Європейська Організація з Ядерних Досліджень (ЦЕРН) урочисто відзначила своє 60-річчя

29 вересня 2014 року у Женеві відбулося урочисте святкування з нагоди 60-річчя ЦЕРНУ, на якому були присутні офіційні делегації з 35 країн світу.

Від України на ювілейному зібранні у складі української офіційної делегації прийняв участь директор Державного фонду фундаментальних досліджень Б.В. Гриньов.

На сьогодні Європейська організація з ядерних досліджень (ЦЕРН) – найбільша світова лабораторія фізики елементарних частинок є яскравим прикладом міжнародного співробітництва та об’єднує вчених майже 100 національностей.

Ідея заснування ЦЕРНу належить французькому фізику Луї де Бройлю. У 1949 році на Європейській конференції з культури (Лозанна, Швейцарія) він запропонував створити міжнародну організацію для здійснення наукових досліджень: «Наша увага зосереджується на створенні нової міжнародної організації для проведення науково-дослідницьких робіт, що виходять за межі національних програм. Ця організація могла б узяти на себе виконання таких завдань, обсяг і суть яких не під силу жодному національному інститутові… Окрім того, заснування наукового центру буде символом об'єднання інтелектуальних сил Європи».

Ідею де Бройля підтримали європейські уряди – зруйнована війною Європа не мала іншої можливості зберегти фундаментальну науку, розпочати дуже дорогі ядерні дослідження й особливо дослідження в області фізики елементарних частинок високих енергій. У 1952 році Європейську організацію з ядерних досліджень де-факто було створено.

Офіційним днем народження ЦЕРН вважається 29 вересня 1954 року року, коли 12 країн-учасниць ратифікували угоду про її заснування.

«Протягом 6-ти десятиліть ЦЕРН є місцем, де люди можуть працювати разом незалежно від їх культури і національності. Ми формуємо міст між культурами, спілкуючись єдиною універсальною мовою і цією мовою є наука», сказав генеральний директор Церну Рольф Хойер. Дійсно, наука є невід’ємною частиною культури. Маестро Ашкеназі, який є диригентом Молодіжного Оркестру Євросоюзу дуже красномовно висловився, кажучи, що в той час, як музика відображає реальність нашого духовного життя і намагається донести до нас суть нашого існування, місія науки по суті - та ж сама; вона також намагається пояснити нам Світ.

Протягом багатьох років, залучаючи нові країни до співпраці, ЦЕРН успішно перетворилась на справжню глобальну організацію. Сьогодні ЦЕРН налічує 21 державу–учасницю і більше ніж 10.000 дослідників з усього світу. Кількість країн, які бажають співпрацювати, збільшується із року в рік.

Президент Ради ЦЕРНУ Агнешка Залевська зазначила: «З часом ЦЕРН стала світовою провідною лабораторією фізики елементарних частинок, яка завжди орієнтується на майбутнє, на досягнення, на результат».

Найголовнішою справою ЦЕРНУ є фундаментальна фізика, метою якої є, перш за все, вивчення Природи Всесвіту. З 1954 року, картина фундаментальної фізики різко змінюється. На той час знання про природу найменших частинок було зведено до знання про ядро атома. У 60-х роках фізика частинок була вдосконалена знаннями про дію сил та матерію найменших частинок. Була розроблена так звана теорія звуку, яка базувалась на цих знаннях та була певним шляхом до кращого розуміння Природи Всесвіту та його зародження.

Фізики, що працювали у ЦЕРНі, протягом багатьох років інтенсивних досліджень сприяли цьому прогресу та досліджували нові види енергій Всесвіту. Серед багатьох досягнень деякі відкриття значно покращили розуміння фундаментальних законів природи і дали поштовх до відкриття нових технологій. Яскравим доказом проведеної роботи вчених є відкриття носіїв частинок слабких сил, яке було відзначено Нобелівською Премією Карло Руббіа і Симона ван дер Меера у 1984 році, винахід Всесвітньої web-мережі Тімом Бернерсом–Лі у 1989 році, винахід та створення Джоржем Шарпаком, який був нагороджений Нобелівською премією у 1992 році, детекторів частинок, і відкриття Хіггса бозона у 2012 році, яке доводить існування механізму Броута-Енглерта–Хіггса, за яке Пітер Хіггс і Франсуа Енглерт отримали Нобелівську Премію у 2013 році.

         Сьогодні ЦЕРН оперує світовим провідним прискорювачем частинок - Великим Адронним Колайдером. Із перезапуском ВАКу у наступному році на новій енергії, ЦЕРН продовжуватиме шукати відповіді на деякі з найбільш фундаментальних питань про Всесвіт.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Олексій Павленко: Розвиток агросектору в…

08-04-2016 Олена - avatar Олена

Олексій Павленко: Розвиток агросектору вимагає застосування інноваційних технологій у виробництві сільгосппродукції

Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко виступив на засіданні міністрів сільського господарства країн-членів Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), яка проходить у Парижі (Франція), з темою «Нова парадигма...

Інформаційний день у рамках Програми ЄС …

10-11-2015 Олена - avatar Олена

Інформаційний день у рамках Програми ЄС «ГОРИЗОНТ 2020» за напрямом ІКТ

Інформаційний день у рамках Програми ЄС «ГОРИЗОНТ 2020» за напрямом «Інформаційні та комунікаційні технології» (ІКТ) пройшов 9 листопада в НТУУ «КПІ». Його організатором виступив Національний Контактний Пункт (НКП) Програми ЄС...

Нанопамять работает в 100 раз быстрее со…

25-09-2012 Светлана - avatar Светлана

Группа исследователей из Тайваня совместно с учеными из университета Калифорнии разработала технологию создания памяти на базе наноточек, которые располагаются на слое изолятора и покрыты металлическим слоем, играющем роль затвора. Скорость...