Знайдено спосіб зберігання цифрових даних мільярди років

optoeletronika

Дослідники з Центру дослідження оптоелектроніки при Саутгемптонському університеті у Великій Британії розробили метод запису і зчитування інформації «в 5D-структурі» за допомогою фемтосекундного лазера. Про це повідомляє Phys.

Розроблена технологія дозволяє зберігати на одному оптичному диску стандартних розмірів 360 ТБ цифрової інформації в порівнянні з 50 ГБ в сучасних Blu-ray-дисках. Такий носій буде зберігати інформацію без втрат при температурі до 190°C протягом 13,8 млрд. років, а при кімнатній температурі – «вічно». Максимальна температура, яка не призведе до руйнування даних при цьому становить 1000°C.

Інформація записується в кварцове скло за допомогою надшвидкої лазерної установки, яка створює промінь високої інтенсивності на дуже короткі проміжки часу. Дані записуються лазером в три рівні, в результаті чого утворюється триповерхова структура нанокрапок. Відстань між шарами становить 5 мкм.

Нова пам'ять може стати корисною для великих архівів, таких як національні архіви музеїв, бібліотек та інших організацій, діяльність яких включає архівування великих обсягів інформації, підкреслюють учасники проекту.

Тепер такі важливі документи людської історії, як Загальна декларація прав людини, «Оптика, або Трактат про відображеннях, заломлення, згинання та кольори світла» Ісаака Ньютона (Isaac Newton), Велика хартія вольностей і Біблія короля Якова, можуть бути збережені на багато поколінь вперед і фактично стати безсмертними, відзначають автори роботи.

«Нова технологія дозволить зберегти докази існування нашої цивілізації: все, що ми вивчили, ніколи не буде забуте», – прокоментував Пітер Казанський (Peter Kazansky), співробітник Центру дослідження оптоелектроніки.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Oголошено конкурс проектів за програмою …

22-02-2015 Anna - avatar Anna

Oголошено конкурс проектів за програмою «Розробка інтелектуальних суперкомп’ютерних систем сімейства СКІТ, забезпечення їх ефективного функціонування та створення інформаційних технологій, сучасного математичного, програмно-технічного забезпечення..."

     На виконання постанови Президії НАН України від 28.01.15 № 16 „Про затвердження розподілу бюджетного фінансування НАН України на 2015 рік” та з метою подальшої реалізації програми наукових досліджень...

ХІ Всеукраїнська конференція молодих уче…

18-05-2016 Олена - avatar Олена

ХІ Всеукраїнська конференція молодих учених та спеціалістів «Історія освіти, науки і техніки в Україні»

16 травня 2016 року у Національній науковій сільськогосподарській бібліотеці Національної академії аграрних наук України відбулася ХІ Всеукраїнська конференція молодих учених та спеціалістів «Історія освіти, науки і техніки в Україні», присвячена...

Японські вчені створили надміцне скло, щ…

04-11-2015 Олена - avatar Олена

Японські вчені створили надміцне скло, що не б'ється

Фахівці з Інституту промислових наук Токійського університету знайшли спосіб підвищити міцність скла до рівня сталі. Дослідники з Інституту промислових наук Токійського університету створили скло, що за міцністю не поступається сталі. Про...