Україна та Іспанія підбили підсумки реалізації проекту Twinning в космічній галузі

ukr-espan13 листопада 2015 року в Державному космічному агентстві України відбулося засідання, присвячене офіційному закриттю проекту технічної допомоги ЄС Україні Twinning в космічній сфері.

Відкрив засідання Перший заступник Голови ДКА України, керівник проекту Twinning з української сторони Олександр Голуб наголосивши, що Європейська інтеграція і членство в Європейському Союзі є стратегічною метою України.

«Для забезпечення поступового впровадження європейського досвіду роботи в космічній галузі у Державному космічному агентстві України було розпочато проект технічної допомоги ЄС Twinning. Цей проект охопив такі важливі питання, як: поширення європейської системи супутникової навігації EGNOS на територію України, активізація процесів входження України до європейської програми дистанційного зондування Землі Copernicus, участі українських підприємств та установ у програмі ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020», а також інтеграція України до Європейського космічного агентства» - зазначив Олександр Голуб.

Керівник проекту від країни-члена ЄС Мануель Мулеро Валенсуела зазначив, що реалізація проекту розпочалася у вересні 2013 року та тривала 26 місяців. Проект впроваджувався Національним інститутом аерокосмічних технологій Іспанії (INTA) та Державним космічним агентством України. Бюджет проекту становив 1,5 млн. євро та фінансувався Європейським Союзом. За цей час було проведено 52 місії, в яких взяли участь 647 експертів.

Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Іспанія в Україні Херардо Анхель Бугайо Оттоне висловив сподівання, що досягнуті в рамках реалізації проекту результати стануть поштовхом для нових інвестицій в Україну та зміцнять економічні зв’язки між Україною та ЄС.

Також участь у засіданні взяли: Керівник управління з питань співпраці делегації ЄС в Україні Беренд де Гроот, керівник третього відділу програм допомоги "Енергетика, транспорт та навколишнє середовище" Вальтер Треттон та менеджер сектору «Транспорт» Світлана Дідківська, заступник керівника проекту від іспанської сторони Хосе Мануель Горостьяга та постійний радник проекту Кармен Родрігес Аугустін.

Загальною метою проекту була гармонізація українського законодавства відповідно до норм та стандартів ЄС, та підтримка залучення України до космічних програм ЄС, зокрема у сферах супутникової навігації (EGNOS/Galileo) та дистанційного зондування Землі (GMES-Copernicus).

Супутникова навігаційна діяльність та діяльність у сфері дистанційного зондування Землі – це два напрями, що наразі найбільш динамічно розвиваються у Європейському Союзі.

Україна також має певні напрацювання та амбіції у цих сферах. На сьогодні одними з головних пріоритетів космічної галузі України є розгортання на орбіті угруповання космічних систем спостереження Землі, створення ефективної наземної системи використання аерокосмічних даних, а також даних системи координатно-часового та навігаційного забезпечення на основі міжнародних стандартів, з метою формування єдиного інформаційного простору держави.

Основні результати проекту презентував партнер постійного радника проекту від української сторони Микола Демиденко. Серед найважливіших:

- розроблення законодавчої бази у космічній сфері з урахуванням європейського досвіду (проекти законів України про державне регулювання у сфері супутникової навігації та дистанційного зондування Землі; отримання рекомендацій експертів щодо внесення змін до Закону України «Про державно-приватне-партнерство»);

- налагодження контактів з європейськими експертами та обговорення питань щодо впровадження європейських супутникових навігаційних систем EGNOS/Galileo на території України, обговорення практичних питань щодо можливості участі України у європейській системі спостереження Землі Copernicus та розробка проекту Плану заходів з моніторингу території України;

- вивчення основних засад та стандартів управління проектами, що застосовуються у країнах ЄС, та розробка дорожньої карти створення Офісу управління проектами в ДКА; вивчення принципів здійснення маркетингової діяльності в країнах ЄС та формування методології для започаткування здійснення маркетингової діяльності у ДКА;

- підтримка українських установ космічної галузі щодо участі у європейських космічних програмах, зокрема в програмі з досліджень та інновацій ЄС «Горизонт 2020»;

- отримання рекомендацій експертів щодо подальших дій ДКА для забезпечення поступового вступу України до Європейського космічного агентства, тощо.

Підводячи підсумки Перший заступник Голови ДКА Олександр Голуб зазначив, що досягнуті в рамках реалізації проекту результати допоможуть прискоренню зближення України та Європейського Союзу у космічній сфері, а також сприятимуть зміцненню соціального, економічного та науково-технічного потенціалу нашої держави.

Фотогалерея

http://www.nkau.gov.ua/nsau/newsnsau.nsf/HronolU/D696820F3F78A116C2257EFC004D2309?OpenDocument&Lang=U

Прес-служба ДКА України

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

Дослідники MIT навчилися створювати соня…

28-12-2015 Олена - avatar Олена

Дослідники MIT навчилися створювати сонячні батареї зі старих автомобільних акумуляторів

Нещодавно співробітники Массачусетського технологічного інституту (MIT) оголосили про новий метод створення повноцінних сонячних батарей з використаних автомобільних акумуляторів, які раніше розглядалися виключно як відходи. Вчені розробили методику вилучення свинцю зі...

Найлегша броня для танків

07-06-2019 Anna - avatar Anna

    На даний момент для обшивки військової техніки використовується важка сталева броня, яка хоч і забезпечує хороший захист, але значно знижує маневреність машин. Рішенням цієї проблеми вже кілька років...

Відбувся щорічний звітний семінар співро…

20-11-2012 user_kiev_3 - avatar user_kiev_3

Вівторок, 20 листопада 2012, 11:27 19 листопада поточного року в м. Дубна, Російська Федерація, відбувся щорічний звітний семінар співробітників Об’єднаного інституту ядерних досліджень (далі – ОІЯД), громадян України, направлених на роботу...