Державне оборонне замовлення має стати стимулом розвитку української економіки – Президент

Poroshenko

Президент Петро Порошенко на засіданні РНБО наголосив на тому, що розвиток підприємств «Укроборонпрому» та виконання державного замовлення має стати стимулом інноваційного розвитку української економіки.

«Державне оборонне замовлення повинно не тільки забезпечити підвищення бойового потенціалу Збройних Сил та інших військових формувань, а й має стати потужним стимулом, поштовхом інноваційного розвитку вітчизняної економіки», – заявив Глава держави.

Петро Порошенко звернув увагу на те, що нині здійснюється середньо- та довгострокове планування роботи підприємств ВПК та переозброєння війська. «Це важливо як для підприємств, так і для держави», – підкреслив він.

Президент доручив прискорити розробку та ухвалення Державної цільової оборонної програми розвитку озброєння та військової техніки на період до 2020 року. «Це необхідно для того, щоб ми на 4 роки вперед чітко знали, які види озброєнь, у якому році будуть поставлені у серійне виробництво і надійдуть до Збройних Сил», – зазначив Петро Порошенко.

Говорячи про Державне оборонне замовлення на 2016 рік, Глава держави звернув увагу на його збільшення у гривневому еквіваленті на 34%. «Минулого та позаминулого року вітчизняний ВПК в основному приводив до боєздатного стану наявне озброєння та техніку, ремонтував пошкоджене в боях, а також ставив до озброєння модернізовані зразки військової техніки. Сьогодні, відповідно до завдань, маємо забезпечити Збройні Сили України новою технікою, яка відповідає найвищим вимогам сучасних бойових дій», – наголосив Петро Порошенко, зауваживши, що при цьому буде враховано досвід сучасних бойових дій.

Глава держави підкреслив, що нині держава орієнтується на виробництво та закупівлю нових озброєнь та техніки, розроблених за останні два роки вітчизняними конструкторськими бюро. Петро Порошенко також наголосив, що вже цього року мають бути не лише представлені дослідні зразки, а й запущено їх серійне виробництво. «Ми нарощуємо фінансування дослідно-конструкторських робіт, щоб значно розширити номенклатуру військової продукції, яка виробляється вітчизняним ВПК», – сказав Верховний Головнокомандувач.

Президент висловив переконання, що Україні важливо передбачити поступове створення виробництва імпортної продукції, яку вона зараз змушена закуповувати. Йдеться про новітню електроніку, засоби зв'язку, засоби контр-батарейної боротьби, новітні радари, засоби радіоелектронної боротьби на підприємствах оборонно-промислового комплексу.

Глава держави повідомив, що під час міжнародних візитів його, членів Уряду досягнуто домовленості про відкриття спільних виробництв на території України на базі підприємств оборонпрому найякісніших і найсучасніших зразків зброї.

Окремо Глава держави звернув увагу присутніх на необхідність проведення найближчим часом аналізу і уточнення існуючих державних проектів. Йдеться про програму створення військово-транспортного літака Ан-70, державну цільову оборонну програму будівництва кораблів класу «корвет» та державну цільову програму створення багатофункціонального ракетного комплексу «Сапсан».

Президент також нагадав, що раніше Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення щодо створення нового ракетного озброєння в рамках проекту «Вільха». Він констатував, що роботи ведуться досить інтенсивно, і висловив сподівання, що перші результати будуть вже найближчим часом.

Глава держави також наголосив на необхідності створення в Україні виробництва ракет і боєприпасів. «Це мають бути не лише лозунги, заклики, а конкретний термін з необхідним фінансуванням, замовленням виробництва найбільш дефіцитних видів боєприпасів», – сказав Глава держави, доручивши прискорити реалізацію цього проекту.

Президент також доручив державним замовникам разом з Державним концерном «Укроборонпром» під час планування державного оборонного замовлення у 2016 році забезпечити розробку та закупівлю в інтересах Сухопутних військ ЗСУ ракетного озброєння в рамках проекту «Вільха», комплексів крилатих ракет на основі технічних рішень проекту «Нептун», нових зразків артилерійських систем, високоточних ракет та боєприпасів, протитанкових ракетних комплексів, нових засобів автоматизації артилерійських підрозділів, автоматизованих комплексів розвідки. Окрему увагу Петро Порошенко звернув на безпілотні літальні апарати, у тому числі ударні, бронетранспортери нового покоління, засоби зв’язку та управління, навігаційну апаратуру, технології і матеріали космічної розвідки.

Крім того, повідомив Глава держави, для Повітряних сил Збройних Сил планується розробка та закупівля модернізованих літаків, вертольотів, створення зенітного ракетного комплексу середньої дальності, модернізація наявних зенітних ракетних комплексів, засобів радіолокації, станцій оптоелектронного придушення. Для Військово-морських сил, за його словами, будуть закуплені морські засоби ураження та проаналізовано закупівлю бойових кораблів та броньованих артилерійські катерів.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Київські винахідники презентували свої р…

16-05-2014 Anna - avatar Anna

Київські винахідники презентували свої розробки

Про те, що в Україні ще зберігся чималий науковий потенціал, вкотре нагадали столичні науковці. На VIII Всеукраїнському фестивалі науки винахідники НАН України, Національного авіаційного університету, Київської малої академії наук учнівської...

Україна налаштована на активізацію співп…

07-09-2012 Светлана - avatar Светлана

Україна налаштована на активізацію та розширення співпраці з Росією в усіх галузях, зокрема, і в науково-освітній сфері.

Академік А.Г. Наумовець розповів про пот…

16-02-2015 Anna - avatar Anna

Академік А.Г. Наумовець розповів про потенціал академічної науки для модернізації України

Черговий випуск телепередачі «Наука: пошуки і знахідки» на каналі УТР було присвячено обговоренню результатів впровадження розробок учених НАН України, їх значення для реформування та модернізації нашої держави. Гість програми – віце-президент...