Засідання Ради Північно-Східного наукового центру НАН України та МОН України напередодні Дня науки в Україні

17 травня 2016 року відбулося спільне засідання Ради Північно-Східного наукового центру (ПСНЦ) НАН України та МОН України, Ради ректорів Харківського вузівського центру й Ради Харківського університетського консорціуму – з питання «Роль освіти і науки у завданнях прискорення соціально-економічного розвитку регіону».

Вступну промову виголосила перший заступник голови Харківської обласної державної адміністрації (ОДА), член Ради ПСНЦ НАН України та МОН України Ю.О. Світлична, акцентувавши на необхідності становлення науки як самостійного гравця у вітчизняній економіці. На її думку, у цій стратегії розвитку Харківщина за своїм потужним науково-технічним та освітнім потенціалом має бути лідером та вийти на глобальний ринок конкурентоспроможної наукомісткої продукції. Досягнення цієї мети передбачає наполегливу роботу за двома стратегічними напрямами, один із яких полягає у принциповому розширенні вікна можливостей для розвитку міжнародної співпраці, а другий – у внутрішній інституалізації науково-освітнього простору, важливою складовою якого має стати реалізація Угоди між Харківською ОДА, ПСНЦ НАН України та МОН України, Радою ректорів Харківського вузівського центру й Радою Харківського університетського консорціуму (яку, тобто угоду, було підписано того ж дня).

Semynozhenko zasidan

З доповіддю «Інноваційна складова регіональної науково-технічної політики» виступив член Президії НАН України, голова ПСНЦ НАН України та МОН України, голова Ради директорів ДНУ «НТУ «Інститут монокристалів» НАН України» академік В.П.Семиноженко. Він нагадав, що завдяки славетним традиціям харківської наукової школи, досягненням учених регіону та громадянській відповідальності науково-освітянської спільноти Харків став стартовим майданчиком для багатьох загальнонаціональних проектів та ініціювання ухвалення низки законодавчих актів, що регулюють наукову і освітню сферу, зокрема й науково-інноваційну діяльність. Проте, як зауважив доповідач, попри прийняття нової редакції Законів України «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про вищу освіту» та «Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій» реальна реформа у сфері науки й вищої освіти не відбулася. Проаналізувавши причини такої ситуації та сучасні тренди розвитку світової економіки, академік В.П. Семиноженко зосередив увагу на першочергових завданнях із вирішення посталих проблем як на регіональному, так і загальнонаціональному рівнях. Ідеться передусім про підписання угоди про співпрацю між Харківською ОДА й представниками науково-освітянської спільноти регіону. Було запропоновано ухвалити такі пріоритетні напрями розвитку інноваційної складової регіональної науково-технічної політики, як: новітні технології для потреб ВПК; аерокосмічні технології; ядерні технології; ІТ-технології; АПК і переробна промисловість; розробки в галузі фармації, медичного обладнання та медичних технологій; енергоощадні й енергоефективні технології; розробки з раціонального використання природних ресурсів та екологічного моніторингу.

Серед першочергових завдань академік В.П. Семиноженко виокремив створення каталогу інноваційних розробок наукових установ і вищих навчальних закладів регіону, розроблення цільової комплексної програми з метою підвищення привабливості Харківської області для молодих учених, іноземних студентів та інвесторів, а також реалізацію актуальної для Харківщини пропозиції зі створення Офісу трансферу технологій. Враховуючи необхідність внесення змін до чинного законодавства щодо наукової й освітньої сфер та підготовки нових законопроектів, ПСНЦ НАН України та МОН України запропонував створення робочої групи з напрацювання законодавчих ініціатив за відповідними напрямами, – зазначив В.П. Семиноженко.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ПРЕЗЕНТАЦІЮ ДОПОВІДІ АКАДЕМІКА В.П. СЕМИНОЖЕНКА

У своєму виступі за темою: «Сучасна освіта в контексті нових суспільних викликів» голова Ради ректорів Харківського вузівського центру, ректор Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна академік НАН України В.С. Бакіров зосередив увагу на необхідності внесення змін до законів України, що регулюють сферу науки та освіти (зокрема вищої). Він підтримав пропозицію академіка В.П. Семиноженка щодо необхідності створення спільної робочої групи, яка складалася б із науковців, освітян, фахівців із підготовки необхідних законодавчих ініціатив у згаданих галузях.

Як уже зазначалося, під час засідання відбулося підписання Угоди про співпрацю між Харківською ОДА, ПСНЦ НАН України та МОН України, Радою ректорів Харківського вузівського центру й Харківським університетським консорціумом.

На завершення засідання та з нагоди Дня науки видатним науковцям Харківщини було вручено іменні стипендії Харківської ОДА й відзнаки Президії НАН України, Української Федерації вчених, Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України.

Фотогалерея http://www.nas.gov.ua/UA/Messages/news1/Pages/View.aspx?MessageID=2307

За інформацією ПСНЦ НАН і МОН України

Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

В УжНУ минулого року на 40% збільшили кі…

22-02-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Тема першості й змагальності закарпатських вишів постійно висвітлюється на сторінках обласних ЗМІ.

10 проектів в Україні – переможці першог…

10-08-2015 Олена - avatar Олена

10 проектів в Україні – переможці першого конкурсу програми Європейського Союзу Еразмус+ сприятимуть розвитку потенціалу вищої освіти

Виконавче агентство з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (ЕАСЕА) оголосило результати першого конкурсу 2015 року Програми Еразмус+ за напрямом KA2: Розвиток потенціалу вищої освіти. Cеред 140 проектів, рекомендованих для фінансування...

Відбулись переговори делегації ДКА з Євр…

09-07-2015 Anna - avatar Anna

Відбулись переговори делегації ДКА з Європейським космічним агентством

8 липня 2015 року делегація ДКА на чолі з Першим заступником Голови Сергієм Капштиком провела переговори в Європейському центрі космічних досліджень та технологій - ESTEC (м. Нордвійк, Нідерланди) з делегацією...