Почав роботу експеримент Holometer, дані якого дозволять з'ясувати, чи є навколишня реальність голограмою

      Свого часу ми вже знайомили наших читачів з шаленою теорією, згідно з якою все, що ми бачимо навколо себе і взагалі весь тривимірний простір Всесвіту є лише ілюзією, свого роду тривимірною голограмою. Основою цієї теорії, яка за останні роки отримує все більше і більше непрямих підтверджень, є припущення про те, що вся інформація про все у Всесвіті закодована в крихітних двомірних «пакетах», а третій вимір є лише ілюзією, голограмою, виробленої інтерференцією простору і часу . У разі, якщо ця теорія виявиться вірною, то це буквально переверне з ніг на голову все те, що ми знаємо про навколишній світ, і для досліджень в цьому напрямку вчені-фізики з лабораторії імені Фермі американського Міністерства енергетики вже почали проведення унікального експерименту під назвою Holometer.
    "Ми збираємося з'ясувати, чи є просторово-часовий континуум такою ж квантовою системою, як і матерія, яка має свій рівень "дискретизації", так звана Планківська довжина" - розповідає Крейг Хоген (Craig Hogan), директор Центру астрофізики частинок (центру астрофізики частинок ) лабораторії Фермі і розробник теорії квантових голографічних шумів, - "Якщо в ході експерименту нам вдасться виявити що-небудь, то це повністю переверне всі теорії про простір і час, які існували і вважалися істиною протягом багатьох років».
     Квантова теорія припускає, що в будь-який момент часу не можна отримати точну інформацію про місцезнаходження і швидкість будь-якої субатомної частинки, навіть якщо вона перебуває у найнижчому енергетичному стані.
    Перебуваючи при температурі, близькій до абсолютного нуля, матерія все одно продовжує коливатися і ці коливання називаються квантовими хвилями.
    Якщо просторово-часовий континуум є такою ж квантовою системою, як і матерія, в ньому теж можна буде спостерігати коливання квантових хвиль.
    Саме ці квантові коливання роблять неможливим отримання точної інформації про становище частинок, розбиваючи ці положення на дискрети, що дорівнюють Планківській довжині. І для вимірювання цих дискрет створено спеціальний пристрій, названий Голометром (Holometer), який являє собою голографічний інтерферометр, один із найчутливіших інструментів, коли-небудь створених людьми, призначений для реєстрації та вимірювання параметрів квантових коливань простору.  В даний час Голометр вже працює на повну потужність.
    Він складається з пари інтерферометрів, розташованих на невеликій відстані один від одного. Кожен з цих приладів посилає промінь лазера, потужністю в 1 кВт, на пристрій-роздільник, який розщеплює кожен промінь на два промені, що розходяться в перпендикулярних напрямках. Промені проходять відстань в 40 метрів і відбиваються назад. Знову досягнувши пристрою-роздільника ці промені складаються в один промінь, створюючи коливання його яскравості в разі наявності будь-яких сторонніх коливань.
     Досліджуючи коливання яскравості променів, вчені визначають, чи мали місце бути механічні коливання пристрою-роздільника, які є «відгомонами» квантових коливань самого простору.
Очікується, що на всіх частотах роботи установки Голометру буде зареєстрований якийсь голографічний шум.
     І найголовнішим завданням, з яким зіткнуться вчені, буде відділення домінуючого фонового шуму, джерелом якого є радіохвилі, які випромінюють будь-які електронні прилади, від сигналів квантових коливань.
     Це буде зроблено за рахунок проведення багатьох мільйонів циклів вимірів і дуже складної математичної обробки всіх зібраних даних.
     «У будь-якому випадку, нам не вдасться позбутися від сторонніх шумів повністю, це принципово нерозв'язна задача. Ми постараємося придушити ці шуми настільки, наскільки це буде можливо, і спробуємо знайти в цих шумах які-небудь фундаментальні закономірності, що мають відношення до просторово-часового континууму »- розповідає Аарон Чоу (Аарон Чжоу), вчений-фізик з лабораторії Фермі і один з керівників проекту Голометр, - «Це дуже важливий, можна сказати, історичний момент в області фізики. Адже позитивний результат наших експериментів може зробити революцію і відкрити нам абсолютно нові горизонти у вивченні будови всього, що нас оточує».

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Як впровадити ІТ-кластери в Україні?

26-10-2015 Олена - avatar Олена

Як впровадити ІТ-кластери в Україні?

В рамках візиту до Берліну Айварас Абромавичус зустрівся з інноваційним німецьким бізнесом. Міністр та його перший заступник Юлія Ковалів відвідали презентацію кластерів Берліну та Бранденбургу і побували в одному з них...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

04-09-2013 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 30.08.-04.09.2013 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

Україна та Іран розвивають культурні від…

07-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

 4-6 травня Міністр культури України  Михайло Кулиняк  на чолі офіційної делегації перебував в Ісламській республіці Іран.