В Україні запущена перша ядерна установка світового значення, розроблена українськими фахівцями – Президент на зустрічі з фізиками-ядерниками у Харкові

Під час робочої поїздки до Харківської області Петро Порошенко відвідав Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут», де ознайомився з роботою ядерної установки в режимі комплексного випробування та проектом зі створення ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів».

Президент та посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джеффрі Пайєтт взяли участь у контрольному пуску установки «Джерело нейтронів».

Poroshenko yader ustanovka

Глава держави назвав цей проект вдалим прикладом співробітництва в сфері ядерної безпеки і нерозповсюдження ядерної зброї. Проект розроблено за підтримки США в рамках програм про нерозповсюдження ядерної зброї.

Глава держави наголосив, що Україна зробила величезний внесок у програму нерозповсюдження ядерної зброї. Це не лише добровільна відмова від третього в світі ядерного арсеналу, а й передача високозбаченого урану, і співпраця з міжнародними організаціями для значного підвищення технологічної безпеки.

Президент наголосив, що Україна робить крок вперед щодо використання новітніх технологій у цій галузі. Установка «Джерело нейтронів» дозволить проводити Україні сучасні дослідження у різних галузях науки та техніки, розробляти практично весь спектр радіоізотопів для потреб медицини та промисловості, а також вирішувати проблеми ядерної енергетики, продовжувати терміни експлуатації атомних електростанцій.

«Це перша ядерна установка світового значення, розроблена українськими фахівцями за роки незалежності», - наголосив Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що «це інвестиції в майбутнє». Новітні технології, які застосовані в цьому проекті роблять фізично неможливими будь-яку аварійну ситуацію. Президент підкреслив необхідність підвищення заходів безпеки в атомній енергетиці, вдосконалення технологій зберігання ядерних відходів, вивченні можливості застосування ізотопів в медицині, аби налагодити їх виробництво в Україні і не купувати ці технології за кордоном.

Президент повідомив, що дасть відповідне доручення Уряду щодо забезпечення повної переорієнтації медичній галузі на використання відповідних засобів українського виробництва.

Глава держави висловив впевненість, що посилення ринкової, маркетингової складової в роботі інститутів, які займаються фундаментальними науковими дослідженнями, - це і є майбутнє української науки. Президент підкреслив важливість залучення досвіду американських і європейських науковців та інститутів у цій галузі.

«Без перебільшення можна стверджувати, що Харківський фізико-технічний інститут є флагманом фізичної науки в Україні», - сказав Президент, вітаючи науковців із запуском ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів».

Спільна робота українських спеціалістів щодо створення установки «Джерело нейтронів» проводиться разом із колегами з Аргонської національної лабораторії США, Німеччини, Китаю, Великої Британії, Швейцарії, Франції.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Розумний" комбінезон зробить солдат…

30-08-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Новий "розумний" комбінезон, що розробляється зараз вченими з Гарвардського університету, допоможе у майбутньому солдатам долати більші відстані, переносячи при цьому більш важкий вантаж.

На Херсонщині презентовано науковий прое…

14-02-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Заступник голови обласної державної адміністрації Анатолій Хо-менко провів засідання робочої групи обласного комітету економічних реформ з питань впровадження наукових розробок, під час якої було презентовано проект «Розроблення модифікованих енергетичними полями...

Застосування механізму громадсько-держав…

25-12-2012 Светлана - avatar Светлана

На сьогоднішній день забезпечення конкурентоспроможності регіону на основі інноваційної моделі слід пов’язувати не стільки з масштабними та надвитратними проектами, як з проведенням системної політики щодо розвитку усіх ланок регіональної інноваційної...