Урочисте засідання з нагоди 120-річчя від дня народження відомого вченого-хіміка О.І.Бродського

Brodskij19 червня 2015 р. в Інституті фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського НАН України відбулося урочисте засідання Вченої Ради інституту, присвячене 120-річчю від дня народження Олександра Ілліча Бродського – всесвітньо відомого вченого в галузі фізичної хімії, доктора хімічних наук, професора, члена-кореспондента АН СРСР, академіка АН УРСР, Героя Соціалістичної Праці, лауреата Державної премії СРСР, Заслуженого діяча науки УРСР.

У роботі засідання взяли участь академік-секретар Відділення хімії НАН України академік НАН України М.Т. Картель, члени Відділення, співробітники, аспіранти та ветерани інституту.

З доповіддю про життя та діяльність О.І. Бродського виступив академік НАН України В.Д.Походенко. Будучи учнем та співробітником Олександра Ілліча протягом останніх десяти років його життя, В.Д. Походенко на підставі архівних документів, спогадів сучасників, а також особистих зустрічей і бесід описав історію становлення О.І.Бродського як науковця, висвітлив його найбільші наукові здобутки, відтворив постать чудової й багатогранної людини – видатного вченого, педагога, талановитого організатора науки.

О.І. Бродський є одним з найвидатніших вчених-хіміків ХХ сторіччя. Його наукові праці зробили визначний внесок в світову хімічну науку, становлення та розвиток в Україні досліджень в галузі електрохімії та теорії розчинів електролітів, хімії ізотопів, теорії хімічної будови та реакційної здатності молекул, кінетики та механізмів хімічних реакцій за участю органічних та неорганічних сполук. Завдяки роботам академіка О.І. Бродського в Інституті фізичної хімії ім.Л.В.Писаржевського було одержано перші в Європі та другі у світі зразки «важкої води», що відіграло важливу роль у здійсненні атомного проекту й відкрило широкі можливості для проведення фундаментальних досліджень в галузі ізотопів, використання їх в науці, техніці та господарстві.

Багато сил і енергії О.І.Бродський віддавав науково-організаційній, педагогічній та громадській діяльності. Він був одним із засновників та багаторічним (1939-1969) директором Інституту фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського. Під його керівництвом інститут посів провідне місце в Україні та СРСР у низці галузей хімічної науки, роботи фахівців інституту отримали визнання не лише в СРСР, а й за кордоном. Національною академією наук України започаткована премія імені О.І. Бродського, яка присуджується за видатні наукові роботи в галузі теорії хімічної будови, кінетики і реакційної здатності.

Під час засідання було продемонстровано документальні кінофільми про життєвий та творчий шлях О.І. Бродського, про історію створення і діяльність Інституту фізичної хімії ім.Л.В.Писаржевського НАН України.

Також співробітники інституту та гості завітали до Меморіального музею інституту, в якому представлено широку експозицію фотографій, документів та матеріалів про академіка О.І. Бродського. Після цього члени Вченої ради, співробітники, аспіранти та ветерани інституту відвідали могилу О.І. Бродського та поклали квіти.

За інформацією Інституту фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського НАН України

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

July 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

17-10-2014 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 14.10.-17.10.2014 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

Самолет Solar Impulse завершает межконти…

07-06-2012 Светлана - avatar Светлана

Самолет Solar Impulse, работающий на солнечных батареях, во вторник утром начал заключительный этап межконтинентального перелета из Европы в Африку, вылетев из Мадрида в столицу Марокко Рабат, сообщается на сайте разработчиков...

Как получить гетерофуллерены

19-12-2012 Светлана - avatar Светлана

Учёные из солнечной Флориды разработали простой метод синтеза гетерофуллеренов, который заключается в обработке растущих фуллеренов парами бора. При обмене атомов углерода происходит образование производного, известного как борафуллерен. Исследователи полагают, что...