Підсумки першого засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань морських досліджень

 oceanology Ukraine Council sea researches

15 жовтня 2015 року в м. Одеса – на базі Південного наукового центру НАН та МОН України – в рамках реалізації завдань державної морської політики України відбулося перше засідання Міжвідомчої координаційної ради України з питань морських досліджень і удосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації наукових кадрів у галузі морських наук, створеної наприкінці вересня при Президії НАН України.

До складу зазначеної ради увійшли авторитетні вчені з різних напрямів морських наук, які представляють установи НАН України, вітчизняні вищі навчальні заклади, зацікавлені міністерства й відомства, зокрема, Державне агентство рибного господарства й Державну службу геології та надр Міністерства екології та природних ресурсів України, Раду національної безпеки і оборони України, штаб Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

У засіданні ради, на якому головував радник президента НАН України, голова Комісії з проблем Світового океану при Президії НАН України академік В.М. Єремеєв, взяли участь провідні науковці, керівники установ Академії та вітчизняних вищих навчальних закладів, які здійснюють дослідження й готують наукові кадри в галузі морських досліджень.

Голова Південного наукового центру НАН і МОН України академік НАН України С.А. Андронаті у своєму вітальному слові до членів ради та запрошених осіб розповів про історію становлення морської науки в Україні та відзначив вагомий внесок учених, освітян і практиків південного регіону в розвиток морського наукового й промислового потенціалу країни. Він також наголосив на необхідності скоординованих дій НАН та МОН України, інших зацікавлених міністерств і відомств для якнайшвидшого досягнення поставленої радою мети – відродження й розвитку морських досліджень як на регіональному, так і на державному рівнях.

Заступник міністра освіти і науки України М.В. Стріха підкреслив важливість створення ради та велике значення для країни проблем, які вона має вирішувати. Він зауважив, що Україна була, є й буде морською державою, тому у скрутний для неї час необхідно продовжувати постійно, наполегливо та цілеспрямовано працювати для досягнення поставленої радою мети, залучаючи до цієї роботи якомога більше фахівців, в тому числі представників усіх зацікавлених міністерств і відомств, та закликав присутніх до тісної співпраці на всіх рівнях задля збереження і розвитку морського потенціалу країни. Особливо М.В. Стріха акцентував на гуманітарних аспектах морських досліджень.

Із доповідями, в яких було висвітлено питання стану та перспектив розвитку різних галузей морських досліджень, підготовки відповідних кадрів у зазначеній сфері й міжнародній співпраці, виступили директор Науково-виробничого центру океанологічних досліджень і технологій НАН України доктор географічних наук, професор О.А. Щипцов, керівник ДНУ «Відділення морської геології та осадочного рудоутворення НАН України» академік НАН України Є.Ф. Шнюков, завідувач кафедри Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу доктор геологічних наук, професор В.Р. Хомин, директор Інституту морської біології НАН України (м. Одеса) член-кореспондент НАН України Б.Г. Александров, ректор Одеського державного екологічного університету доктор фізико-математичних наук С.М. Степаненко, проректор Одеського національного університету імені І.І. Мечнікова доктор біологічних наук В.О. Іваниця та інші.

У результаті обговорення питань порядку денного члени ради ухвалили рішення про розбудову структури ради, створення в ній відповідних секцій та експертних груп, діяльність яких була б спрямована на вирішення конкретних проблем розвитку морських наук, а також узгодили проект плану роботи ради на IV квартал 2015 року та 2016 рік. Зокрема, в 2016 році на базі Одеського національного університету імені І.І. Мечнікова заплановано провести Науково-практичну конференцію «Стан та проблеми розвитку морської науки і освіти в Україні».

Одним з найбільш важливих стало рішення ради про звернення до Кабінету Міністрів України щодо надання доручення про розробку Концепції Державної програми досліджень і використання ресурсів Чорного й Азовського морів, інших районів Світового океану та підготовки кадрів у галузі морських наук на період з 2017 до 2035 року, а також щодо внесення доповнень до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 р.» – у частині виділення цільових коштів для реалізації заходів щодо забезпечення морських експедиційних досліджень в Україні.

За інформацією Науково-виробничого центру океанологічних досліджень і технологій НАН України

Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України

 

Регіони

Vinnytsya Lutsk Dniepropetrivsk Donetsk Zhytomyr Uzhgorod Zaporizhzhya Ivanofrankivsk Kyivska Kyrovograd Crimea Lugansk Lviv Mykolaiv Odessa Poltava Rivne Sumy Ternopil Kharkiv Kherson Khmelnytsky Cherkasy Chernigiv Chernivtsi
Київ

Публікації

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

 

Випадкова стаття

  • 1
  • 2
  • 3

23 жовтня 2015 року з 15-00 до 17-00 від…

28-09-2015 Олена - avatar Олена

23 жовтня 2015 року з 15-00 до 17-00 відбудеться семінар ДФФД, у програмі якого:

1. Доповідь на тему: «На шляху до нанолазера» доктора фіз.-мат. наук Михайла Васнєцова (Інститут фізики НАН України) Розвиток квантової електроніки дозволяє сьогодні масово виготовляти твердотільні лазери з оптичною накачкою світлодіодом у...

Випускник КПІ створив найпотужніший в св…

06-07-2016 Олена - avatar Олена

Випускник КПІ створив найпотужніший в світі двигун

Випускник Київського політехнічного інституту Микола Школьник, який ще в 1975 році емігрував в США, став автором унікального винаходу. Він разом зі своїм сином створив двигун, який за рівнем ККД та...

Україна і Корея реалізують двотижневу пр…

20-09-2012 Светлана - avatar Светлана

Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації України підтримало ініціативу Посольства Республіки Корея в Україні щодо реалізації двотижневої програми «Електронне урядування». Орієнтовно заходи проходитимуть з 27 вересня по 7...