Максим Стріха: Наукові розробки ВНЗ зміцнять обороноздатність України

Strixa 112 лютого 2016 року. в Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася спільна нарада представників Міністерства освіти і науки України та Державного концерну «Укроборонром», під час якої відбулося підписання Меморандумів про співпрацю між Укроборонпром та низкою вищих навчальних закладів, наукових установ західного регіону України.

Як зазначив заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха, цього року за результатами прозорих конкурсів було збільшено фінансування університетської науки. Це дає змогу активізувати і науково-дослідні розробки в оборонній галузі. Зараз Міністерство завершує формування нового переліку пріоритетних наукових тематик, призначених для реалізації на підприємствах «Укроборонпрому».

Заступник генерального директора Державного концерну «Укроборонпром» Юрій Пащенко підкреслив, що для оборонного комплексу країни настав новий етап – етап оновлення. Це стосується нової високоточної військової техніки, роботизованих комплексів, зокрема, танкових, безпілотних літальних апаратів не лише для розвідки, а ураження ворожої військової техніки. ВНЗ України нині спеціалізуються на широкому діапазоні розробок: це – бронетанкова техніка, двигуни, системи електронної розвідки, матеріалознавство, безпілотні літальні апарати тощо. Так, за розробками Національного університету «Київський політехнічний інститут» розпочато серійний випуск безпілотників.

Свої підписи під Меморандумом поставили очільники Національного університету «Львівська політехніка», Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, Ужгородського національного університету, Хмельницького національного університету, Інституту фізичної оптики імені О.Г. Влоха та Інституту термоелектрики. Сторони домовилися про співпрацю у сфері підготовки кадрів для підприємств концерну.

У Меморандумі йдеться також про організацію взаємодії підприємств концерну з освітніми і науковими закладами при виконанні науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, інших проектів з оборонної тематики. Документом передбачається модернізацію навчальних програм ВНЗ, організацію стажування та навчальної практики студентів на підприємствах «Укроборонпрому», залучення фахівців концерну до визначення тематики курсових та дипломних робіт студентів.

Учасники наради відвідали виставку науково-технічних досягнень вчених і розробників Львівської політехніки. Слід зазначити, що львів'яни накопичили цінний досвід у прикладних дослідженнях і розробках, що мають військово-оборонний характер. Починаючи з перших повоєнних років, вони виконали десятки замовлень, зокрема, для підприємств приладобудівної і радіотехнічної галузей, що входили у військово-промисловий комплекс. Актуальність відновлення і розвитку такої співпраці у сучасних умовах продиктована потребою якісно зміцнити оборонний потенціал країни, котра нині піддається неприхованій агресії з боку Російської Федерації.

Особливе зацікавлення в гостей викликали, зокрема, літальні безпілотні апарати, які запропонували науковці Інституту геодезії, прилади, які дозволяють з високою точністю визначити за спалахами місцезнаходження ворожих вогневих точок. Звернули вони увагу і на експонати Інституту хімії Львівської політехніки, які розробили гелеві пов'язки, що дозволяють ефективніше лікувати опіки та рани.

За інформацією прес-служби Національного університету «Львівська політехніка»

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Дайджест новин в сфері науки та інноваці…

25-08-2015 Олена - avatar Олена

Дайджест новин в сфері науки та інновацій за 21.08.-25.08.2015 СКАЧАТИ Дайджест новин у сфері науки та інновацій – це збірник останніх новин у сфері науки та інновацій, які відбулися в Україні та...

Іонна гармата дозволить знизити удвічі в…

29-03-2012 Светлана - avatar Светлана

Стартап Twin Creeks, що спеціалізується на сонячній енергетиці, розробив новий спосіб виробництва фотогальванічних елементів за ціною удвічі нижче найдешевших сучасних панелей. Це означає, що незабаром повсюдне домінування викопних видів палива...

В Монако представили прототип українсько…

11-04-2016 Олена - avatar Олена

В Монако представили прототип українського електромобіля Synchronous

З 6 по 8 квітня у виставковому центрі Грімальді-Форум в Монако проходила міжнародна конференція з питань екологічного транспорту та поновлюваних джерел енергії EVER 2016. В рамках цього заходу відбулась презентація...