Техаські вчені створили унікальний генератор випадкових чисел

generator vypadokВчені з Техаського університету (University of Texas) розробили новий спосіб генерації випадкових чисел, який допоможе істотно поліпшити технології шифрування даних і підвищити передбачувану силу наукових моделей.

Авторами методу стали професор комп’ютерних наук Давид Цукерман (David Zuckerman) та аспірант Ешон Чаттопадхай (Eshan Chattopadhyay). Новий алгоритм дозволяє генерувати істинно випадкові числа з двох послідовностей випадкових чисел нижчого порядку – наприклад, з даних температури повітря і біржових цін за певний термін. Використовуючи дві послідовності особливим чином, можна отримувати числа, які практично неможливо передбачити – з математичної точки зору вони є істинно випадковими.

Ознайомившись з роботою, деякі вчені вже назвали її проривною. Так, на думку ізраїльського фахівця з криптографії Яела Калайі (Yael Kalai), що працює в дослідницькому центрі Microsoft, досягнення техаських вчених можна назвати справжнім шедевром.

“Коли я вперше почув про це, я не міг заснути. В це важко було повірити – я відразу поліз в електронний архів, щоб глянути на роботу і перевірити її”, – розповів Калай.

За словами провідного автора роботи Цукермана, сьогодні існують і інші математичні методи отримання істинно випадкових чисел, однак всі вони надзвичайно затратні з точки зору комп’ютерних обчислень.

Новий алгоритм, як повідомляє innogest.ru, дозволяє задіяти набагато менше обчислювальних потужностей і може бути використаний для вирішення багатьох практичних завдань: шифрування даних для банків або військових, побудови наукових моделей, які потребують випадкових чисел (наприклад, кліматичної моделі Землі), статистичного аналізу, проведення лотерей та інших азартних ігор і так далі.

“Це завдання, до якого я повертався знову і знову протягом 20 років, – поділився відчуттями Цукерман. – Я дуже радий, що нарешті-то її вирішив”.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Міжнародний проект з удосконалення метод…

26-09-2013 Anna - avatar Anna

Міжнародний проект з удосконалення методів експлуатаційного неруйнівного контролю елементів енергоблоків реалізовано на Рівненській АЕС. Про це кореспондентові Укрінформу повідомив начальник управління інформації та зв’язків із громадськістю РАЕС Петро Кратік. «Проект втілювався за...

В ИТ-парке выбрали лучшие инновационные …

18-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

В конце апреля в ИТ-парке состоялся финал конкурса инновационных бизнес-планов «БИТ-Татарстан», проводимого при поддержке фонда «РВК» и стратегического партнера конкурса Технополиса «Химград».

Трансрегіональне співробітництво та схід…

22-04-2013 test - avatar test

Івано-Франківським відділенням центру науково-технічної інформації було організовано поїздку науковців Прикарпатського національного університету та Івано-Франківського Національного медичного університету на 7TH INTERNATIONAL FORUM”Science &Technology Days Poland-Est”