Держенергоефективності: Розвиток чистої енергетики - це той світовий тренд, яким має слідувати Україна

agenstvo ergenergoefektРозвиток чистої енергетики – це той світовий тренд, яким має слідувати Україна. Про це йшлося на міжнародній конференції "Від політики до імплементації: підтримка реформ в Україні", яка відбулася 15 грудня за сприяння Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Хід впровадження реформ в країні, у тому числі у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики, обговорювали представники Парламенту, Уряду, бізнесу і фахівці ОЕСР.

"Сьогодні ні в кого не виникає питання щодо світових трендів – розвитку чистої енергетики та використання інноваційних енергоефективних технологій. Питання у тому, як максимально ефективно імплементувати такі тенденції в Україні. На це націлена робота Уряду, профільних комітетів ВРУ, Держенергоефективності та інших зацікавлених сторін", - наголосив народний депутат України, перший заступник Голови Комітету ВРУ з питань ПЕК Олександр Домбровський. Він окреслив найважливіші завдання, які сьогодні стоять перед Парламентом у цьому напрямку, а саме – прийняття законопроектів про енергоефективність, про комерційний облік у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення, про енергоефективність у будівлях.

У ході виступу Голова Агентства Сергій Савчук повідомив про досягнення та плани щодо зменшення споживання енергоресурсів та розвитку використання відновлюваних джерел енергії.

За його словами, в рамках взятих Україною зобов’язань перед Енергетичним Співтовариством, прийнято Національний план дій з енергоефективності до 2020 року, розроблено та успішно запроваджено державну програму стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів.

Крім того, прийнято закони України щодо механізмів енергосервісу, які дозволять провести термомодернізацію бюджетних установ та гарантуватимуть повернення коштів інвестору.

"Беручи до уваги рекомендації ОЕСР та співпрацюючи з іншими міжнародними проектами, ми створюємо усю необхідну базу для розвитку ринку енергосервісу. У наших планах – широкомасштабна роз’яснювальна кампанія по всій країні з цього приводу", - зауважив Голова Агентства.

Сергій Савчук розповів і про напрацювання у сфері відновлюваної енергетики, розвиток якої, за його словами, потребує інвестицій у сумі 16 млрд. євро до 2020 року.

Особливу увагу Голова Агентства приділив розробленій типовій фінансовій моделі когенераційної установки потужністю 5,3 МВт електричної енергії та 13 МВт теплової енергії. "Ми порахували, якщо продавати електричну енергію з біомаси та біогазу і додатково подавати тепло у мережу будь-якого міста, то період окупності таких когенераційних установок з моменту запуску складе 3,5 років. Такі проекти можна мультиплікувати по всій території Україні", - підсумував С. Савчук та додав, що також є ряд успішно діючих проектів як у вітроенергетиці, так і у сфері виробництва електроенергії з біомаси та біогазу.

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

РВК реализует проекты по развитию маркет…

20-04-2012 Олена - avatar Олена

ОАО «РВК» и Агентство корпоративных и финансовых коммуникаций Primum завершили пилотный проект по повышению эффективности коммуникационных стратегий компаний-производителей инновационной продукции, сообщает пресс-служба РВК. Проект, реализованный в рамках программы РВК по...

Новий матеріал знаходить непомітні виток…

29-03-2016 Олена - avatar Олена

Новий матеріал знаходить непомітні витоки палива

Команда інженерів з Університету штату Юта в США створила новий волокнистий матеріал, здатний виявити безбарвні пари алканів. Як пише інтернет-ресурс Tech Times, нововведення може стати цінним технологічним проривом у створенні...

У Харкові буде створено новий майданчик …

15-02-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 15 лютого 2012 року розглянув питання розміщення, проектування та будівництва ядерної установки “Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується прискорювачем електронів” та схвалив...