Україна ввійшла до п’ятірки світових лідерів з експорту програмних продуктів

Згідно з результатами дослідження, технічні можливості доступу до Інтернет створені в Україні на високому рівні – близько 90% підприємств забезпечені високошвидкісним Інтернетом. Наразі 62% українських підприємств мають власний сайт, 49% розміщують інформацію про себе в Інтернет-довідниках, 22% використовують сторінки в соціальних мережах і 12% підприємств користуються онлайн торгівлею через Інтернет-магазини.

Експерти зазначають, що в 2013 році в Україні з’явилося 1500 нових Інтернет-магазинів – це у півтора рази більше, ніж за весь минулий рік. А сумарний оборот електронної комерції становив 47,5 млрд. грн. і зріс цього року на 7%.

Така тенденція зростання галузі збережеться і надалі, вважають аналітики, адже Урядом надано пільги для IT-підприємств. Нові правила передбачають звільнення від ПДВ на послуги, які надаються у сфері інформатизації, сплату податку на прибуток ІТ-підприємств на рівні 5%, сплату податку з доходів також на рівні 5%.

Вітчизняна IT- індустрія може стати локомотивом економіки країни, хоча внесок галузі у ВВП України наразі незначний – близько 0,8%, зазначають фахівці. В IT-сфері працює близько 2 тис. компаній, чий загальний валовий дохід становить близько 12 млрд. грн. А кількість висококваліфікованих фахівців, зайнятих у галузі, коливається від 150 до 200 тис. чоловік.

Як констатують експерти, характерним показником комп’ютерної індустрії України є те, що навіть на піку економічної кризи, в 2009 році, український IT-кластер показував темпи зростання на рівні 32%, і цей тренд зростання збережеться в найближче десятиліття. При середньому зростанні індустрії на 15% на рік до 2020 року в галузі має працювати додатково 120 тис. фахівців. З метою забезпечення української економіки висококласними програмістами Уряд розробив програму, в рамках якої планується збільшити підготовку комп’ютерних фахівців у 4 рази.

Водночас Україна в глобальній цифровій індустрії входить до п’ятірки світових лідерів з експорту програмних продуктів, а близько 25 тисяч українських «айтішників» працюють на закордонні компанії. Крім того, швидкість росту експорту показує нечуваний попит на послуги українських програмістів за кордоном.

Результати дослідження «Вплив Інтернету на економіку України» показали, що в країні остаточно сформувалося бачення і розуміння бізнесу, влади і суспільства, що в сучасному глобальному світі нові цифрові Інтернет-економіки перемагають аналогові.

Прикладом цього розуміння є будівництво BIONIC Hill у Києві. BIONIC Hill – це перший інноваційний парк в Україні, створюваний за концепцією «Живи – Працюй – Вчися – Відпочивай». Проект передбачає формування умов для розвитку високотехнологічного та наукоємного бізнесу в Україні у сферах комп’ютерно-інформаційних технологій. Очікуваний обсяг інвестицій в проект становить близько 800 млн. дол. США. Планується, що цей проект стане конструктивним майданчиком для провідних світових IT-корпорацій і українського бізнесу.

Слід зазначити, що український Інтернет – один із найдинамічніших і швидкозростаючих сегментів мережі в світі. За кількістю Інтернет-користувачів Україна посідає 33-є місце. Число українських користувачів у Європейському сегменті становить 3%, і за цим показником у 2012 році наша країна увійшла до десятки «Інтернет-країн» Європи. За останній рік в Україні доступ до високошвидкісного Інтернету збільшився на 322%.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Перший інвестиційний форум Startup Bazaa…

05-03-2012 Светлана - avatar Светлана

Автори свіжих стартап-проектів представлять готові до інвестування ідеї представникам російських та іноземних венчурних компаній на форумі Startup Bazaar, який відбудеться у Технопарку Новосибірського Академмістечка 13 і 14 квітня. Реєстрація відкрита...

Інформаційний день Європейської дослідни…

08-10-2015 Олена - avatar Олена

Інформаційний день Європейської дослідницької ради (АНОНС)

27 жовтня 2015 року о 14:00 год. у приміщенні Великого конференц-залу Національної академії наук України (за адресою: м. Київ, вул. Володимирська, 55) відбудеться Інформаційний день Європейської дослідницької ради.

ФИНАМ и Жигулевская долина заключили сог…

07-06-2012 Светлана - avatar Светлана

Инвестиционная компания "ФИНАМ" и ЗАО "Инновационный центр "Жигулевская долина" будут совместно развивать технопарк в Самарской области. Согласно подписанному соглашению, стороны планируют осуществлять всестороннюю поддержку резидентов технопарка, включая обучение их сотрудников...