Підписано угоду про участь України у програмі наукових досліджень Євратом

Euratom logo27 червня у Брюсселі було підписано угоду між Урядом України та Європейським співтовариством з атомної енергії про наукову і технологічну співпрацю та асоційовану участь України у Програмі наукових досліджень та навчання Євратом (2014-2018). Від України угоду підписав Міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Підписання стало можливим завдяки попередній підготовчій роботі та домовленості між Міністром освіти і науки України Лілією Гриневич та Європейським комісаром з питань досліджень, інновацій та науки Карлушем Моедашем щодо підписання угоди саме у червні (лінк http://mon.gov.ua/usi-novivni/novini/2016/06/17/evrokomisar-karlush-moedash-ta-ministr-liliya-grinevich/).

«Для нас було дуже важливо, щоб угода була підписана у червні, оскільки вже восени закінчується термін подачі заявок на участь у проектах на 2017 рік. Саме тому ми з єврокомісаром Карлушем Моедашем домовилися, що підписання відбудеться в рамках міні-саміту Україна-ЄС. Переконана, що цей черговий важливий крок до зближення та інтеграції української та європейської науки матиме добрі результати», – прокоментувала підписання угоди Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Представники Європейського Союзу також висловили сподівання, що наукова і технологічна співпраця України з Європейським співтовариством з атомної енергії буде плідною.

«Україні з її великим науково-дослідним та інноваційним потенціалом пропонується перспективне партнерство з Європою. Відтепер Україна матиме доступ до повного спектру діяльності програми Євратом і я сподіваюся, що вона максимально використає ці можливості і проводитиме дослідження для благополучного майбутнього», – заявив після підписання угоди Європейський комісар з питань досліджень, інновацій та науки Карлуш Моедаш.

Незважаючи на те, що угоду має ще ратифікувати український парламент, українські науково-дослідні інституції уже отримали можливість брати участь у програмі Євратом і брати участь у проектах фінансованих в рамках бюджету 2016 та 2017 років.

Довідково:

Набуття Україною статусу асоційованого члена «Євратом» відкриває шляхи для участі українських наукових установ у перспективних проектах сфери ядерної енергетики, що сприятиме імплементації державою стандартів ядерної безпеки Європейського Союзу. Запити стосовно доцільності та перспективності участі у дослідницьких та тренувальних програмах «Євратому» отримали позитивні відповіді ряду українських наукових, освітніх та виробничих структур, серед яких провідні вищі навчальні заклади, профільні інститути НАН України, ДП «НАЕК «Енергоатом». Ці установи раніше були допущені до участі в 12 проектах дослідницьких програм «Євратому» у винятковому порядку та отримали загалом близько 1,1 мільйона євро. Ці організації висловили свою однозначну підтримку виведенню даного співробітництва на системний рівень через асоційоване членство України.

 За інформацією МОН України

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Відкрито конкурс для проектних пропозиці…

01-12-2015 Олена - avatar Олена

Відкрито конкурс для проектних пропозицій у рамках проекту IncoNet EaP

1 грудня 2015 року відкрито конкурс «Гранти та навчання для твінінг-груп для країн східного партнерства та ЄС» у рамках проекту IncoNet EaP. Головна мета конкурсу – ідентифікувати довгострокову співпрацю між ЄС...

«Олимпиаду» Технопарков-2016 примет «Ско…

22-10-2014 Anna - avatar Anna

В столице Катара определилась столица Всемирной конференции Международной ассоциации научных парков и зон инновационного развития в 2016 году. По итогам голосования право проведения престижного международного мероприятия досталось совместной заявке Технопарка...

Якутия налаживает контакт с венчурными ф…

21-05-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

17 мая 2012 года Первый заместитель председателя правительства Республики Саха (Якутия) Алексей Стручков провел рабочее совещание по вопросам венчурного инвестирования в республике с участием представителей фондов Bright Capital Михаила Чучкевича...