Розвиток сфери енергоефективності та відновлюваних джерел енергії - один з ключових факторів економічного росту країни

komitety VRU18 березня цього року у Комітеті Верховної Ради України з питань ПЕК відбулися комітетські слухання на тему "Як забезпечити зростання ВВП за рахунок зниження енергоємності України? Європейський досвід енергетичного переходу".

"Ця тема є критично важливою. Сьогодні маємо обговорити як запровадити інноваційні інструменти в енергетичній політиці та ефективні рішення в економічній. І головне – визначити, як їх поєднати для того, щоб енергоємність України була мінімальна, а енергетична ефективність економіки - максимальна", - повідомив Олександр Домбровський, народний депутат України, перший заступник Голови Комітету ВРУ з питань ПЕК.

У ході виступу Голова Держенергоефективності Сергій Савчук зазначив, що Україна прагне дотримуватися світових тенденцій, а саме щодо відокремлення економічного росту від збільшення споживання енергоресурсів - так званий декаплінг. З його слів, дані Міжнародного енергетичного агентства свідчать про те, що в Україні при зростанні ВВП за паритетом купівельної спроможності поступово все таки знижується споживання енергії.

Він запевнив присутніх, що Агентство докладатиме максимум зусиль щодо збереження такої тенденції та працюватиме, використовуючи кращий європейський досвід.

"Ми прийняли два Національні плани дій як з енергоефективності, так і відновлюваної енергетики. Обидва важливі для України. В їх рамках працюватимемо. Крім цього, наше завдання - створити законодавчі умови та прозорі стимули для залучення інвестицій у сфери енергоефективності та відновлюваної енергетики", - зауважив Голова Агентства та окреслив ключові нормативно-правові акти, над якими ведеться робота. Це законопроекти про комерційний облік тепла та води, енергетичну ефективність будівель, довгострокові договори у сфері теплопостачання, енергетичну ефективність.

У сфері відновлюваної енергетики увага буде зосереджена на стимулюванні виробництва рідких біологічних видів палива, упорядкуванні видачі технічних умов на приєднання електрогенеруючих потужностей до мереж, встановленні стимулюючих тарифів на теплову енергію з альтернативних джерел та передачі повноважень на місця.

Європейські партнери – Ральф Фюкс, Голова Фонду ім. Г. Бьолля, та Торстен Веллерт, представник Групи підтримки України Європейської Комісії презентували сучасні світові тенденції стимулювання розвитку "зеленої" економіки. Вони запевнили, що збільшення частки відновлюваних джерел енергії та розвиток енергоефективності – це найкращий спосіб модернізувати економіку України.

Відгуки та пропозиції, озвучені під час заходу, будуть узагальнені у рекомендаціях комітетських слухань на тему "Як забезпечити зростання ВВП за рахунок зниження енергоємності України? Європейський досвід енергетичного переходу".

Довідково

Комітетські слухання відбулися за участю народних депутатів О. Домбровського, О. Рябчина, А.Бабак, О. Єднака, представників Міненерговугілля, Мінприроди, Держенергоефективності, а також посольств Франції, Великобританії, Швеції, Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Групи підтримки для України Європейської Комісії, наукових та міжнародних установ, громадських організацій, профільних асоціацій, експертного середовища.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Популярність природничо-наукових і техні…

09-12-2012  - avatar

Цього року випускники шкіл при подачі заявок на ЗНО продемонстрували тенденцію до збільшення популярності природничо-наукових і технічних спеціальностей над гуманітарними. І, значить, сьогоднішні випускники та їх батьки бачать, що майбутнє...

Виявлено унікальні властивості наноостро…

16-01-2012 Олена - avatar Олена

Несподівані та унікальні властивості наноострівкових металевих структур виявили співробітники Фізичного інституту ім. Лебедєва (ФІАН)(Москва, Росія). Серед цих властивостей нелінійний характер провідності та можливість змінювати провідність під дією гранично слабких електричних...

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

23-06-2016 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 21.06.-24.06.2016 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...