Австрійська академія наук повідомила результати щорічних виборів до Академії

 

Австрійська академія наук є провідною науковою організацією країни, яка підтримує та організує наукові дослідження поза межами університетів. Заснована у 1847 році наказом імператора Фердінанда за прикладом Академії наук Франції та Лондонського королівського товариства, вона вже у XIX сторіччі набула статусу головної наукової установи Австрії. Чинний статут Академії діє з 1950 р. За цим статутом Академія здійснює фундаментальні наукові дослідження, є юридичною особою, знаходиться під захистом держави і незалежна у межах свого статуту.

Членами Австрійської академії наук були видатні вчені, відкриття яких мали значний вплив на розвиток людства. Сред них К. Доплер, Л. Больцман, А. Вельбах, Нобелівські лауреати Ю. Вагнер-Яурегг, Е. Шредингер та інші.

Академія складається з двох відділень (класів): математичних та природничих наук, а також гуманітарних та соціальних наук. Особливістю правового статусу Австрійської академії наук є те, що згідно зі статутом вона може утворювати у своєму складі науково-дослідні інститути. Керівництво роботою інститутів здійснює академічний кураторіум.

При Академії діє міжнародна рада з досліджень, яка складається з видатних учених з Європи та Америки і надає консультативну підтримку з визначення стратегічних питань майбутнього Академії, її наукового розвитку та якості досліджень.

Австрійська академія наук підтримує широкі міжнародні зв’язки,в тому числі, завдяки розміщенню на території Австрії потужних міжнародних наукових установ, таких як CERN, IIASA, MAGATE. Вона є членом Всеєвропейської федерації академій наук (ALLEA), Міжнародної ради з науки (ICSU), Європейської ради академій наук, бере участь у виконанні багатьох європейських програм.

Дійсними членами та членами-кореспондентами Австрійської академії наук можуть обиратися вчені як з Австрії, так і з-за кордону. Вибори відбуваються щорічно за ініціативи членів Академії.

 Матеріали опублікували: Прес-служба Президії НАН України  

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

VІІI Міжнародний салон «Новий час» зібра…

04-10-2012 Олена - avatar Олена

04 жовтня 2012 29 вересня 2012 року в м. Севастополь (АР Крим) завершив роботу VІІI Міжнародний салон винаходів і нових технологій «Новий час». В організації заходу взяли участь Міністерство освіти і...

Тюменские власти выделили более 10 млн р…

18-04-2012 Олена - avatar Олена

 Губернатор Тюменской области Владимир Якушев подписал распоряжения о выделении более десяти миллионов рублей на поддержку научно-исследовательской деятельности, сообщает пресс-служба департамента образования и науки региона.

В Москве состоялось вручение грантов ком…

22-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

16 мая в Москве состоялось торжественное награждение лауреатов конкурса компании ОПТЭК на соискание грантов поддержки молодых ученых ведущих высших учебных заведений и научных исследовательских центров.