає нелегкі часи. Попри те, що наука завжди була індиферентною до політики, у нинішній час просто неможливо стояти осторонь політичних процесів».

Про важливість партнерства у реалізації проекту «Нанотвінінг» і необхідність вільного обміну ідеями та думками щодо розвитку нанонауки йшлося у виступі професора Жанмаріо Мартра (Туринський університет, Італія).

Від імені Інституту фізики Тартуського університету (Тарту, Естонія) вітальне слово з нагоди початку роботи конференції виголосив доктор Леонід Долгов.

Експерт із нанотехнологій European Profiles (Греція), доктор Володимир Архангельський зазначив, що ІІ Міжнародна науково-практична конференція NANO-2014 сприятиме розвитку спільних міжнародних досліджень у сфері нанотехнологій і наноматеріалів, а також у галузях, що знаходяться на стику наукових напрямів.

Програма конференції передбачала проведення пленарних і секційних засідань, представлення та огляд стендових доповідей. Серед перших пленарних доповідей, була доповідь доктора Франческо Бонакорсо, який є спеціалістом з досліджень такого новітнього матеріалу, як графен і один з експертів, хто написав «дорожню карту» із дослідження, розвитку та застосування графена в рамках європейського проекту «Graphene Flagship».

Основними тематичними напрямами конференції були: мікроскопія нанооб’єктів, нанокомпозити та наноматеріали, наноструктуровані поверхні, нанооптика та нанофотоніка, наноплазмоніка та підсилена коливальна спектроскопія, нанобіотехнології та нанохімтехнології.

Під час конференції відбулась презентація книги Springer «Nanocomposites, Nanophotonics, Nanobiotechnology and Applications», до якої увійшли кращі статті з минулорічної конференції НАНО-2013. В цьому році також планується вже третє видання, адже попередні два користуються значною популярністю.

Також матеріали конференції будуть опубліковані та виставлені у відкритому міжнародному журналі Nanoscale Research Letters в рамках спеціального випуску «Nanotechnology and Nanomaterials (NANO-2014)». Імпакт фактор журналу Nanoscale Research Letters - 2,48.

Більш детальну інформацію про конференцію та наукові доповіді, які були зроблені можна подивитись на сайті конференції: http://www.iop.kiev.ua/~nanotwinning/conference2/

Окрім низки лекцій та доповідей, учасники мали нагоду взяти участь у екскурсіях Львовом, відвідати Львівський національний академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької, Олеський замок у Львівській області.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

УКРАЇНА: 50 РОКІВ НА КОСМІЧНИХ ОРБІТАХ

07-03-2012 Светлана - avatar Светлана

16 березня 1962 року телеграфне агентство Радянського Союзу розповсюдило повідомлення під заголовком "На орбіті - новий супутник", в якому говорилося про черговий запуск в Радянському Союзі космічного апарату "Космос-1": "За...

Справжня Кремнієва долина з'явиться у ст…

10-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

КИЇВ. 8 травня.УНН. У березні столична влада спільно з інвесторами заявила про досить амбітний проект – будівництво інноваційного парку "Біонік Хіл".

Tesla и SolarCity разрабатывают новую бы…

11-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Компания Tesla известна как производитель люксовых электрических спортивных автомобилей.