400-річчя Києво-Могилянської академії відзначили у США

Міністр освіти і науки України Сергій Квіт, перебуваючи 11-18 вересня у США, взяв участь у відзначенні 400-річчя з дня заснування Києво-Могилянської академії – одного із найстаріших вищих навчальних закладів України. Подія відбулася у Чикаго та Вашингтоні і була організована Києво-Могилянською Фундацією Америки, яку очолює Марта Фаріон.

Також з України на святкування прибули почесний президент НаУКМА В’ячеслав Брюховецький, виконуючий обов’язки президента Могилянки Володимир Моренець, декан правничого факультету Андрій Мелешевич, директор Наукової бібліотеки Тетяна Ярошенко, співзасновник Українського кризового медіа центру, випускниця НаУКМА Наталя Попович.

У рамках відзначення могилянського ювілею Сергій Квіт виступив на урочистому засіданні в престижному Університетському клубі Чикаго (University Club of Chicago). Серед трьох сотень гостей були присутні американські політики, меценати, науковці та представники української діаспори. Сенатори Марк Керк і Ричард Дурбін привітали Могилянку та цілу Україну.

У Вашингтоні відзначення 400-річчя НаУКМА за подібною програмою відбулося у приміщенні Cannon House Office Building Конгресу США. Тут свої промови, зокрема, виголосили конгресмени Майк Квіглі, Джим Герлах, Мерсі Каптур та Сандер Левін. З української делегації, окрім могилянців, також виступили Юлія Марушевська, авторка фільму «I am Ukrainian», що через Youtube прозвучав під час Євромайдану на весь світ, та Євген Хмара, який у час буремних подій Революції Гідності грав на Майдані на піаніно. Захід прийшли підтримати багато випускників НаУКМА.

Міністр освіти і науки Сергій Квіт виступив в The Chicago Council of Global Affairs з приводу ситуації в Україні. На таких зібраннях присутні надзвичайно впливові в США і на глобальній арені люди, імена яких, за правилами, не можна розголошувати. На засіданні не дозволено використовувати соціальні медіа та, відповідно, заборонено вести фотозйомку. Ця закрита приватна розмова свідчить про великий інтерес до України та намагання одержати інформацію з перших рук.

Під час поїздки до США Сергій Квіт виступив перед українською громадою у штаті Нью-Джерсі та зустрівся з почесним доктором НаУКМА Тарасом Гунчаком. Учений-історик, професор Тарас Гунчак передав для архіву Києво-Могилянської академії протоколи допитів Степана Бандери німецькою окупаційною владою у 1941 і 1944 роках.

У Вашингтоні відбулася зустріч Міністра Сергія Квіта з представниками Світового Банку, під час якої було досягнуто домовленості щодо підтримки великого загальнонаціонального проекту для освіти і малого бізнесу, спрямованого на підвищення конкурентоздатності галузей.

Подібні освітні проекти будуть також підтримані Державним департаментом США та Агентством США з міжнародного розвитку – USAID. Зі свого боку Фундація цивільних досліджень і розвитку – CRDF Global - презентувала Міністрові нову програму розвитку наукових досліджень в Україні.

За словами Сергія Квіта, українська делегація на зустрічах з американською аудиторією вела мову не лише про Києво-Могилянську академію та її славетний ювілей. «Разом з Могилянським брендом ми просували бренд України: молодь, освіта, нові ідеї та перспективи, відповідальність за майбутнє України».

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

10-02-2015 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 06.02.-10.02.2015 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

На Хмельниччині у співпраці із словацьки…

23-10-2012 Олена - avatar Олена

23.10.2012 | 16:10 Хмельницька ОДА На Хмельниччині Підписано Меморандум про співпрацю зі словаками з налагодження виробництва альтернативних видів палива з відходів біомаси на території Хмельницької області. Церемонія підписання Меморандуму відбулася в обласній...

Сергій Квіт: Міносвіти тісно співпрацює …

17-09-2015 Олена - avatar Олена

Сергій Квіт: Міносвіти тісно співпрацює з представниками IT- галузі

Про це повідомив Міністр освіти і науки України Сергій Квіт під час Українського Software Development Форуму 3.0, який відбувається 17 вересня 2015 року у Торгово-Промисловій Палаті України. Під час виступу Міністр...