В Одеському національному політехнічному університеті проходить Міжнародна українсько-японська конференція з питань науково-промислового співробітництва

24 жовтня 2013 року в Одеському національному політехнічному університеті за участю Першого заступника Міністра освіти і науки Євгена Суліми розпочала роботу Міжнародна українсько-японська конференція з питань науково-промислового співробітництва.

Метою конференції, за словами ректора ОНПУ Геннадія Оборського є «спроба дослідити можливості та правові межі іноземного інвестування в інноваційні проекти для національного виробництва, і водночас й продемонструвати собі й японським учасникам форуму науково-практичний потенціал вітчизняних вищих навчальних закладів. Так би мовити, звести на єдиному майданчику потенційних виконавців та замовників інтелектуально ємного продукту».

Японську делегацію на конференції представляли заступник Міністра освіти, культури, спорту, науки та технології Фудзікі Кандзі, Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Саката Тоічі, Президент Агентства з науки та технологій Японії (JST) Накамура Мічіхару, Виконавчий директор Агентства з науки та технологій Японії (JST) Обара Мічіо та інші.

Перший з двох запланованих робочих днів цього представницького форуму розпочався з виставки досягнень науки у вищих навчальних закладах. Майже 70 ВНЗ України представили вченим, бізнесовим колам, японським підприємцям та промисловцям вагомий науково-технічний доробок – результати досліджень, діючі моделі виробничих технологій, проекти вдосконалень діючих систем тощо.

«Пріоритетним завданням Міністерства є забезпечення умов для подальшого, динамічного розвитку освіти і науки в Україні. Але зрозуміло, що неможна жити в суспільстві, будучи вільним від нього. Тому українська освіта і наука не є чимось окремим, що розвивається на острові. На сьогодні міжнародні зв’язки нашої науки забезпечують подальший поступ України у світову спільноту», - зазначив на відкритті виставки Євген Суліма.

На його переконання, на сьогодні можна говорити про значні успіхи нашої освіти, про те, що постійно збільшується чисельність іноземних студентів у наших вищих навчальних закладах. «У той же час ми маємо стверджувати й той факт, що пропозиції нашої наукової спільноти мають сталий попит за межами України», - сказав Перший заступник Міністра.

Євген Суліма поспілкувався зі своїм японським колегою – заступником Міністра освіти, культури, спорту, науки та технології Фудзікі Кандзі. Під час розмови він повідомив: «Враховуючи наш значний потенціал, Японія вже давно співпрацює з українською наукою. Мені б хотілося, щоб і сьогоднішня виставка, і переговори, які ще попереду, були плідними для української наукової спільноти, для україно-японських відносин, а головне – для подальшого розвитку науки у світі».

Враховуючи питання, які стоять у центрі обговорення конференції, а саме: проблеми інтелектуальної власності, трансферу технологій, приватних та державних вітчизняних та зарубіжних інвестицій в університетську науку, перспективи та способи просування інновацій у виробництво тощо, - у конференції беруть участь провідні фахівці у правовій, промисловій, науково-технологічній галузях та сфері державного управління. На відкритті, зокрема, були присутні Голова Державної служби інтелектуальної власності України Микола Ковіня, заступник Голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Віктор Івченко, заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Дмитро Волошенков та інші.

У вітальному слові Міністр освіти, культури, спорту, науки та технології Японії Фудзікі Канджі, зокрема, сказав: «З величезним задоволенням наша делегація у складі більш ніж 20 науковців прибула в Одесу сьогодні. Ми високо цінуємо та поважаємо величезний науковий, індустріальний, технологічний, а головне науковий рівень України. Японія завжди пильно слідкувала за розвитком європейської науки, орієнтувалася на щільні зв’язки між японськими й європейськими вченими. Ми вважаємо, що співпраця в галузі науки, освіти, технології та виробництва виключно сприятлива для розвитку та вигідна обом учасникам процесу – і Україні, і Японії. Працюючи спільно заради майбутнього, я й члени моєї делегації сподіваємося на плідні й далекосяжні результати як для українських, так і для японських науки та виробництва. І сподіваюсь, що цей форум зміцнить та динамізує більш тісні відносини України й Японії у різноманітних сферах співробітництва. А також сподіваюсь на таку ж, не менш представницьку, зустріч у недалекому майбутньому в Японії для подальшого розвитку науки».

Основний час першого робочого дня конференції був присвячений ознайомленню з результатами наукових досягнень вищих навчальних закладів України, які були широко представлені на виставці. Зацікавлені сторони – як науковці, так і промисловці (Одеський регіональний центр з інвестицій та розвитку, Інноваційна палата України, ДП «ОМТП» СЕЗ «Порто-Франко», Одеська регіонально торгівельно-промислова палата, Об’єднана організація роботодавців Одеської області, Одеська обласна організація роботодавця та інші) – активно обговорювали питання майбутнього співробітництва, можливі варіанти трансферу технологій, венчурного інвестування в університетські наукові доробки.

За інформацією Одеського національного політехнічного університету.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Нові конкурси Горизонт 2020

24-10-2014 Anna - avatar Anna

Нові конкурси Горизонт 2020

 У жовтні 2014 року Європейська Комісія відкрила нові конкурси програми Горизонт 2020 за пріоритетами Індустріальне лідерство та Передова наука. Кінцева дата подання проектних заявок – весна 2015 року!

РВК готова инвестировать в новые фонды д…

20-06-2012 Светлана - avatar Светлана

«Для достижения долгосрочных целей, предусмотренных Стратегией развития ОАО «РВК», необходимо расширение финансовых возможностей венчурного рынка», — сказал Игорь Агамирзян, генеральный директор и председатель правления ОАО «РВК», на прошедшей сегодня пресс-конференции...

Міжнародна конференція з нетрадиційних д…

29-11-2013 Anna - avatar Anna

Міжнародна конференція з нетрадиційних джерел вуглеводнів в Україні

28 листопада 2013 року відбулась урочиста церемонія відкриття Міжнародної науково-практичної конференції «Нетрадиційні джерела вуглеводнів в Україні: пошуки, розвідка, перспективи», яка проходить на Геологічному факультеті Київського національного університету ім. Т. Шевченка....