На Миколаївщині пройшла міжнародна науково-практична конференція

 18 жовтня 2013 року в Миколаївській обласній державній адміністрації розпочалася міжнародна науково-практична конференція «Вчення про ноосферу В.І. Вернадського в науковому, освітянському та інноваційному розвитку сучасного суспільства», що проходила протягом двох днів.

Участь у роботі конференції взяли більше 100 науковців з вищих навчальних закладів та наукових організацій багатьох областей України, Російської Федерації, Республіки Білорусь, Республіки Молдова. Запрошений професорсько-викладацькій склад ВНЗ І-ІV рівня акредитації та керівники учбових закладів І-ІІІ ступенів, керівники науково-дослідних інститутів та установ міста та області.

Ідеї академіка Володимира Вернадського, видатного мислителя ХХ сторіччя, дослідника природи, геніального вченого, видатного громадського діяча, мислителя і засновника багатьох наукових шкіл, організатора і першого президента Української академії наук, відіграли значну роль у становленні сучасної наукової карти світу.

Тож, метою заходу визначено: репрезентувати в історичному ракурсі впровадження досягнень наукової спадщини В. І. Вернадського у сьогоденні; розробити пропозиції щодо пріоритетів еколого-економічного розвитку регіонів країни; відпрацювати механізми поліпшення стану навколишнього середовища і використання природних ресурсів; закликати представників різних організаційних напрямів до єднання навколо ідеї В. І. Вернадського щодо збереження довкілля, наділення усіх прошарків суспільства науковим світоглядом; об’єднати науково-освітянську інтелігенцію для науково-просвітницької діяльності серед населення, школярів, студентів, виробничників з доведення науково обґрунтованої та достовірної інформації про ідеї В. І. Вернадського, його геніальні твори.

Організаторами конференції стали: Національна Академія Наук України; Комісія з наукової спадщини академіка В. І. Вернадського; Інститут історії України НАН України; Миколаївська обласна державна адміністрація; Миколаївська обласна рада; Миколаївська міська рада; Міжнародна Академія Наук екології та безпеки життєдіяльності (місто Санкт-Петербург, Російська Федерація), співорганізатор.

У ході пленарного засідання прозвучали доповіді «Наукові розробки В. І. Вернадського та сучасність», «Академік В. І. Вернадський та Україна», «Ноосферное образование и контуры будущего цивилизации», «Наследие В. И. Вернадского в научно-образовательной парадигме» та багато інших.

Перед учасниками конференції виступив директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму Миколаївської облдержадміністрації Михайло Тульський. Він назвав окремі сфери діяльності сучасного народного господарства, у яких знайшли практичне застосування дослідження академіка В. І. Вернадського та навів конкретні приклади по Миколаївській області

Зокрема, М. Тульський відзначив, що Вернадський В.І. був одним з розробників плану ГОЕЛРО (план електрифікації), в рамках якого на території Миколаївської області у 1927 році було введено в експлуатацію одну з перших гідроелектростанцій – Олександрівську ГЕС потужністю 470 кВт.

Найбільшого практичного застосування дослідження академіка знайшли у енергетиці, адже Вернадський В. І. був основоположником науки радіогеологія та активно займався вивченням радіоактивних здатностей різних речовин. Дослідження академіка у цій галузі дали поштовх до розвитку атомної енергетики, зокрема в Миколаївській області було створено Южно-Український енергокомплекс, до складу якого входять: Южно-Українську АЕС, Ташлицька ГАЕС та Олександрівська ГЕС (побудована наприкінці 1990-х років), що забезпечує електроенергію увесь південний регіон України.

Ідеї та напрацювання академіка Вернадського В.І. також широко застосовуються у сільському господарстві, промисловості, екології та інших сферах діяльності.

За результатами дводенних засідань міжнародної науково-практичної конференції заплановано прийняти Резолюцію з пропозиціями проведення просвітницької діяльності серед населення для доведення малодоступної інформації про ідеї Володимира Вернадського та його праць; звернутися до органів виконавчої влади відносно сприяння забезпеченню навчальних закладів усіх освітніх рівнів акредитації підручниками та посібниками з інноваційної освіти та наукового світогляду; провадити заходи з метою підготовки фахівців, здатних сприймати, оцінювати та втілювати новітні досягнення науки і техніки; протягом шести місяців розробити Концепцію ноосферного розвитку України та інші.

За інформацією Миколаївської ОДА

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Прийнятий за основу проект Концепції Дер…

15-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

15 травня 2012 Сьогодні відбулося засідання науково-технічної ради Національної програми інформатизації, на якому обговорювався проект Концепції Державної програми впровадження електронного урядування на період до 2015 року.

Максим Стріха: Українська наука має вели…

27-01-2016 Олена - avatar Олена

Максим Стріха: Українська наука має великий потенціал

26 січня 2016 року в агенції УНІАН відбулася прес-конференція ізраїльського вченого, лауреата Нобелівської премії з хімії, професора Ізраїльського технологічного інституту Техніон Дана Шехтмана. У прес-конференції взяли участь заступник Міністра освіти...

MBC та "Майкрософт" підписали …

01-04-2015 Anna - avatar Anna

MBC та "Майкрософт" підписали Меморандум про співпрацю в галузі кібербезпеки

1 квітня Міністерство внутрішніх справ України та корпорація «Microsoft» підписали Меморандум про взаєморозуміння, який закріплює взаємну зацікавленість у співпраці в галузі захисту даних, інформаційної та кібербезпеки. Заступник Міністра внутрішніх справ...