Україна розвиває конкурентоспроможний ринок відновлюваних джерел енергії

komitety VRU16 травня 2016 року у Комітеті ВРУ з питань ПЕК за участю Голови Держенергоефективності відбувся круглий стіл "Стан виконання Національного плану дій з відновлювальної енергетики на період до 2020 року: парламентський контроль". У фокусі дискусії - бар’єри та необхідні подальші кроки для розвитку "зеленої" енергетики в країні.

Олександр Домбровський, народний депутат України, в.о. Голови Комітету ВРУ з питань ПЕК, звернув увагу на необхідність прискорення розвитку відновлюваної енергетики в Україні та навів статистичні дані щодо розбудови цієї сфери у провідних країнах світу, які вражають своїми масштабами. З його слів, протягом 1-го кварталу 2016 року у США введено в експлуатацію 1,5 ГВт потужностей відновлюваної енергетики. "Це стільки ж, скільки встановлено в Україні за всі роки її незалежності", - наголосив О. Домбровський.

"Для нас важлива позиція Держенергоефективності як органу влади, відповідального за реалізацію Нацплану дій з відновлюваної енергетики. Адже потрібно чітко зрозуміти, в якій системі координат знаходимося, які рішення треба прийняти, щоб прискорити розвиток "зеленої" енергетики, заміщення газу для того, щоб ми мали "чисту" калорію, чисте повітря, щоб виконували свої зовнішні зобов’язання", - підкреслив О. Домбровський.

У ході виступу Сергій Савчук розповів про хід виконання Національного плану дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року. Він нагадав, що основна ціль Плану – досягти 11% енергії, виробленої з відновлюваних джерел, у загальному енергоспоживанні країни у 2020 році.

Голова Агентства також повідомив, що реалізація Плану потребує близько 16 млрд. євро інвестицій. "Залучення коштів у цю сферу означатиме для України розвиток економіки, малого і середнього бізнесу, нові робочі місця, впровадження інноваційних екологічно чистих технологій, енергетичну децентралізацію", - підкреслив він.

"Тому сьогодні наше основне завдання – створювати конкурентоспроможний ринок, полегшувати ведення бізнесу у цій сфері, і для цього необхідно удосконалювати законодавчу базу. Наразі Держенергоефективності є ініціатором розробки низки важливих законодавчих актів. Кожен з них спрямований на зняття бар'єрів і стимулювання залучення інвестицій у відновлювану енергетику", - повідомив Голова та підкреслив, що один з основних законопроектів, розроблений за безпосередньої участі Агентства, спрямований на створення конкурентоспроможного ринку тепла з альтернативних джерел енергії. Так, пропонується встановити стимулюючий тариф на виробництво тепла з альтернативних джерел для потреб бюджетних установ та населення на рівні 90% від газового тарифу. Сергій Савчук висловив сподівання, що найближчим часом проект Закону буде розглянуто у ВРУ.

Серед інших законодавчих ініціатив Держенергоефективності - стимулювання встановлення сонячних та вітрових електричних станцій на території приватних домогосподарств; віднесення теплових насосів до обладнання, яке використовує відновлювані джерела енергії; розвиток сфери рідкого біопалива на транспорті; забезпечення використання потенціалу високоефективної когенерації; скасування вимоги щодо ведення державного реєстру виробників рідких біологічних видів палива та біогазів.

Окрім цього, Агентство працює над створенням Дорожніх карт розвитку відновлюваної енергетики до 2020 року. Одну з таких карт вже розміщено на сайті Держенергоефективності для обговорення.

На необхідності використання потенціалу відновлюваної енергетики в Україні акцентувала і Руслана Лижичко, народна артистка України, громадська діячка.

Учасники круглого столу дійшли згоди, що 2016 рік можна зробити роком прориву та інтенсивного розвитку відновлюваної енергетики. І для цього потрібно максимально об'єднати зусилля усіх гілок влади, експертів, профільних асоціацій.

Довідково

Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 902-р.

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Підписано договір про співпрацю між наук…

19-03-2012 Светлана - avatar Светлана

В приміщенні Посольства Республіки Польща в Україні відбулася зустріч керівника Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Олександра Удода та директора Осередку розвитку польської освіти за кордоном Магдалени Богуславської.

«Львівська політехніка» і Національний г…

08-07-2014 Anna - avatar Anna

5 липня в Дніпропетровськ до Національного гірничого університету з дружнім візитом завітала делегація Львова у складі голови міста Андрія Садового і ректора Національного університету «Львівська політехніка», голови Ради ректорів Львівщини...

Увага - оголошується конкурс (Ф53) спіль…

03-09-2012 Светлана - avatar Светлана

Вівторок, 04 вересня 2012, 19:08 Державний фонд фундаментальних досліджень України і Російський фонд фундаментальних досліджень відповідно до укладеної між ними угоди про співробітництво оголошують третій конкурс спільних проектів фундаментальних наукових...